A jótékony bőr baktériumok a bőrráktól is megvédhetnek minket

A tudomány egyre többet tud arról, hogy a bőrünkön lévő jótékony baktériumok milyen módon is segítik a védelmet. A Kalifornia Egyetem új tanulmánya szerint ezek a baktériumok segítenek megvédeni a bőrt a rák kialakulásától.

“Azonosítottunk egy Staphylococcus epidermidis fajtát, ami általános az egészséges emberi bőrön, és olyan szelektív képességgel rendelkezik , amivel meg tudja akadályozni néhány rákfajta növekedését,” mondta Richard Gallo, az egyetem Orvosi Karának professzora. “A bőr baktériumok ezen egyedi fajtája olyan vegyületeket hozzák létre, amelyek végeznek rengeteg fajta rákos sejttel, azonban látszólag ártalmatlanok az egészséges sejtekkel szemben.”

A baktériumok a 6-N-hidroxi-amino-purin (6-HAP) nevű vegyületet termelik. Azoknál az egereknél, melyeknél eltávolították ezt a S. epidermidis fajtát, és ezek után rákot keltő UV fénynek tették ki őket, az egerek bőrén daganatok alakultak ki, szemben S. epidermidis baktériumokkal rendelkező kontroll egerekkel, ahol nem jöttek létre daganatok.

A 6-HAP molekula megnehezíti a DNS lemásolását és ezáltal képes megakadályozni az UV fény miatt kifejlődő rák terjedését.

A vegyület hatásait tovább vizsgálva, a kutatók két hétig minden 48 órában 6-HAP-ot fecskendeztek az egerekbe. A szernek látszólag nem volt semmi negatív hatása, azonban amikor melanoma sejtet ültettek az egerekbe, azoknak a mérete több mint 50%-al csökkent a kontrollcsoporthoz képest.

“Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy az bőr mikrobiom fontos része az emberi egészségnek. Valójában már a korábban beszámoltunk arról, hogy néhány, a bőrünkön élő baktérium olyan antibakteriális peptideket termel, amelyek megvédenek a Staph aureus (Staphylococcus aureus) baktériumokhoz hasonló kórokozóktól,” mondta Gallo.

A S. epidermidis esetében úgy tűnik, hogy ezek a baktériumok egy védőréteget alkotnak, a rák bizonyos formáival szemben. Azonban a tudósok szerint még további kutatásokra van szükség arról, hogy hogyan termelődik a 6-HAP, használható e a rák megelőzésére illetve a hiánya növeli e a rák kockázatát.

Az adatok szerint csak az Egyesült Államok területén évente 1 millió bőr rákos esetet diagnosztizálnak – melyek 95% következik az UV fénynek való túlzott kitettségből.

Forrás: advances.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.