Kategóriák Egészség

A kávé csökkentheti a demencia kockázatát

Világszerte megközelítőleg 500 milliárd csészényi kávét fogyasztunk évente. Most viszont a Krembil Agykutató Intézet legújabb kutatása szerint a kávé által biztosított energia és figyelemjavító hatásai mellé már felírhatjuk az Alzheimer és a Parkinson kór elleni védelmet is.

A kávé fogyasztásról már korábbi kutatások is megmutatták, hogy kapcsolatban lehet az Alzheimer és a Parkison kór kialakulásának kockázatának csökkenésével. Azonban a kutatók most kiemelten arra voltak kíváncsiak, hogy ebben pontosan a kávé mely összetevői vesznek részt és, hogy a hatás a korhoz köthető szellemi leépülésre is hatással van-e.

A kutatók a vizsgálatban három különböző kávéfajtát; enyhén pörkölt, erősen pörkölt és koffein mentes erősen pörkölt, használtak. Mivel az eredményekben a két erősen pörkölt kávéfajta között nem láttak jelentős különbséget, így megállapították, hogy a védelmező hatás valószínűleg nem a koffeinnek köszönhető.

A kutatók ezután azonosították a vegyületek egyik csoportját, a fenilindéneket, melyek a kávé babok pörkölése során jelennek meg. A vegyületek vizsgálatával megállapították, hogy azok képesek megelőzni az Alzheimer és a Parkinson tüneteit okozó béta amiloid és tau fehérjék csomóképzését – ami miatt elhalnak az agysejtek.

Mivel a fenilindének száma a hosszabb pörköléssel nő, így az erősen pörkölt kávék az eredmények szerint nagyobb védelmet biztosítanak enyhén pörkölt társaikkal szemben.

A kutatók szerint ez az első olyan vizsgálat, ami azt próbálta kideríteni, hogy a fenilindének milyen kapcsoaltban vannak ezekkel a veszélyes fehérjékkel. Továbbá a kutatásuk következő lépéseként azt szeretnék majd pontosabban megvizsgálni, hogy a vegyületek pontosan milyen mechanizmus révén is akadályozzák meg a fehérjék becsomósodását és, hogy a vegyületek képesek-e a véráramba kerülni és áthatolni a vér-agy gáton.

A csapat szerint hatalmas előnyt jelenthet, hogyha a demencia elleni küzdelem egy új természetes eredetű fegyvert kap, aminek előállítása már adott és fogyasztása is igen elterjedt.

Azonban az eredmények gyógyászati felhasználásáig a csapat szerint még hosszú út áll, viszont a mostani kutatás tökéletes alapot képez, amire ezek a vizsgálatok építhetnek majd.

Forrás: frontiersin.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Újabb nagy felfedezést tett a Blue Brain az agyműködéssel kapcsolatban

Azt már eddig is tudtuk, hogy a neuronok a beléjük érkező elektromos jeleket kisebb részekre bontják, most viszont a Blue…

2019-07-21 6:51 du.

A nők agya úgy reagál a pornográf tartalmakra mint a férfiaké

A Biológiai Kibernetika Max Planck Intézetének kutatói bizonyítékot találtak arra, hogy a nők agya ugyanúgy reagál a pornográf tartalmakra, mint…

2019-07-21 6:44 du.

Mocsári növényekben lévő tápanyagok segíthették elő az agyi fejlődést

A megfigyelés, miszerint a kongói medencében élő bonobók a mocsaras területen az agyi fejlődéshez elengedhetetlen jódban gazdag vízi növényeket gyűjtenek,…

2019-07-16 9:12 du.

A légszennyezés miatt rosszabbul teljesítenek Kínában a napelemek

Egy nemzetközi felmérés szerint a kínai légszennyezés miatt drámaian romlik az ország napelemeinek teljesítménye. A tanulmányban az ország különböző részein…

2019-07-13 11:52 de.

Elkészült az adattárolókat és memóriákat is kiszorítható “univerzális memória”

A brit Lancaster Egyetem tudósai által felfedezett és szabadalmaztatott új számítógépes memória megoldást jelenthet a digitális technológia energiakrízisére. A tanulmányuk…

2019-07-13 11:48 de.

Már nem csak tudományos fantasztikum a mesterséges gravitáció

A mesterséges gravitáció már hosszú ideje jelen van a tudományos fantasztikum világában - például a 2001: Űrodüsszeia forgó űrhajója -,…

2019-07-07 6:45 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.