A kalóriabevitel korlátozásával lelassulhat az öregedés és csökkenhet a korhoz kötődő betegségek kockázata

Az egyik első, embereken végzett tanulmány a kalória megszorításról azt az eredményt hozta, hogy a kalória bevitel 15%-os csökkentésével a két éves kísérleti időszak alatt a résztvevőknél lelassult az öregedés és az anyagcseréjük és ezen felül jobban ellenálltak a korhoz köthető betegségekkel szemben is – különösen az oxidációs stresszhez kapcsolódó betegségeknél, mint az Alzheimer és a Parkinson kór és ezek mellett a rák és a cukorbetegség.

“A kalóriabevitel korlátozása lelassíthatja az alapanyagcserét és ha az anyagcsere melléktermékei felgyorsítják az öregedés folyamatát, akkor a kalória korlátozás több évig történő fenntartása segíthet csökkenteni a krónikus betegségek kockázatát és meghosszabbíthatja az életet,” mondta Leanne M. Redman, a tanulmány vezető szerzője és a Pennington Orvosbiológiai Kutató Központ orvostudomány docense.

A CALERIE (Comprehensive Assessment of the Long-Term Effects of Reducing Intake of Energy) névre elkeresztelt kutatás, az első randomizált kontroll klinikai vizsgálat volt, ami nem elhízott embereken vizsgálta a kalória korlátozás anyagcserére gyakorolt hatásait. A tanulmány második fázisa 53 egészséges, nem elhízott 21 és 50 év közötti nő és férfia adatain alapul, akik két évig 15%-al csökkentették a napi kalóriabevitelüket és rendszeresen mérték az anyagcseréjüket és az oxidációs stresszt. A megfelelő kalóriamennyiséget, minden egyénnél egyedileg számolták ki a legpontosabb technikával – ami meghatározza a súly megtartáshoz szükséges kalória szintet.

A kalória csökkentett csoport tagjai átlagosan 9 kilogrammot fogytak a kísérlet alatt – annak ellenére, hogy nem követtek semmilyen diétát és a fogyás nem volt célja a kutatásnak. A kísérlet során a résztvevők nem számoltak be semmilyen kellemetlen mellékhatásról, hanem épp ellenkezőleg a résztvevők kedve és egészsége is javult, ezzel arra utalva, hogy az egészséges és karcsú embereknek is jót tehet a kalóriabevitel korlátozása.

Az állatokon végzett hasonló laborkísérleteknél, arra is felfigyeltek, hogy az állatoknak csökkent a test-hőmérséklete és az anyagcseréje is pihenés közben. Azonban a kutatók kiemelték, hogy a jelenlegi kutatás az öregedésre és annak hatásaira fókuszált nem pedig a fogyásra, ahol az anyagcsere ütemének szerepe lenne.

Az anyagcserét rengeteg tényező befolyásolja, köztük például az antioxidánsokkal és étkezéssel. A jelenlegi elméletek szerint a leglassabb anyagcsere eredményezi a legegészségesebb öregedést és az az élőlény, amelyik a leghatékonyabban égeti el az energiát, él a legtovább.

A CALERIE projekt igazolja, hogy az embereknél is ez lehet a helyzet és azt is, hogy az oxidációs stressznek is szerepe van a problémában – ami képes sérüléseket kelteni a lipideken, fehérjékben és a kárt okozni a DNS-ben is, ezzel különböző krónikus betegségeket okozva, mint a szívproblémák, a rák, a cukorbetegség és a neurodegeneratív betegségek.

Amíg a kutatásban viszonylag kevesen vettek részt és a kutatás időtartama is rövid volt, összehasonlítva az emberi átlagos élettartamhoz, az eredmények mégis egybehangzóak voltak. A kutatók ezután azt fogják megvizsgálni, hogy mely biomarkerek kapcsolódnak az öregedéshez és a kalória korlátozás mellett a különböző antioxidáns ételek hatásait is meg szeretnék vizsgálni – amelyek hatásmechanizmusukban hasonlóak a kalória korlátozáshoz.

Forrás: sciencedirect.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.