A jövőben ezek a genetikailag módosított cyborg szitakötők porozhatják be a növényeinket

Ma már egy olyan korban élünk ahol a cyborg rovarok gondolata nem botránkoztatja meg az embereket. Már akár otthonra is lehet rendelni! De ez a szóban forgó cyborg rovar különösképpen érdekes: egy szitakötő, amit belül és kívül is módosítottak hogy a napelemmel felszerelt köröm méretű hátizsákjába programozott útvonalat kövesse.

Korábbi kísérletek ezen a területen általában két különböző megközelítéssel történtek. Az első az, hogy erős ösztönzést keltsenek az élőlényben, hogy egy bizonyos irányban mozogjon másképpen mint a megszokott. A másik pedig az, hogy a mozgást közvetlen módon aktiválják, a lábakban lévő izmokat vagy idegeket kihasználva. A probléma az első esetben az, hogy a rovar hozzászokhat a keltett ingerekhez és egy idő után figyelmen kívül veheti őket, a másiknál pedig a természetes mozgást egy estlen mesterséges csoszogás váltja fel.

A DrangonflEye, egy közreműködés  Draper Labor és a Howard Hughes Orvosi Intézet között, ők a két út közti megoldással próbálkoznak.

A szitakötőben van egy pár interneuron – egy fajta hírközlő neuron, ami nem kötődik közvetlenül az érzékeléshez és a mozgáshoz – ami nagy mennyiségű parancsot szállít a szárnyakba. Ezekre csatlakozva, a kutatóknak nem kell azon aggódni, hogy a rovar hozzászokik a jelekhez és azon, se hogy teljesen újra kell tanulni a szárnyai mozgatását.

De így is volt még egy akadály: az elektromos impulzusok használata a neuronok aktiválására egy kicsit nyers. Szóval a szitakötőknek adtak egy gént, ami egy opsin nevű fényérzékeny fehérjét tesz hozzá a neuronokhoz. Ez nemcsak a neuronok aktiválását teszi lehetővé egy meghatározott hullámhosszú fénnyel, amit egy optrode nevű felület küld. Hanem a genetikai módosítások miatt a neuronok fényt bocsátanak ki, amikor aktiválódnak, így az optrode képes befolyásolni és megfigyelni is a szárnycsapásokért felelős útvonalakat.

Ehhez adjuk még hozzá egy ultra könnyű napelemet és egy navigációs rendszert (amiről Draper nem fedett fel túl sokat), és kész a teljes szitakötő átalakító egység, aminek a súlya csupán egy gramm tört része.

A Draper Labor szerint a szitakötőit fel lehetne használni „irányított beporzásra, hasznos teher szállítására, felderítésre vagy akár precíziós gyógyászatban és diagnosztikában,

A DragonflEye egy teljesen újfajta mikro légi jármű ami sokkal kisebb, könnyebb és rejtőzködőbb mint bármi ember által készített,” mondta Jesse J. Wheeler a projekt kutatásvezetője a Draper közleményében. „Ez a rendszer feszegeti a napenergia hasznosítás, mozgás érzékelés, algoritmusok, miniatürizálás és az optogenetika határait, és mindezt egy olyan kis rendszeren, amit egy rovar képes magán hordani.”

Amíg a nano- és mikrogépek nem lesznek olyan fejlettségűek, mint a természet alkotásai, amik több milliárd év alatt jöttek létre, addig úgy néz ki be kell érnünk azzal hogy ezekkel az alkotásokkal végeztetjük el a piszkos munkánkat.

Forrás: techcrunch.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.