Kategóriák Egészség

A kannabisz legalizálása segíthet csökkenteni az opioid függőség terjedését

A kannabisz legalizálása segíthet megküzdeni az opioid függőség és a halálos túladagolások problémájával? A válasz igen, két új tanulmány szerint.

A kannabisz a felnőtteknél képes enyhíteni a krónikus fájdalmat, így a legalizálása mellett szólók közül többen egy kevésbé veszélyes alternatívának nevezték az opioidokkal szemben. Azonban ellentmondásos módon korábbi néhány tanulmány arra jutott, hogy a kannabisz használat éppen elősegítheti az opioid használatot – ezzel tovább súlyosbítva a járványos méreteket öltő függőség problémáját.

A mostani tanulmányok nem vizsgálják a közvetlen kapcsolatot a kannabisz és az opioid függőség között, hanem azokat a bizonyítékokat elemzik, miszerint a legalizálásával csökkent az orvosok által kiírt opioid tartalmú gyógyszerek mennyisége – ami a túlzottan nagy kiírt adagok miatt az egyik fontos része az opioid függőség terjedésének.

Az egyik tanulmány egy alacsony jövedelmű családokat segítő amerikai egészségügyi szolgáltatás (Medicaid) keretében kiírt gyógyszerek mennyiségét vizsgálta 2011 és 2016 között. A tanulmány azt elemezte, hogy a kiírt gyógyszerek mennyisége, államokra bontva, függött e attól, hogy az adott államban legális e a kannabisz. Az összehasonlításhoz negyedéves adatokat használtak, így egyre több állam került át a kannabiszt legalizálók csoportjába.

Az eredmények alapján azok a törvények, melyek lehetővé tették a kannabisz használatot bizonyos egészségi állapotok kezelésére, 6 százalékkal csökkentették a fájdalomra felírt opioidok mennyiségét – így minden 1000 Medicaid-et használó emberre 39-el kevesebb kiírás jutott.

És amikor ezek az államok tovább léptek és szórakozási célból is legálissá tették a kannabisz használatot a felnőttek körében, további 6 százalékos esést figyeltek meg az adatokban. A kutatók szerint ez arra utalhat, hogy az orvosi kannabisz legalizálása nem jutott el mindenkihez, akinek alternatívát jelenthet az opioidokkal szemben.

A másik tanulmány országos szinten – a Medicare adatait használva, ami egy a Medicaid-hez hasonló program – vizsgálta a felírt opioid tartalmú gyógyszerek mennyiségét a 65 vagy annál idősebb emberek és a fogyatékkal élők körében. 2010 és 2015 között minden évben a kutatók az adatokat állami bontásban összevetették az adott államban használt kannabisz szabályozással.

Az eredmények szerint azokban az államokban, ahol a kannabisz legális volt, a betegek 14 százalékkal kevesebb napi adagnak megfelelő opioid felírását kérték. Azoknál az államoknál, ahol csak a kannabisz otthoni termesztését, az árusítását nem legalizálták, ugyanez a csökkenés csak 7 százalékos volt.

A tudósok szerint ezek az eredmények elég bizonyítékot jelentenek arra, hogy a kannabisz életképes alternatívát jelenthet az opioidokkal szemben és szerintük az állami törvénykezésnek figyelembe kell vennie ezeket az eredményeket, amikor a kannabisz, mint lehetséges fájdalomcsillapító ügyében tárgyalnak vagy hoznak új törvényeket.

A tanulmányok kritikusai szerint azonban a kutatások nem igazolják, hogy a csökkenő opioid használat egyértelműen a megemelkedett kannabisz használatnak köszönhető, illetve hogy a Medicaid és Medicare adatai – mivel azok csak a teljes népesség egy részének adatait tartalmazzák – nem terjeszthetőek ki a teljes népességre.

Azonban abban mindkét tábor egyetért, hogy további kutatásokra van szükség, hogy még jobban megértsék a kannabisz legalizálásának hatásait – mind a negatív mind pedig pozitív hatások tekintetében.

Forrás: jamanetwork.com ; jamanetwork.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az ösztrogénnek is szerepe lehet az autizmusban

A kutatók kapcsolatot találtak a méhben való magas ösztrogénnek való kitettség és az autizmus kialakulásának valószínűsége között. Az új felfedezés…

2019-08-12 2:55 du.

Egy kvantum mikrofonnal képesek voltak megszámolni a hang részecskéit

A Stanford Egyetem fizikusai kifejlesztettek egy "kvantum mikrofont", ami annyira érzékeny, hogy képes fonononként - a hangot alkotó részecskék -…

2019-08-12 2:50 du.

Az afrikai füst látja el tápanyaggal az Amazonasz-esőerdőt és az óceánokat

A Miami Egyetem kutatói rájöttek, hogy az afrikai tüzek füstje viheti el az Amazonasz-esőerdő, Trópusi Atlanti-óceán és a déli óceánok…

2019-08-04 7:31 du.

Öregebb lehet a Hold, mint eddig gondolták

A Köln Egyetem Geológiai és Ásványtani Intézetének kutatói egy új tanulmányban megállapították, hogy a Hold megközelítőleg a Naprendszer keletkezése után…

2019-08-02 11:16 de.

Neurokognitív alapja lehet a szabad akaratnak

A filozófusok és a teológusok is évszázadok óta merengenek azon; hogy valóban létezhet-e szabad akarat? Ez idő alatt a szabad…

2019-08-02 11:01 de.

Még a profi matematikusok egy részén is kifogott egy egyszerű kivonás

A matematikai gondolkodásra sokan úgy tekintenek mint az elvont gondolkodás csúcsa. Azonban tényleg képesek vagyunk teljesen elvonatkoztatni a külvilágról szerzett…

2019-07-29 8:01 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.