A kávé segíthet tovább élni

Még egy indok, hogy a napot egy csésze kávéval kezdjük. Egy új felmérésből kiderült, hogy azok az emberek akik kávéznak, látszólag tovább is élnek.

A kávézás kapcsolatba hozható a szívbetegségek, rák, agyvérzés, cukorbetegség, légzőszervi és vese betegségek miatt bekövetkező halálesetek kisebb kockázatával.

Azok az embereke akik egy csésze kávét isznak naponta, 12%-al kevésbé valószínűen halnak meg a fent említett betegségekben, mint azok akik nem isznak kávét. Ez a százalék 18-ra emelkedett azoknál akik egy nap 2-3 csészényi kávét is megisznak.

Érdekes módon a hatás nem függött attól, hogy az emberek sima vagy koffeinmentes kávét isznak, így a kutatók szerint a hatás nem a koffeinhez hanem a kávé egy másik hatóanyagához köthető.

“Azt nem mondhatjuk hogy a kávé ivás meghosszabbítja a életet, de látunk összefüggést a kettő között,” mondta Veronica W. Setiawan, a tanulmány vezető szerzője és a Keck Orvosi Egyetem docense. “Ha szeretsz kávét inni, akkor igyál! Ha pedig nem vagy kávé ivó akkor át kell gondolnod hogy érdemes e elkezdened.”

A kutatáshoz az adatokat a csapat a Hawaii Egyetem Rákközpontja és a Keck Orvosi Egyetem közös felméréséből vették. Ebben az éppen folyamatban lévő felmérésben eddig több mint 215000-en vettek részt, és a célja, hogy az eddigi leginkább etnikailag megosztott formában vizsgálja az életmód hatásait a rák kialakulására.

“Eddig nagyon kevés elérhető adat volt, ami a kávéfogyasztás és az elhalálozás kockázatát hozza kapcsolatba, nem fehér bőrű embereknél az USA és a világ több részén,” olvasható a tanulmányban. “Az ilyen vizsgálatok nagyon fontosak mivel az életvitel és a betegségek kockázata lényegesen eltérhet a különböző népcsoportok között”

Mivel a hatásokat négy etnikai csoportnál is megfigyelték, a tudósok úgy gondolják hogy biztonsággal mondhatják, hogy az eredmények más csoportokra is igazak.

“A tanulmány a maga nemében a legnagyobb és olyan kisebbségeket is magába foglal, akiknek az életvitele lényegesen eltér,” mondta Setiawan. “A hasonló minták az eltérő populációkban, erős biológiai támogatást ad, hogy a kávé jót tesz nekünk, ha fehérek, afrikai-amerikaiak, latin amerikaiak vagy ázsiaiak vagyunk.”

A tudósok szerint a kávé pozitív hatása rendkívüli mértékű lehet, ha csak arra gondolunk hogy a világon mennyien isznak kávét minden nap.

“A kávé rengeteg antioxidánst és fenolos vegyületet tartalmaz amik fontos szerepet játszanak a rák megelőzésében,” mondta Setiawan. “Azonban a tanulmány nem mutatja be az okokat, vagy mutat rá azokra a vegyületekre, amik ezt az ‘elixír hatást’ adják a kávénak, de az biztos, hogy a kávé része lehet az egészséges étrendnek és életvitelnek.”

A Nemzeti Kávé Szervezet felmérése szerint az amerikaiak 62%-a iszik kávét napi szinten, ez 5%-os emelkedés 2016-os adatokhoz képes.

Azonban a forró kávé és más hasonlóan jellemzően forrón fogyasztható italok a WHO szerint növelhetik a nyelőcsőrák kockázatát.

Bizonyos szempontból a kávé egyre jobban visszanyeri a megbecsülését 25 évvel azután, hogy egy felmérésen a hólyagrákkal került kapcsolatba. Az utóbbi évben WHO ezt tisztázta és mára már úgy gondolják hogy a kávé épphogy csökkenti a máj és a méh rák kockázatát.

“Néhány ember aggódik a kávé miatt mivel úgy gondolják, hogy az szívbetegséget, növekedési rendellenességet, gyomorfekélyt vagy gyomorégést okozhat,” mondta Setiawan. “De az eddigi kávé kutatása nem talált veszélyforrást az ember egészségére nézve.”

Setiawan és munkatársai 185855; 45 és 75 év közötti afrikai-amerikai (17%), hawaii őslakos (7%), japán-amerikai (29%), latin amerikai (22%) és fehér (25%) önkéntes adatait vizsgálták. A résztvevőknek kérdőíveket kellet kitölteniük az étrendünkkel, életvitelükkel és a családi és személyes orvosi adataikkal kapcsolatban.

A résztvevőket átlagosan 16 évig követték nyomon és minden 5 évben frissíteniük kellet a kitöltött kérdőiveiket. A kávé esetén 9 lehetőség közül kellet választani – a “soha vagy szinte soha” és a “négy vagy több csésze naponta” között. A résztvevőknek azt is meg kellet határozni hogy koffeines vagy mentes kávét isznak e.

Az önkéntesek 16%-a jelentette hogy nem iszik kávét, 31% napi egy csészével, 25% 2-3 csészényit naponta és 7% iszik négy vagy több kávét naponta. A maradék 21% szabálytalan módon iszik kávét.

A tanulmány folyamán összesen 58 397 résztvevő veszítette életét. A vezető halálok az érrendszeri betegség (36%) és a rák (31%).

Forrás: annals.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.