A hópárducok mégsem olyan ritkák mint korábban gondolták

Elképzelhető, hogy a hópárduc nemsokára lekerülhet a veszélyeztet állatok listájáról. Ez úgy hangozhat mind a fajok megvédésére tett kísérletek nagy győzelme, azonban sok tudós arra figyelmeztet, hogy a visszaminősítés rosszul is elsülhet.

A hópárducok már 1986 óta a védett állatok listáján vannak, viszont a IUCN (Nemzetközi Természetvédelmi Unió) most fontolja a faj visszaminősítését a “sebezhető” státuszra, ami azt jelenti hogy a kihalásuknak a veszélye nem olyan sürgető kérdés.

2016-os felmérések szerint az ázsiai nagymacska populációja a korábban 5300 példány helyett meghaladhatja a 8000-et. A tudósok szerint ezen felül néhány kisebb csökkenő al-populációt leszámítva nem találtak az egész fajra kiterjedő csökkenést. Így a IUCN kritériumai szerint a faj nem annyira veszélyeztetett mint azt eddig gondoltuk. A státusz változás azonban sokak szerint az állat megítélésén is változtathat.

“A ‘veszélyeztetett’ szónak egy sajátos aurája van,” mondta Tom McCarthy, a Panthera – nagy macskák megőrzésére alapult – csoporttól.“Ez egy nagy erejű hangulatidéző szó. Mi viszont egy ‘sebezhető’ állat?”

McCarthy támogatja a változást, viszont felhívja arra a figyelmet, hogy ez nem azt jelenti hogy a párducok már nincsenek bajban, hanem hogy ‘kevésbé vannak veszélybe mint korábban gondoltuk, de még mindig nagy az esélye a kihalásuknak’.

Az egyik probléma, hogy mivel a hópárducok elszigetelt területeken élnek, ezért a populációjuk jelentősen változhat.

“Úgy gondolom, hogy azok akik ellenzik az új státuszt, azt hozzák fel hogy a térség mindössze 2 százalékát vizsgáltuk át,” mondta McCarthy. “Az elsők között beismerem hogy még több munka van előttünk. A becslések csak informált találgatások.”

A robusztusabb felmérésnek részét képezhetik genetikai vizsgálatok és drónok bevetése is. Azonban a legnagyobb aggodalom, hogy a visszaminősítés csökkentheti az állat védelmét.

“Hogyan állítsuk az embereket ez a faj mellé és hogyan szerezzük meg a szükséges dollárokat?” tette fel a kérdést Beth Schaefer, a Los Angelesi Állatkerttől.“Ha azt mondjuk, hogy nem védettek az emberek egy okéval elintézik és továbbállnak.”

A probléma továbbra is fennáll. Tavaly a Panthera, a WWF és más szervezetek jelentése szerint a hópárducok csempészete nagy üzletággá nőtte ki magát Közép Ázsiában. A macskák már kevésbé válogatósak a háziállatok vadászatában – ami valószínűleg a felmelegedés következménye, ami megzavarta az általános prédáikat – így az emberek célba veszik őket és ezzel támogatják az illegális kereskedelmüket is.

“Figyelembe véve, hogy a macskafélék világszinten a kihalás szélén vannak az orvvadászat, trófea vadászat és más fenyegetések miatt, ezért az erős jogi védelem fenntartása kritikus lehet a fajok megvédésében,” mondta Anna Frostic, a Humane Society magas rangú ügyvédje.

“Nem jött el az idő, hogy kitáncoljunk a védelmi folyamatból,” mondta Jean-Gaël Collomb, a Vadvilág Megőrzési Hálózattól. “Ez továbbra is egy olyan állat, aminek kis populációja van egy nagy területen, aktív veszélyekkel néz szembe és valószínűleg még mindig csökken a száma. Így nem szabad félreértenünk az átminősítését.”

Forrás: cambridge.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.