Kategóriák Egészség

A kávé csökkentheti a demencia kockázatát

Világszerte megközelítőleg 500 milliárd csészényi kávét fogyasztunk évente. Most viszont a Krembil Agykutató Intézet legújabb kutatása szerint a kávé által biztosított energia és figyelemjavító hatásai mellé már felírhatjuk az Alzheimer és a Parkinson kór elleni védelmet is.

A kávé fogyasztásról már korábbi kutatások is megmutatták, hogy kapcsolatban lehet az Alzheimer és a Parkison kór kialakulásának kockázatának csökkenésével. Azonban a kutatók most kiemelten arra voltak kíváncsiak, hogy ebben pontosan a kávé mely összetevői vesznek részt és, hogy a hatás a korhoz köthető szellemi leépülésre is hatással van-e.

A kutatók a vizsgálatban három különböző kávéfajtát; enyhén pörkölt, erősen pörkölt és koffein mentes erősen pörkölt, használtak. Mivel az eredményekben a két erősen pörkölt kávéfajta között nem láttak jelentős különbséget, így megállapították, hogy a védelmező hatás valószínűleg nem a koffeinnek köszönhető.

A kutatók ezután azonosították a vegyületek egyik csoportját, a fenilindéneket, melyek a kávé babok pörkölése során jelennek meg. A vegyületek vizsgálatával megállapították, hogy azok képesek megelőzni az Alzheimer és a Parkinson tüneteit okozó béta amiloid és tau fehérjék csomóképzését – ami miatt elhalnak az agysejtek.

Mivel a fenilindének száma a hosszabb pörköléssel nő, így az erősen pörkölt kávék az eredmények szerint nagyobb védelmet biztosítanak enyhén pörkölt társaikkal szemben.

A kutatók szerint ez az első olyan vizsgálat, ami azt próbálta kideríteni, hogy a fenilindének milyen kapcsoaltban vannak ezekkel a veszélyes fehérjékkel. Továbbá a kutatásuk következő lépéseként azt szeretnék majd pontosabban megvizsgálni, hogy a vegyületek pontosan milyen mechanizmus révén is akadályozzák meg a fehérjék becsomósodását és, hogy a vegyületek képesek-e a véráramba kerülni és áthatolni a vér-agy gáton.

A csapat szerint hatalmas előnyt jelenthet, hogyha a demencia elleni küzdelem egy új természetes eredetű fegyvert kap, aminek előállítása már adott és fogyasztása is igen elterjedt.

Azonban az eredmények gyógyászati felhasználásáig a csapat szerint még hosszú út áll, viszont a mostani kutatás tökéletes alapot képez, amire ezek a vizsgálatok építhetnek majd.

Forrás: frontiersin.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

“Lakható” bolygókat találtak egy közeli csillagrendszerben

Egy európai és chilei kutatócsapat bizonyítékot talált arra, hogy három élet kialakulására alkalmas bolygó kering a GJ1061 csillag körül. Tanulmányukban…

2019-09-05 8:14 du.

Egy 20 millió éves koponya meglepően összetett agynak adhatott otthont

Már hosszú ideje létezik az az elmélet, miszerint az emberszabású főemlősök agyának mérete fokozatosan, hosszú idő leforgása alatt érte el…

2019-08-29 2:19 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.