Kategóriák Természet

A jövő szélsőséges időjárása a sörtermelésnek is odacsaphat

A klímaváltozásnak  a világ sör utánpótlására nézve is súlyos következményei lehetnek a Kelet-Anglia Egyetem új kutatása szerint.

A tanulmány arra figyelmeztet, hogy az egyre gyakoribbá és komolyabbá váló szárazságok és hőhullámok hatalmas pusztítást okozhatnak a világ árpa termelésében – ezzel potenciálisan drámai visszaesést okozva a sörgyártásban és az egekbe emelve az ital árát.

A fogyasztási adatok alapján a sör a legnépszerűbb alkoholos ital a világon. Azonban a klímaváltozási forgatókönyvek alapján egyre gyakoribbá válhatnak a szárazságok és a szélsőségesen meleg időszakok, amik eddig nem tapasztalt veszélynek tehetik ki a sörgyártás alapját képező árpát.

Az elmúlt években a söripar használta fel a világ árpatermelésének 17 százalékát, viszont ez az arány lényegesen eltér attól függően, hogy az adott területen milyen mértékű sörtermelés folyik – például Brazíliában a termelés 83%-át, amíg Ausztráliában a 9%-át emészt fel a söripar. Az új tanulmány szerint az adott területet érintő tényezők komolysága alapján az árpatermelés 3-17%-kal csökkenhet, ami miatt kevesebb árpa jut majd a sörtermelésre is.

A kutatás szerint a legkomolyabb időjárási események alatt a világ sörfogyasztása akár 16%-kal – megközelítőleg az USA teljes sörfogyasztásának megfelelő 29 milliárd literrel  – csökkenhet, és a sör ára akár a duplájára is emelkedhet.  A fogyasztás még a legkedvezőbb – és sajnos az eddigi kutatások szerint a legvalószínűtlenebb – forgatókönyvek szerint is 4%-kal, míg az árak 15%-kal emelkedhetnek.

A kutatás eredményei szerint nem meglepő módon a sörtermelés klímaváltozás okozta visszaesése a legnagyobb árpa- és sörtermelő országokra lesz hatással. Például a Kínában – ami ma a világ legnagyobb sörfogyasztó országa – előrejelzett csökkenés sokkal nagyobb mértékű lehet, mint más országokban, köszönhetően az Ázsiára előrejelzett szélsőséges időjárás-változásnak, az Egyesült Királyságban pedig a sör ára akár megkétszereződhet.

A kutatók elmondása szerint egyre nagyobb figyelmet kapnak a klímaváltozás alapvető terményekre – búza, kukorica, szója és rizs – gyakorolt hatásai. A csapat szerint ahogy a különböző növények elérhetősége csökken, úgy csökkenhet drámaian a ‘luxus’ termékek fenntarthatósága és elérhetősége, mivel a társadalom számára nagyobb fontosságú az emberek élelmezésének biztonságának megőrzése.

Amíg a “luxusnövények” terén a klímaváltozás következményeinek eddigi vizsgálata kiemelten a bor és a kávé fenntarthatóságát vette górcső alá, addig a sörre gyakorolt hatásokat eddig nem mérték fel. Az eredmények szerint a sörtermelés csökkenése még visszafogottnak mondható – összehasonlítva a klímaváltozás más előrejelzett következményeivel -, viszont a sörnek bizonyos országokban komoly kulturális jelentősége van.

A nemzetközi kutatás keretében brit, kínai, mexikói és amerikai kutatók 34 területen vizsgálták és modellezték a klímaváltozás lehetséges hatásait az árpatermelésre. Az eredményeket ezután összevetették a területek árpatartalékaival, sörtermelésével és a folyamat költségeivel.

A kutatás szerint az alacsony sörfogyasztású országok sincsenek biztonságban; például Argentínában akár 32%-kal is, de még a lehető legkedvezőbb esetekben is legalább 16%-kal csökkenhet a sörfogyasztás.

Továbbá az eredmények szerint nem feltétlenül azokban az országokban – Ausztráliában és Japánban – lesz a legdrasztikusabb az áremelkedés, ahol ma a legdrágább a sör.  A sör árának változása attól függ, hogy a fogyasztók mennyire hajlandóak és mennyire képesek többet költeni a sörre ahelyett, hogy kevesebbet fogyasszanak. Ez alapján a legnagyobb árnövekedés a történelmileg sörkedvelő országokban várható.

Mindezeken felül a sörtermelésbe az is beleszól, hogy az adott területeken mi másra használják még fel az árpát a sörtermelésen kívül. E termékek ára ugyanúgy változhat az árpatermelés csökkenésével, ezzel felborítva az árpa felhasználásának ma jegyzett arányát.

Az eredmények szerint további problémát jelenthetnek az egymást követő szélsőséges időjárású évek, amelyek bizonyos modellek szerint akár 27-38%-kal is visszavethetik az európai országok sörtermelését.

Forrás: nature.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.