A kakaóban lévő egyik vegyület segíthet a cukorbetegeknek

Többen halhattunk már arról, hogy a kakaó hazájában élő törzsek tagjai között sokkal ritkább a cukorbetegség.

Most a BYU kutató rájöttek, hogy ez azért lehet mert kakaóban lévő egyik vegyület segít a testnek inzulint – a vérben lévő cukor fenntartásáért felelős hormon – felszabadítani és a vércukor szint megemelkedésére adott választ is javítja. Azonban van ezzel egy probléma.

“Valószínűleg rengeteg kakaót kellene ennünk és valószínűleg nem akarjuk, hogy abban sok cukor legyen,” mondta Jeffery Tessem, a tanulmány szerzője. “A kakaóban lévő vegyület az, amire szükségünk van.”

Egy cukorbeteg embernél a szervezet vagy nem képes inzulint előállítani vagy az képtelen a vércukor megfelelő kezelésére. A probléma gyökerét a béta sejtek hibája okozza, melyeknek a feladata az inzulin termelése. Az új tanulmányból kiderül, hogy ezek a béta sejtek a kakaóban található epicatechin monomerek hatására jobban dolgoznak és hosszabb ideig maradnak erősek.

Ehhez a felfedezéshez a tudósok a Virginia Tech közreműködésével, magas zsírtartalmú diétán lévő állatoknak adták a szert. Az eredmények szerint a magas zsírtartalmú diétára fogott állatoknál a vegyület csökkentette az elhízás mértékét és feljavította náluk a vérükben lévő magas glükóz szint kezelésének képességét.

A kutatók ezután igyekeztek kideríteni a hatás eredetét sejti szinten és ekkor jöttek rá, hogy a kakaó epicatechin monomerei javították fel a béta sejtek képességeit.

“Az történik, hogy a vegyület megvédi a sejteket azzal, hogy feljavítja a képességüket az oxidatív stressz kezelésére,” mondta Tessem.“Az epicatechin monomerek felerősítik a béta sejtek mitokondriáját, ami így több ATP-t (a sejtek energiaforrása) termel, és így több inzulin szabadul fel.”

Amíg az elmúlt években több hasonló kísérletet is lefojtattak, eddig senki nem volt benne biztos, hogy a talált vegyületek melyike a leghasznosabb és hogy azok pontosan hogy is működnek.

“Az eredmények közelebb hoznak minket ezeknek a vegyületeknek az ételekben és táplálékkiegészítőkben történő felhasználásához, amivel fenntartható a normális vér glükóz szint és a kettes típusú cukorbetegség is elodázható vagy megelőzhető,” mondta Andrew Neilson, a tanulmány társszerzője.

Ahelyett, hogy nekikezdenének felhalmozni a cukorban gazdag csokoládét, a kutatók azt remélik hogy a vegyületek meghatározásával elindulhatnak azon az úton, aminek a következő lépése a vegyületek hatékony kivonásának és lehetséges mesterséges előállítása.

Forrás: elsevier.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.