Kategóriák Egészség

A kávé a felére csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát

A Queen’s University tudósai felfedezték, hogy a kávét fogyasztók körében lényegesen alacsonyabb a májrák leggyakoribb fajtájában (HCC) szenvedők száma.

A brit Nemzeti Rákkutató Intézet konferenciáján számoltak be először a kutatás eredményeiről.

Világszerte a kávé az egyik legelterjedtebb ital. Már korábbi kutatások is bemutatták, hogy a kávéban található egyes vegyületek – például antioxidánsok – pozitív hatással vannak az emberek egészségére.

A mostani kutatás a brit Biobank által 471779 emberről gyűjtött 7,5 évnyi adatot vizsgálták meg aszerint, hogy a kávé fogyasztók miben térnek el másoktól.

Az egyik fő különbség a már említett májrák kockázatának lényeges csökkenése volt, ami az eredményke szerint független volt attól, hogy az emberek milyen kávét is fogyasztanak – instant, helyben lefőzött vagy éppen koffein mentes. Az eredmények megfigyeléses jellege miatt azt nem lehet még meghatározni, hogy milyen biológiai mechanizmusok okozzák ezt a pozitív hatást.

A kutatás egyéb eredményei szerint az emberek háromnegyede volt kávéfogyasztó, a kávéfogyasztó csoport tagjai pedig általában öregebbek, férfiak, módosabbak és magasabb végzettséget felmutatóak voltak. A csoport tagjai ezen felül nagyobb eséllyel dohányoztak korábban vagy éppen aktuálisan is, több alkoholt is fogyasztottak, magasabb volt a koleszterin szintjük. A betegségek terén pedig kevesebb eséllyel voltak cukorbetegek, cirrózisosak (májzsugor), epekövesek és gyomorfekélyesek. A legnagyobb különbség – 50 százalék – viszont a májráknál volt.

A kutatók kiemelték, hogy az eddigi kutatások szerint a kávéfogyasztás egy egészséges szokás, viszont erősen kihangsúlyozták azt is, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás abbahagyásával vagy túlsúlyosság esetén a lefogyással még ennél is jobban csökkenthető a rák kockázata.

A felfedezés eredményei azért is fontosak lehetnek, mivel az eredmények szerint a májrákkal azonosított betegek száma az elmúlt évtizedben 60 százalékkal emelkedett.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom