A japánok tesztelik a ‘mini űrfelvonót’

Egy “űrfelvonó” fejlesztésén dolgozó japán csapat a kutatás első lépéseként a technológia egy miniatürizált változatát fogja egy műholdon az űrbe küldeni, a technológia működésének vizsgálatához.

A kísérleti berendezést a Shizuoka Egyetem kutatói készítették el és a Tanegashima szigetről a Japán Űrügynökség által kilőtt H-2B rakétán fog majd utazni. A lekicsinyített felvonó mindössze 6 centiméter hosszú és 3 centi széles.

Hogyha minden megfelelően működik, akkor a felvonó feladata az lesz, hogy két kis méretű műhold között kifeszített 10 méteres kábelen kell áthaladnia, az egyik műhold tároló kamrájából a másikba.

“Ez lesz a világ első kísérlete, amiben egy űrben lévő felvonó mozgását vizsgálják,” nyilatkozta az egyetem szóvivője.

A motorizált felvonó mozgását a műholdakhoz erősített kamerákkal követik majd nyomon a tudósok. A projekt még nagyon messze van attól, hogy teljesítse az emberiség hosszú történelemre visszanyúló “űrfelvonó” álmát.

Az ötletet először az orosz származású Konstantin Tsiolkovsky találta ki még 1895-ben, amikor franciaországi utazása során megpillantotta az Eiffel Tornyot. Az ötletet a következő évszázadban pedig a híres sci-fi szerző, Arthur C. Clarke hozta be a köztudatba.

Azonban különböző technikai akadályok miatt az ötlet eddig nem tudott tovább lépni a puszta koncepcióból. Az Obayashi, egy nagy japán építőipari cég, akik a Shizuoka Egyetem projektjében is közreműködnek, más módszereket is tesztel annak reményében, hogy 2050-re meg tudják valósítani az űrfelvonót, amivel akár az embereket is könnyűszerrel az űrbe lehet juttatni.

A cég az emelő megvalósításához a szén nanocső technológiát vetné be, mivel az az acélnál 20-szor erősebb. A tervek szerint a felvonót 96000 kilométeres magasságban építenék fel.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.