Kategóriék Egészség

A kannabisz megváltoztathatja a spermiumok genetikai felépítését

Ahogy világszerte egyre több országban válik legálissá a kannabisz fogyasztás, úgy kapnak a növény aktív vegyületei is egyre nagyobb figyelmet a kutatásban.

A Duke Egyetem új kutatása szerint a termékeny korban lévő férfiaknak azt is figyelembe kell venniük, hogy a THC hatással lehet a spermiumokra és ezáltal a gyerekeikre is.

A Duke kutatói már korábbi kutatásaik során demonstrálták, hogy a dohányzás, a rovarölő szerek, az égésgátlók és az elhízottság is epigenetikai, struktúrális és magát a DNS-t közvetlenül érintő hatással lehet a férfiak spermiumaira.

Patkányokon és később 24 férfival megismételt kísérletek azt mutatták, hogy a THC főleg kettő főbb sejtpálya génjeit érinti, valamint a fejlődésben is fontos szerepet játszó DNS metilációra is hatással van. Azonban ezeknek a változásoknak az utódokra gyakorolt hatása eddig még ismeretlen.

fő felfedezés viszont az, hogy a kannabisz használatának van a férfiak szaporodására gyakorolt hatása, még úgy is, hogy a pontos hatása ismeretlen. A kutatók szerint fontos, hogy az egyre jobban elfogadottá váló kannabisz lehetséges hatásairól tudjanak a szer fogyasztói is.

A felfedezés kifejezetten nagy jelentőségű, mivel a kannabisz egyre több pozitív tanulmány jelenik meg, így a felmérések szerint folyamatosan csökken a rendszeres használat észlelt kockázata.

A vizsgálatban két csoport férfi vett részt; az egyik csoport tagjai legalább heti rendszerességgel szívtak kannabiszt az elmúlt hat hónapban, amíg a másik csoport tagjai nem szívtak a vizsgálatot megelőző hat hónapban – és életükben nem szívtak 10 alkalomnál többször.

Az eredmények szerint minél magasabb volt a vizeletből kimutatható THC koncentrációja, annál nagyobb volt a spermában kimutatott genetikai változás is. A THC több száz különböző génre is hatással volt – melyek jelentős része kettő főbb sejtpályához köthetőek.

Az egyik útvonalnak a belső szervek megfelelő fejlődésében van szerepe, amíg a másiknak a fejlődés során a növekedés szabályozásában, és mindkettő útvonal meghibásodása járhat rákos daganatok kialakulásával.

Azonban a kutatók szerint még korai lenne kijelenteni, hogy a változásoknak valóban vannak káros hatásai az utódokra nézve, különösen, mivel az érintett spermák lehet, hogy képtelenek megtermékenyíteni a petesejteket, illetve a kevés vizsgálati alany szintén korlátozza az eredményeket, melyek elképzelhető, hogy más életviteli hatásokat is tükröznek.

A kutatás következő fázisaiban a csapat azt próbálja majd kideríteni, hogy a kannabisz által okozott változások maradandóak-e, vagy a szer fogyasztásának felfüggesztése után egy bizonyos idő után helyreáll-e. Valamint az újszülött gyerekek köldökzsinórjából vett véren is szeretnének genetikai vizsgálatokat végezni, hogy megállapítsák a epigenetikailag megváltozott gének a gyerekekbe is eljutnak-e.

Addig is a kutatók azt javasolják, hogy a biztonság kedvéért a gyerek vállalás előtti hat hónapba semelyik szülő ne fogyasszon kannabiszt.

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.