A hosszútávú kannabisz használat megváltoztatja az agy oxigénfelvevő képességét

A Texas Egyetem BrainHealth Központ kutatóinak új felfedezése szerint a THC, ami a kannabisz fő pszichoaktív hatóanyaga, közvetlen kapcsolatban lehet azzal, hogy az agy hogyan használja fel az oxigént.

Francesca Filbey, a BrainHealth Központ függőségekkel kapcsolatos idegtudományokért felelős részlegének igazgatója által vezetett kutatócsapat azt találta, hogy a hosszútávú kannabisz használóknál nagyobb az agy vérellátása és bizonyos részein több oxigént von ki a véráramból. A szer használóinál az agy oxigén anyagcseréje is gyorsabb ütemű volt.

Amíg a THC ről már ismert, hogy lazítja a véredényeket és módosítja az agy vérellátását, ez a tanulmány a THC hosszú távú hatásaira fókuszált. A kísérletben megvizsgálták, hogy a krónikus kannabisz használóknál az agy különböző részein milyen az oxigénellátás és az anyagcsere.

A tanulmány előremutató természete miatt a kutatók még nem jelenthetik ki biztosan,hogy a kannabisz használat vezetett az észlelt változásokhoz vagy hogy a változásban más hatások is közrejátszottak e.

“Korábbi marihuána kutatások megmutatták, hogy változás van bizonyos kognitív funkciókban, mint amilyen a memória és a végrehajtó funkciók. A mi tanulmányunk célja ezeket a kognitív változásokat okozó lehetséges neuropszichológiai mechanizmusok jobb megértése,mondta Filbey.

A tanulmányban 74 kannabisz használó és 101 nem használó vett részt. A két csoportnál hasonló volt a kor és az IQ megoszlása és a kannabisz használók közül mindannyian elmondásuk szerint legalább 5000 szer használták a szert és a tanulmányt megelőző 60 nap mindegyikén. A résztvevők a vizsgálat előtt 72 órában nem fogyaszthattak marihuánát, ezzel biztosítva hogy az észlelt változások nem a hatóanyag közvetlen hatása. Az önkéntesek agyáról MRI felvételeket készítettek és a THC végtermékeit megmérték a vizeletükben.

A csapat eredményei szerint a kannabisz használók nagyobb általános oxigénkivonást mutattak és az agyi oxigén anyagcseréjük is gyorsabb volt az átlagosnál. Ezen felül a putamen – az agynak azon része, amelynek a jutalmazó tanulásban és a szokások kialakulásában van szerepe – vérellátása is jobb volt a használóknál.

Ez a feljavult vérellátást okozhatja a THC véredényekre gyakorolt megnyújtó hatását és az új erek kialakulását is.

“Jelenleg a kannabisz a legelterjedtebb tiltott drog. Ahogy egyre széleskörűbben válik legálissá, úgy válik egyre relevánsabbá az agy egészségére és teljesítményére gyakorolt neuropszichológiai hatásainak megértése,” mondta Filbey.

Forrás: nature.com | Kép: forrás

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.