Kategóriák Egészség

A kalóriaszegény étrend segíthet fiatalon tartani a testet

Az öregedés és a biológiai óra anyagcserére gyakorolt hatását vizsgáló kutatók felfedezték, hogy az alacsony kalóriájú étrend segíthet megőrizni a test energia szabályozó folyamatait és fiatalon tartani minket.

Paolo Sassone-Corsi, a Kalifornia Egyetemről, munkatársaival rájött, hogy hogyan változik a szervezet biológiai órája a fizikai öregedés hatására. Az órával kapcsolatos öregedési folyamatok a sejtek energia metabolizmusára vannak hatással.

A csapat tagjai ugyanabban a csoportban lévő 6 és 18 hónapos egerek májából vettek mintákat. Az energia termelés a sejtekben precíz, cirkadián vezérlés által kontrollált – 24 órás természetesen ismétlődő ciklus .

A kutatók azt találták hogy 24 órás ciklus által irányított anyagcsere rendszer nem változott sokat az öregebb egereknél, azonban fontos különbséget találtak aközött hogy milyen gének aktiválódnak a sejtek energiahasználatára. Egyszerűen fogalmazva az öreg sejtek kisebb hatékonysággal dolgozták fel az energiát.

“Ez a mechanizmus jobban működik fiatal állatoknál, de lényegében véve lekapcsol az öreg egereknél,” mondta Sassone-Corsi.

Azonban egy második öreg egér csoportnál, amiket hat hónapig 30 %-al kevesebb kalóriás étrendre fogtak, az sejtek energiafolyamatai több mint változatlanok maradtak.

“A tények szerint a kalória korlátozás hatására erősen megfiatalítja a biológiai órát,” mondta Sassone-Corsi.“Ebben a kontextusban a jó óra jó öregedést jelent.”

Az ezt kisérő tanulmány, amit a Sassone-Corsi csapat a Barcelona Kutató Intézet kutatócsapatával együtt végzett, azt vizsgálja hogy a biológiai óra hogyan működik a fiatal és öreg egerek bőrében lévő őssejteknél. Ennél a kutatásnál is hasonló eredményeket találtak, miszerint az alacsony kalóriájú étrend képes volt megőrizni a fiatalság ritmikus funkcióit.

“Az alacsony kalóriájú étrend nagyban hozzájárul az öregedés fizikai hatásainak megakadályozásában,” mondta Salvador Aznar Benitah, a kutatás egyik vezetője. “Az őssejtek ‘fiatalos’ ritmusának megőrzése azért fontos mert végül ezek a sejtek őrzik és újítják meg a szövet éjszaka-nappal ciklusát. A kevesebb evés látszólag megakadályozza a szövetek öregedését, ezzel megakadályozva hogy az őssejtek átprogramozzák cirkadián aktivitásukat.”

A kutatók szerint ezek a tanulmányok segítenek megmagyarázni hogy a kalóriaszegény étrend miért lassítja le az öregedést az egereknél és a kutatásnak messze nyúló következményei lehetnek az emberi öregedéssel kapcsolatban is.

A kutatók szerint fontos tovább vizsgálni, hogy a anyagcserének miért van ilyen nagy szerepe az őssejtek öregedésében és miután megvan a kapcsolat ami gyorsítja vagy lassítja az öregedést lehetséges lehet olyan kezelések kifejlesztése, amik irányítanák ezt a kapcsolatot.

“Ezek a tanulmányok olyanok mint egy molekuláris Szent Grál, ami megmutatják a sejti útvonalakat, amik irányítják az öregedést,” mondta Sassone-Corsi.“Ezek a felfedezések világos instrukciókat adnak arra, hogyan irányíthatjuk az öregedésnek ezen részeit farmakológiai szempontból.”

Forrás: elsevier.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.