A kecskék a vidám embereket preferálják

A londoni Queen Mary Egyetem új tanulmánya szerint a kecskék képesek különbséget tenni az emberek arckifejezései között és a vidám emberekkel való interakciókat preferálják.

A tanulmány az első, ami azt vizsgálja, hogy a kecskék, hogyan képesek megállapítani az emberek érzelmi állapotát. Az eredményeik szerint az emberek arckifejezéseinek észlelésének képessége nem csak azokra az állatokra korlátozódik, amiket már hosszú ideje háziasítottak társállatokként – ilyenek például a lovak és a kutyák.

A kutatók 20 kecskét vizsgáltak meg, hogy azok hogyan reagálnak különböző vidám és dühös emberekről készült képekre és az eredményeik szerint a kecskék a vidámabb emberek képeit részesítették előnyben.

“A tanulmány fontos hatással lehet arra, hogy hogyan viszonyulunk a haszonállatokhoz és más fajokhoz, mivel az emberek érzelmeinek érzékelésének képessége széles körben elterjedt lehet az állatok körében és nem csak a háziállatoknál,” mondta Alan McElligott, a kutatás vezetője.

A kutatás során a csapat statikus fekete fehér arcképeket mutatott a kecskéknek, amiknél az emberek vidám vagy dühös arckifejezést mutattak. Az eredmények szerint a kecskék a vidám arcok iránt érdeklődtek inkább – hosszabb ideig és behatóbban vizsgálták ezeket a képeket. Ez a hatás jelentősebb volt, amikor a képeket a vizsgálati terület jobb oldalán helyezték el – ezzel arra utalva, hogy a kecskék agyának bal félteke lehet felelős az érzelmek feldolgozásáért.

“Azt már eddig is tudtuk, hogy a kecskék nagyon érzékenyek az emberi testbeszédre, viszont azt nem tudtuk, hogy hogyan reagálnak különböző emberi érzelmek kifejezésére; mint a düh vagy a boldogság. Itt most először mutattuk meg, hogy a kecskék nemcsak képesek megkülönböztetni a különböző kifejezésmódokat, hanem a boldogabbakat részesítik előnyben,” mondta Christian Nawroth, a tanulmány első szerzője.

“Az érzelem észlelésének vizsgálata már a kutyáknál és a lovaknál összetett képességeket mutatott ki. Azonban eddig nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a kecskékhez hasonló állatok is képesek leolvasni az emberi arckifejezéseket. Az eredményeink új utakat nyitnak azelőtt, hogy jobban megértsük a háziasított állatok érzelmi életét,” mondta Natalia Albuquerque, a tanulmány egyik társszerzője.

Forrás: rsos.royalsocietypublishing.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.