Kategóriák Tech

A kínai MI-k veszélyére figyelmeztet a technológia egyik megalkotója

A Bloomberg tudósítása szerint Yoshua Bengio, a mesterséges intelligencia alapját képező technológia egyik megalkotója egy kanadai számítástechnikai kutató, aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Kínában egyre elterjedtebbé válik az MI-k tömegek megfigyelésére és politikai célokra történő alkalmazása.

Bengio, aki a montreali MI szoftverfejlesztő cég, az Element AI, társalapítója szerint a kínai állapot egyre jobban hasonlít George Orwell 1984 című politikai regényére, amiben először jelent meg a mindent látó ‘Nagy Testvér’.

Bengio egyike annak a három fős csapatnak, akik kidolgozták mély tanulás technológiáját, ami az emberi idegrendszert mintázó neurális hálózatok segítségével végez előrejelzéseket a rendelkezésre álló adatok alapján. Ez a módszer a mai arc- és beszédfelismerő, fordító és a személyre szabott reklámokat ajánló rendszerek alapja.

Azonban a mély tanulás egyik hátránya, hogy a ‘tanításához’ hatalmas adatbázisokra van szükség. Viszont Kína a maga hatalmas népességével és az állam által végzett adatgyűjtéssel tökéletes alapot képez a technológia bevezetéséhez.

A kínai kormány ezért elkezdte az országban kihelyezett közterületi kamerák – amikből az adatok szerint minden hetedik kínai állampolgárra jut egy – és arcfelismerő szoftverek segítségével megfigyelni, hogy mit csinálnak a polgárok. A rendszer által rögzített viselkedés, az úttesten való szabálytalan átkeléstől egészen a politikai rendszert bíráló megmozdulások terjed.

Az összegyűjtött adatok egy központi rendszerbe gyűlnek össze, ahol a különböző állampolgárok pontokat kapnak a viselkedésük alapján és az elért eredményük alapján kerülhetnek feketelistákra, amivel többek között elérhetetlenné válhat a számukra a állami munkaviszony, a luxus szállodák használata vagy éppen a más országba történő repülés.

A kínai MI-k térnyerésére a szakértők mellett az emberi szabadságot védő szervezetek is felszólaltak, amíg sokan Kína mellet az amerikai tech óriások által alkalmazott mesterséges intelligenciákat is problémásnak találják – melyek torzíthatják az emberek politikai nézeteit vagy éppen akár egészségügyi adatokat is szivárogtathatnak róluk.

További problémákat jelenthet az MI-k tanítására használt adatbázisokban tárolt információk is, amit esetenként kétes tevékenységeket folytató cégektől vásároltak és minél több kézen jutnak át az adatok, úgy csökken a felhasználói hozzájárulások ereje is – aminek élét az USA-ban épp most igyekeznek tovább tompítani, amíg Európában inkább a szigorításokért küzdenek.

Bengio szerint azonban a mély tanulás jóra is használható – például segíthet a betegségek előrejelzésében, környezetvédelmi problémák azonosításában vagy éppen a mindennapi élet megkönnyítésében is.

A szakértők szerint azonban a személyiségi jogok problémáin túl a mesterséges intelligenciák az alacsonyan képzett emberek munkahelyét is komolyan veszélyeztetik és emiatt Bengio elmondása szerint a kormányoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a technológia terjedésének hatásaira, ami szükségessé teheti a vagyon társadalmi elosztásának valamilyen alternatív módját – például a politikai körökben is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő feltétel nélküli alapjövedelem. Amíg a technológiát birtokló szervezetek folyamatosan egyre nagyobb hatalomhoz jutnának hozzá, ami miatt csorbulhat a demokrácia is.

Forrás: Bloomberg

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Célegyenesben Kína a 2020-as károsanyag kibocsátási célkitűzéseiben

A University College London kutatónak közreműködésével készített felmérés szerint jelentős mértékben csökkent 2014 és 2017 között a kínai hőerőművek károsanyag…

2019-10-11

Trópusi erdőben találtak új antibiotikumot

A Rutgers Egyetem kutatói egy nemzetközi közreműködés keretében felfedeztek egy új antibiotikumot, amit a mexikói trópusi erdők talajában élő baktériumok…

2019-10-11

24,8 százalékos hatásfokot értek el az olcsó perovszkit alapú nap celláknál

A kínai Nanjing és a kanadai Toronto Egyetemek kutatócsapatának sikerült elkészítenie egy teljes perovszkit tandem nap cellát. Az új celláról…

2019-10-11

Az első exobolygó felfedezője szerint a benépesítésük lehetetlen feladat lenne

Michel Mayor, svájci Nóbel-díjas kutató szerint az emberek soha nem fogják benépesíteni a Naprendszeren kívül eső bolygókat, mivel ahhoz túl…

2019-10-11

Új szintre lépett a lítium-szén dioxid akkumulátorok fejlesztése

A lítium-szén dioxid akkumulátorokon alapuló energiatározó rendszerek azért vívtak ki elismerést maguknak az elmúlt években, mivel elméletileg akár hétszer magasabb…

2019-10-03

2000 atom volt egyszerre két helyen az új kvantum rekordnál

A Bécs és a Basel Egyetemek közreműködésében eddig nem látott méretekben tesztelték a kvantum szuperpozíció elméletét. A kísérletben összesen több…

2019-09-26

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom