Kategóriák Egészség

A ketamin megoldást jelenthet a túlzott alkoholfogyasztásra

Egy új kísérleti tanulmány szerint egy egyszeri ketamin kezeléssel lényegesen lecsökkenthető a rendszeresen fogyasztók alkohol mennyisége.

A vizsgálat során az ivással kapcsolatos emlékeket ébresztettek az alkohol problémával küzdő önkéntesekben, majd ketamin – lónyugtató, partidrog és elfogadott fájdalom csillapító és érzéstelenítőt – adtak be nekik. Az eredmények szerint ezzel gyorsan elkezdet megszűnni az ivás iránti késztetésük, melynek hatásai még kilenc hónap távlatában is kimutathatóak voltak.

A kezelés fő célja az volt  hogy a függőségben szerepet játszó maladaptív jutalmazó emlékek hatását csökkentsék. Ezek az emlékek a szerves részei annak, ahogy a függőséget okozó anyag a tanulási képességünk felhasználásával átveszi az irányítási az agyi jutalmazó rendszer felett. Ez azt eredményezi a függők erős késztetést éreznek a függőséget okozó szer magukhoz vétele iránt.

Sajnos ezek jutalmazó emlékek nagyon stabilak, ezzel megnehezítve az egészséges asszociáció visszaállítását.

A kutatásban 90 önkéntes vett részt, akik mindannyian veszélyes mértékű alkohol  problémával küzdöttek. Az önkénteseket hivatalosan nem diagnosztizálták korábban alkohol problémával és emiatt már kezelésnek sem voltak kitéve. Átlagosan heti 14 liter sörnek megfelelő szeszes italt fogyasztottak – jellemzően sört -, ami a heti ajánlott maximum fogyasztás ötszöröse.

A kísérlet során az önkénteseknek egy pohár sört adtak, amit egy feladat elvégzése után megihattak. A feladat során többek között értékelniük kellet, hogy ,mennyire szeretnék meginni a sört, amíg ezt hol különböző sörfajtákról és más alkoholos italokról készült képeket mutattak nekik – ezzel felelevenítve a jutalmazó emlékeket. Az első nap így zajlott viszont a második nap feladata után a kutatók váratlan módon elvették a sört az önkéntesektől.

Ez a váratlan jutalom megvonás az egyik ismert tényező a jutalmazó emlékek de-stabilizálásában. Ez tipikusan egy agyi folyamat aktiválása követ, ami igyekszik stabilizálni az emléket. Itt jön a képbe a ketamin, ami képes blokkolni azokat az agyi receptorokat, amik szükségesek ehhez a stabilizáló folyamathoz.

Ezen a második napon a résztvevőket három csoportra bontották. Az első csoport tagjai a feladat után közvetlenül a jutalom elvételét követően intravénásan ketamint kaptak. A második csoport placebót, amíg a harmadik csoport tagjai csak ketamint kaptak, a feladaton és a jutalom megvonáson nem estek át.

Az eredmények szerint a módszer sikeres volt, mivel az első csoport tagjai a másik kettővel szemben a 10 napos nyomon követési időszak során lényegesen alacsonyabb késztetésről számoltak be, amíg valóban kevesebb szeszes italt is fogyasztottak. Amikor a kutatók kis mennyiségű sört adtak az első csoport tagjainak, azok kisebb eséllyel itták meg azt és utána is kisebb eséllyel ittak további alkoholos italokat.

A kilenc hónapos megfigyelési időszak eredményei szerint minden csoportban csökkent az alkohol fogyasztás, viszont az első csoportnál kimagasló mértékben – átlagosan a felére.

Az önkénteseken végzett vérvizsgálatok szerint továbbá azoknál volt a legnagyobb a hatás, akiknek a vérében a legnagyobb mennyiségű ketamint mutatták ki. Ez arra utal, hogy nagyobb mennyiségű ketamin használatával még ennél is jelentősebb hatás érhető el.

A kutatók szerint az eredmények jó kiinduló pontot jelenthetnek majd a függőség optimális kezelésének kifejlesztésében. Azonban a csapat kiemelte, hogy a mostani még nem klinikai vizsgálat volt, ezért még hosszú út áll előttük.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom