Kategóriák Egészség

A kávé a felére csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát

A Queen’s University tudósai felfedezték, hogy a kávét fogyasztók körében lényegesen alacsonyabb a májrák leggyakoribb fajtájában (HCC) szenvedők száma.

A brit Nemzeti Rákkutató Intézet konferenciáján számoltak be először a kutatás eredményeiről.

Világszerte a kávé az egyik legelterjedtebb ital. Már korábbi kutatások is bemutatták, hogy a kávéban található egyes vegyületek – például antioxidánsok – pozitív hatással vannak az emberek egészségére.

A mostani kutatás a brit Biobank által 471779 emberről gyűjtött 7,5 évnyi adatot vizsgálták meg aszerint, hogy a kávé fogyasztók miben térnek el másoktól.

Az egyik fő különbség a már említett májrák kockázatának lényeges csökkenése volt, ami az eredményke szerint független volt attól, hogy az emberek milyen kávét is fogyasztanak – instant, helyben lefőzött vagy éppen koffein mentes. Az eredmények megfigyeléses jellege miatt azt nem lehet még meghatározni, hogy milyen biológiai mechanizmusok okozzák ezt a pozitív hatást.

A kutatás egyéb eredményei szerint az emberek háromnegyede volt kávéfogyasztó, a kávéfogyasztó csoport tagjai pedig általában öregebbek, férfiak, módosabbak és magasabb végzettséget felmutatóak voltak. A csoport tagjai ezen felül nagyobb eséllyel dohányoztak korábban vagy éppen aktuálisan is, több alkoholt is fogyasztottak, magasabb volt a koleszterin szintjük. A betegségek terén pedig kevesebb eséllyel voltak cukorbetegek, cirrózisosak (májzsugor), epekövesek és gyomorfekélyesek. A legnagyobb különbség – 50 százalék – viszont a májráknál volt.

A kutatók kiemelték, hogy az eddigi kutatások szerint a kávéfogyasztás egy egészséges szokás, viszont erősen kihangsúlyozták azt is, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás abbahagyásával vagy túlsúlyosság esetén a lefogyással még ennél is jobban csökkenthető a rák kockázata.

A felfedezés eredményei azért is fontosak lehetnek, mivel az eredmények szerint a májrákkal azonosított betegek száma az elmúlt évtizedben 60 százalékkal emelkedett.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hatalmas lehetőség van a városi növénytermesztésben

A nagyvárosok kertjeinek és zöldterületeinek 10 százalékán elég zöldséget és gyümölcsöt lehetne termeszteni, hogy a lakosság 15 százalékának fedezzék a…

2020-04-02

Mikroorganizmusok segíthetnek a rák kimutatásában

Hagyományosan a rákot az emberi genom betegségének tekintik, amelynél a gének mutációja miatt a sejtek nem halnak meg, hanem megállíthatatlan…

2020-04-02

A felmelegedés miatt a sarkok felé mozdulnak a tengeri élőlények

Az ipari forradalom előtti időkhöz viszonyítva a világ óceánjai átlagosan 1 C°-al melegebbek. Új kutatások szerint ezek a változások jelentős…

2020-04-02

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom