Kategóriák Egészség

A kannabisz legalizálása segíthet csökkenteni az opioid függőség terjedését

A kannabisz legalizálása segíthet megküzdeni az opioid függőség és a halálos túladagolások problémájával? A válasz igen, két új tanulmány szerint.

A kannabisz a felnőtteknél képes enyhíteni a krónikus fájdalmat, így a legalizálása mellett szólók közül többen egy kevésbé veszélyes alternatívának nevezték az opioidokkal szemben. Azonban ellentmondásos módon korábbi néhány tanulmány arra jutott, hogy a kannabisz használat éppen elősegítheti az opioid használatot – ezzel tovább súlyosbítva a járványos méreteket öltő függőség problémáját.

A mostani tanulmányok nem vizsgálják a közvetlen kapcsolatot a kannabisz és az opioid függőség között, hanem azokat a bizonyítékokat elemzik, miszerint a legalizálásával csökkent az orvosok által kiírt opioid tartalmú gyógyszerek mennyisége – ami a túlzottan nagy kiírt adagok miatt az egyik fontos része az opioid függőség terjedésének.

Az egyik tanulmány egy alacsony jövedelmű családokat segítő amerikai egészségügyi szolgáltatás (Medicaid) keretében kiírt gyógyszerek mennyiségét vizsgálta 2011 és 2016 között. A tanulmány azt elemezte, hogy a kiírt gyógyszerek mennyisége, államokra bontva, függött e attól, hogy az adott államban legális e a kannabisz. Az összehasonlításhoz negyedéves adatokat használtak, így egyre több állam került át a kannabiszt legalizálók csoportjába.

Az eredmények alapján azok a törvények, melyek lehetővé tették a kannabisz használatot bizonyos egészségi állapotok kezelésére, 6 százalékkal csökkentették a fájdalomra felírt opioidok mennyiségét – így minden 1000 Medicaid-et használó emberre 39-el kevesebb kiírás jutott.

És amikor ezek az államok tovább léptek és szórakozási célból is legálissá tették a kannabisz használatot a felnőttek körében, további 6 százalékos esést figyeltek meg az adatokban. A kutatók szerint ez arra utalhat, hogy az orvosi kannabisz legalizálása nem jutott el mindenkihez, akinek alternatívát jelenthet az opioidokkal szemben.

A másik tanulmány országos szinten – a Medicare adatait használva, ami egy a Medicaid-hez hasonló program – vizsgálta a felírt opioid tartalmú gyógyszerek mennyiségét a 65 vagy annál idősebb emberek és a fogyatékkal élők körében. 2010 és 2015 között minden évben a kutatók az adatokat állami bontásban összevetették az adott államban használt kannabisz szabályozással.

Az eredmények szerint azokban az államokban, ahol a kannabisz legális volt, a betegek 14 százalékkal kevesebb napi adagnak megfelelő opioid felírását kérték. Azoknál az államoknál, ahol csak a kannabisz otthoni termesztését, az árusítását nem legalizálták, ugyanez a csökkenés csak 7 százalékos volt.

A tudósok szerint ezek az eredmények elég bizonyítékot jelentenek arra, hogy a kannabisz életképes alternatívát jelenthet az opioidokkal szemben és szerintük az állami törvénykezésnek figyelembe kell vennie ezeket az eredményeket, amikor a kannabisz, mint lehetséges fájdalomcsillapító ügyében tárgyalnak vagy hoznak új törvényeket.

A tanulmányok kritikusai szerint azonban a kutatások nem igazolják, hogy a csökkenő opioid használat egyértelműen a megemelkedett kannabisz használatnak köszönhető, illetve hogy a Medicaid és Medicare adatai – mivel azok csak a teljes népesség egy részének adatait tartalmazzák – nem terjeszthetőek ki a teljes népességre.

Azonban abban mindkét tábor egyetért, hogy további kutatásokra van szükség, hogy még jobban megértsék a kannabisz legalizálásának hatásait – mind a negatív mind pedig pozitív hatások tekintetében.

Forrás: jamanetwork.com ; jamanetwork.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Rosszabb lehet a globális biodiverzitás helyzete mint eddig gondolták

Egy új tanulmány szerint, mivel a hirtelen területi változások hosszú távú hatásait a jelenlegi biodiverzitás felmérések nem megfelelően veszik figyelembe,…

2019-12-12

A felszín alatti víz térképe segítheti a Mars küldetés ideális helyének megtalálását

A NASA-nak nagy tervei vannak a 2024-re tervezett Holdra történő emberi visszatérésre, ami a Mars küldetés előfutára lehet. Viszont vörös…

2019-12-12

A kompetencia megítélésében mégis a ruha teszi az embert

A Princeton Egyetem új tanulmánya szerint az emberek egy személy kompetenciájának meghatározására részben a ruhájából eredő apró anyagi helyzetre utaló…

2019-12-12

Az ózonréteg megmentése sokkal fontosabb volt a felmelegedés elleni küzdelemben mint eddig gondolták

Az 1987-ben aláírt montréali jegyzőkönyv beszüntette az ózon réteget károsító klórfluorkarbon (CFC) használatát. Ezzel az első olyan nemzetközi megállapodás volt,…

2019-12-11

Most először találtak cukrot meteoritokban

Egy nemzetközi csapat az élethez szükséges cukrokat talált meteoritokon. Ezzel a felfedezéssel tovább bővül azoknak a biológiailag fontos vegyületeknek a…

2019-12-11

Egy hét sötétben töltött idő átalakít több agyi területet is

Már korábbi kutatások megmutatták, hogyha az öreg egereket megfosztják látásuktól azzal érzékenyebbé tehetik az agyuk hallásért felelős neuronjait. A Maryland…

2019-12-11

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom