Kategóriák Természet

A hús- és tejipar üvegházhatást okozó gázkibocsátása nemsokára meghaladhatja az olajcégeket

Az amerikai Mezőgazdasági és Kereskedelempolitikai Intézet és a nemzetközi GRAIN non-profit szervezet új jelenésükben azt vizsgálták, hogy a hús- és tejiparnak milyen szerepe van a globális felmelegedésben.

A kutatás egyik fő felfedezése, hogy a nagy hús- és tejfeldolgozó vállalatok valószínűleg fel fogják váltani az olajcégeket, mint a legnagyobb üvegházhatást okozó gázkibocsátók. A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a törvényhozóknak ki kellene terjeszteniük azon cégek csoportját, melyekre kifejezetten nagy figyelmet fordítanak a globális felmelegedés ellen folytatott harcban. A jelentés szerzői szerint a hús- és tejipari cégek igazságtalanul kerülték el évekig a megszorításokat és most eljött az idő arra, hogy őket is bevegyék a kiemelt figyelmet kapó iparágak közé.

A két csoport kutatói mélyrehatóan felülvizsgálták a legnagyobb hús- és tejipari cégek termelési adatait és folyamataik ismeretében kiszámolták, hogy a termelés mekkora üvegházhatást okozó gázkibocsátással járt együtt. A tudósok megjegyezték, hogy a legnagyobb cégek töredéke nyújt be gázkibocsátási adatokat. és általában azok is csak részleges képet adnak a valódi kibocsátásról – például nem veszik figyelembe az ellátási láncot.

A kutatók szerint ez azért jelentős, mert az ellátási lánc a legtöbb iparág esetében a kibocsátott üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 80 százalékáért felelős – mivel tipikusan ebbe a kategóriába sorolják a mezőgazdasági tevékenységek és az állattartás során felszabaduló gázokat is.

A kutatók arról is beszámoltak, hogy a hús- és tejtermékek termelése leginkább bizonyos területekre összpontosul, mint amilyen Argentína, Brazília, az USA, az EU, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland. Az adatok szerint az öt legnagyobb hús- és tejipari vállalat már ma is nagyobb kibocsátásért felelős mint a BP (British Petroleum), az ExxonMobil vagy a Shell. További vizsgálatok azt is kimutatták, hogy 2050-re a globálisan megengedett üvegházhatást okozó gázkibocsátás 80 százalékát emésztené föl ez a két iparág önmagában – amennyiben nem történik változás.

A csapatok szerint nem kérdéses, hogy nemsokára döntenünk kell: be akarjuk-e tartani a kibocsátási korlátokat vagy lényegesen visszafogjuk a hús- és tejtermékek termelését.

Forrás: grain.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Újabb nagy felfedezést tett a Blue Brain az agyműködéssel kapcsolatban

Azt már eddig is tudtuk, hogy a neuronok a beléjük érkező elektromos jeleket kisebb részekre bontják, most viszont a Blue…

2019-07-21 6:51 du.

A nők agya úgy reagál a pornográf tartalmakra mint a férfiaké

A Biológiai Kibernetika Max Planck Intézetének kutatói bizonyítékot találtak arra, hogy a nők agya ugyanúgy reagál a pornográf tartalmakra, mint…

2019-07-21 6:44 du.

Mocsári növényekben lévő tápanyagok segíthették elő az agyi fejlődést

A megfigyelés, miszerint a kongói medencében élő bonobók a mocsaras területen az agyi fejlődéshez elengedhetetlen jódban gazdag vízi növényeket gyűjtenek,…

2019-07-16 9:12 du.

A légszennyezés miatt rosszabbul teljesítenek Kínában a napelemek

Egy nemzetközi felmérés szerint a kínai légszennyezés miatt drámaian romlik az ország napelemeinek teljesítménye. A tanulmányban az ország különböző részein…

2019-07-13 11:52 de.

Elkészült az adattárolókat és memóriákat is kiszorítható “univerzális memória”

A brit Lancaster Egyetem tudósai által felfedezett és szabadalmaztatott új számítógépes memória megoldást jelenthet a digitális technológia energiakrízisére. A tanulmányuk…

2019-07-13 11:48 de.

Már nem csak tudományos fantasztikum a mesterséges gravitáció

A mesterséges gravitáció már hosszú ideje jelen van a tudományos fantasztikum világában - például a 2001: Űrodüsszeia forgó űrhajója -,…

2019-07-07 6:45 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.