Kategóriák Egészség

A kannabisz megváltoztathatja a spermiumok genetikai felépítését

Ahogy világszerte egyre több országban válik legálissá a kannabisz fogyasztás, úgy kapnak a növény aktív vegyületei is egyre nagyobb figyelmet a kutatásban.

A Duke Egyetem új kutatása szerint a termékeny korban lévő férfiaknak azt is figyelembe kell venniük, hogy a THC hatással lehet a spermiumokra és ezáltal a gyerekeikre is.

A Duke kutatói már korábbi kutatásaik során demonstrálták, hogy a dohányzás, a rovarölő szerek, az égésgátlók és az elhízottság is epigenetikai, struktúrális és magát a DNS-t közvetlenül érintő hatással lehet a férfiak spermiumaira.

Patkányokon és később 24 férfival megismételt kísérletek azt mutatták, hogy a THC főleg kettő főbb sejtpálya génjeit érinti, valamint a fejlődésben is fontos szerepet játszó DNS metilációra is hatással van. Azonban ezeknek a változásoknak az utódokra gyakorolt hatása eddig még ismeretlen.

fő felfedezés viszont az, hogy a kannabisz használatának van a férfiak szaporodására gyakorolt hatása, még úgy is, hogy a pontos hatása ismeretlen. A kutatók szerint fontos, hogy az egyre jobban elfogadottá váló kannabisz lehetséges hatásairól tudjanak a szer fogyasztói is.

A felfedezés kifejezetten nagy jelentőségű, mivel a kannabisz egyre több pozitív tanulmány jelenik meg, így a felmérések szerint folyamatosan csökken a rendszeres használat észlelt kockázata.

A vizsgálatban két csoport férfi vett részt; az egyik csoport tagjai legalább heti rendszerességgel szívtak kannabiszt az elmúlt hat hónapban, amíg a másik csoport tagjai nem szívtak a vizsgálatot megelőző hat hónapban – és életükben nem szívtak 10 alkalomnál többször.

Az eredmények szerint minél magasabb volt a vizeletből kimutatható THC koncentrációja, annál nagyobb volt a spermában kimutatott genetikai változás is. A THC több száz különböző génre is hatással volt – melyek jelentős része kettő főbb sejtpályához köthetőek.

Az egyik útvonalnak a belső szervek megfelelő fejlődésében van szerepe, amíg a másiknak a fejlődés során a növekedés szabályozásában, és mindkettő útvonal meghibásodása járhat rákos daganatok kialakulásával.

Azonban a kutatók szerint még korai lenne kijelenteni, hogy a változásoknak valóban vannak káros hatásai az utódokra nézve, különösen, mivel az érintett spermák lehet, hogy képtelenek megtermékenyíteni a petesejteket, illetve a kevés vizsgálati alany szintén korlátozza az eredményeket, melyek elképzelhető, hogy más életviteli hatásokat is tükröznek.

A kutatás következő fázisaiban a csapat azt próbálja majd kideríteni, hogy a kannabisz által okozott változások maradandóak-e, vagy a szer fogyasztásának felfüggesztése után egy bizonyos idő után helyreáll-e. Valamint az újszülött gyerekek köldökzsinórjából vett véren is szeretnének genetikai vizsgálatokat végezni, hogy megállapítsák a epigenetikailag megváltozott gének a gyerekekbe is eljutnak-e.

Addig is a kutatók azt javasolják, hogy a biztonság kedvéért a gyerek vállalás előtti hat hónapba semelyik szülő ne fogyasszon kannabiszt.

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.