A Hubble után még egy NASA űrteleszkóp lekapcsolt

Egy másik NASA űrteleszkópot is lekapcsoltak és felfüggesztették a vele végzett tudományos megfigyeléseket.

Kevesebb mint egy hete, hogy kispadra került a Hubble Űrteleszkóp, most a Chandra Röntgen Obszervatórium is ugyanannak a meghibásodásnak esett áldozatul. A NASA közleménye szerint a műhold még múlt hét szerdán (a Hubble az ezt megelőző hét péntekén) lépett be az úgynevezett biztonságos üzemmódba – szintén egy giroszkóp meghibásodásból kifolyólag.

Mindkét űrteleszkóp már igen idős (a Hubble 28, a Chandra 19 éves) és bőven túllépték az eredetileg tervezett küldetésük időtartamát. Az űrügynökség már elkezdte a munkát mindkét teleszkóp működésének helyreállítására.

A NASA közleménye szerint csak a véletlennek köszönhető, hogy mindkettő műholdat ugyanaz a meghibásodás érte kevesebb mint egy hetes különbséggel. A Chandra-val dolgozó Harvard-Smithsonian Asztrofizika Központ kutatói humorosan, azt az üzenetet küldték a Twitteren, hogy ‘a Chandra úgy döntött, hogyha a Hubble-nek jár egy kis szabadság akkor neki is kell egy.’

A Hubble és a Chandra is a NASA Nagy Obszervatóriumok sorozatának tagjai, amiket még a 90-es években állítottak Föld körüli pályára. A sorozat másik kettő tagja a Compton Gamma-sugár Obszervatórium, ami meghibásodások miatt a kilövése után kilenc évvel (2000-ben) tönkrement és a Spitzer Űrteleszkóp, amit 2003-ban lőttek ki és máig megfelelően üzemel. Az űrteleszkóp sorozat célja az volt, hogy mindegyik műhold más frekvenciatartományba eső sugárzás megfigyelését teszi lehetővé.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.