A kannabisz használat látszólag nincs hatással a termékenységre

A Boston Közegészségügyi Egyetem új tanulmánya szerint egy párkapcsolatban sem a nő sem pedig a férfi kannabisz használata nincs hatással a teherbeesés esélyére.

A új tanulmány az első, ami közvetlenül a teherbeesés és a kannabisz használata közötti kapcsolatot igyekszik felderíteni.

A terméketlenséggel a párok 15%-ának szembe kell néznie és ez éves szinten akár 5 milliárd dollárnyi kiadást okoz a USA egészségügyi rendszerének. Mindezek miatt a terméketlenség kialakulásában szerepet játszó veszélyességi faktorok – közöttük bizonyos drogokkal – azonosítása a közegészségügy érdeke is.

A kannabisz az egyik legelterjedtebb rekreációs drog a felnőttek körében. Korábbi tanulmányok már vizsgálták a kannabisz hatását a szaporodási hormonokra és a sperma minőségére, azonban az eredmények ellentmondásosak voltak.

“Mivel egyre több államban legalizálják a rekreációs kannabisz használatot, ezért úgy gondoltuk, hogy ez a megfelelő időpont arra, hogy megvizsgáljuk a kannabisz használat és a termékenység kapcsolatát,” mondta Lauren Wise, a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmányban a PRESTO online felmérés adatait használták, melynél összesen 4194, 21 és 45 év közötti észak-amerikai nőt vizsgáltak – a tanulmány kifejezetten a stabil párkapcsolatban élő, fogamzásgátló és más hasonló hatású szereket nem használó nőket vizsgálták. A női résztvevőknek lehetőségük volt meghívni a partnerüket a vizsgálatra, így az adatok 1125 férfi eredményeit is tartalmazza.

A 2013-tól 2017-ig terjedő vizsgálati időszakban a nők 12%-a és a férfiak 14%-a számolt be arról, hogy a felmérés kérdéseinek kitöltése előtti 2 hónapban használtak kannabiszt. Az elkövetkező 12 ezt követő felmérés során azt találták, hogy a kannabiszt használóknál nem volt különbség a termékenység szempontjából a többiekhez képest.

A kutatók kiemelték viszont, hogy az eredmények még nem tisztázzák teljesen a kannabisz használat hatásait, mivel a tanulmányban használt önbevallásos módszerrel nehéz pontos csoportokat kialakítani a kannabiszt használók között.

Ezért a kutatók egy új, napra pontos adatokat tartalmazó tanulmánnyal szeretnék folytatni a vizsgálatot, amivel már megkülönböztethetik a kannabisz krónikus és átmeneti hatásait egymástól.

Forrás: ncbi.nlm.nih.gov

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.