A hosszúszárnyú bálnák néhány évente lecserélik régi dalukat

A Queensland és a St. Andrews Egyetemek kutatócsapata felfedezte, hogy a hosszúszárnyú bálnák néhány évente elhagyják közösségi dalaikat és egy újat kezdenek használni. Tanulmányukban a kutatók leírják, hogy milyen felfedezéseket tettek a hosszúszárnyú bálnák dalainak több éves vizsgálata során.

Néhány bálnafaj énekel – és közülük talán a hosszúszárnyú bálnák a legismertebbek. Érdekes módon a hím hosszúszárnyú bálnák dala szinte teljesen megegyezik egymással, viszont most a kutatók rájöttek, hogy a bálnák néhány év elteltével magára hagyják korábbi dalukat és egy újat kezdenek használni. A kutatók erre úgy jöttek rá, hogy több mint 13 évig vizsgálták Ausztráli északi partvidéke mentén és a Déli Csendes-óceánban élő hosszúszárnyú bálnák dalait.

A kutatók észrevették, hogy az új dalok először egy egyszerű dallamként jelennek meg, ami egy nagyobbá és összetettebbé válik az idő előrehaladtával – és később akár egészen bonyolulttá is válhat. Az új bálna csapatok idővel elhagyják korábbi dalaikat és sajátot alkotnak, amit a vonulásuk során az óceán más részeire is magukkal visznek. Az útjukba kerülő más bálnák közül néhány szintén átveszi az új dalt, ami hatására idővel az összes hím hosszúszárnyú bálna ugyanazt a dalt használja.

A kutatók sajnos arra még mindig nem jöttek rá, hogy a bálnák vajon miért dalolnak – azt már tudni lehet, hogy valami köze van a szaporodási időszakukhoz -, illetve még az sem teljesen tisztázott, hogy miért cserélik le régi dalaikat. A vezető elmélet szerint a csere a dal túlzottan összetetté válása miatt következik be.

A csapat szerint, mivel a bálnák éneke az állati kultúra egyik jeles példája, így a viselkedés vizsgálatával akár az emberi társadalom fejlődéséről is új dolgokat árulhat el. Ezen felül a bálna dalok átadása és ezzel a kultúra terjesztését, eddig egyedül az embereknél figyelték meg.

Forrás: rspb.royalsocietypublishing.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. Az ember is énekel és megunja idővel, akkor mást énekel. A bálnák meg egyre gazdagítják az éneküket, amíg már túl bonyolulttá válik, már nem okoz élvezetet 🙂

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.