Kategóriák Egészség

A kávé a felére csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát

A Queen’s University tudósai felfedezték, hogy a kávét fogyasztók körében lényegesen alacsonyabb a májrák leggyakoribb fajtájában (HCC) szenvedők száma.

A brit Nemzeti Rákkutató Intézet konferenciáján számoltak be először a kutatás eredményeiről.

Világszerte a kávé az egyik legelterjedtebb ital. Már korábbi kutatások is bemutatták, hogy a kávéban található egyes vegyületek – például antioxidánsok – pozitív hatással vannak az emberek egészségére.

A mostani kutatás a brit Biobank által 471779 emberről gyűjtött 7,5 évnyi adatot vizsgálták meg aszerint, hogy a kávé fogyasztók miben térnek el másoktól.

Az egyik fő különbség a már említett májrák kockázatának lényeges csökkenése volt, ami az eredményke szerint független volt attól, hogy az emberek milyen kávét is fogyasztanak – instant, helyben lefőzött vagy éppen koffein mentes. Az eredmények megfigyeléses jellege miatt azt nem lehet még meghatározni, hogy milyen biológiai mechanizmusok okozzák ezt a pozitív hatást.

A kutatás egyéb eredményei szerint az emberek háromnegyede volt kávéfogyasztó, a kávéfogyasztó csoport tagjai pedig általában öregebbek, férfiak, módosabbak és magasabb végzettséget felmutatóak voltak. A csoport tagjai ezen felül nagyobb eséllyel dohányoztak korábban vagy éppen aktuálisan is, több alkoholt is fogyasztottak, magasabb volt a koleszterin szintjük. A betegségek terén pedig kevesebb eséllyel voltak cukorbetegek, cirrózisosak (májzsugor), epekövesek és gyomorfekélyesek. A legnagyobb különbség – 50 százalék – viszont a májráknál volt.

A kutatók kiemelték, hogy az eddigi kutatások szerint a kávéfogyasztás egy egészséges szokás, viszont erősen kihangsúlyozták azt is, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás abbahagyásával vagy túlsúlyosság esetén a lefogyással még ennél is jobban csökkenthető a rák kockázata.

A felfedezés eredményei azért is fontosak lehetnek, mivel az eredmények szerint a májrákkal azonosított betegek száma az elmúlt évtizedben 60 százalékkal emelkedett.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A majmok gondolkodása rugalmasabb lehet mint az embereké

A Georgia Állami Egyetem új kutatása szerint, amikor arról van szó, hogy új hatékonyabb megoldásokat keresünk egy probléma megoldására, akkor…

2019-11-16

Sikeres volt az első szupravezető szélturbina tesztje

Sikerrel zárult az első szupravezető rotorral ellátott szélturbina tesztje. A 3,6 megawattos előállítására képes turbinát az EcoSwing tervezte és gyártotta…

2019-11-16

Megfejtették a fotoszintézist irányító fehérje szerkezetének titkát

A kutatóknak sikerült megfejteniük a fotoszintézisben kulcsfontosságú szerepet betöltő egyik vegyület felépítését. Szakértők szerint ezzel megnyílhat a lehetőség a folyamat…

2019-11-16

Már ereket is sikerült nyomtatni a mesterséges bőrbe

A Rensselaer Politechnikai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel lehetségessé válik a teljesen élő bőr 3D nyomtatása véredényekkel kiegészítve. A…

2019-11-08

Mágneses mezővel szétválasztható ragasztót fejlesztettek ki

A Sussex Egyetem kutatói kifejlesztettek egy ragasztót, aminek ragadását a mágneses mező segítségével meg lehet szüntetni. A csapat szerint így…

2019-11-07

A plutónium új stabil formáját fedezték fel

A Helmholtz Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR) által vezetett nemzetközi kutatócsapat az Európai Szinkrotron segítségével a plutónium egy eddig ismeretlen oxidált vegyületét…

2019-11-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom