A kínai MI-k veszélyére figyelmeztet a technológia egyik megalkotója

A Bloomberg tudósítása szerint Yoshua Bengio, a mesterséges intelligencia alapját képező technológia egyik megalkotója egy kanadai számítástechnikai kutató, aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Kínában egyre elterjedtebbé válik az MI-k tömegek megfigyelésére és politikai célokra történő alkalmazása.

Bengio, aki a montreali MI szoftverfejlesztő cég, az Element AI, társalapítója szerint a kínai állapot egyre jobban hasonlít George Orwell 1984 című politikai regényére, amiben először jelent meg a mindent látó ‘Nagy Testvér’.

Bengio egyike annak a három fős csapatnak, akik kidolgozták mély tanulás technológiáját, ami az emberi idegrendszert mintázó neurális hálózatok segítségével végez előrejelzéseket a rendelkezésre álló adatok alapján. Ez a módszer a mai arc- és beszédfelismerő, fordító és a személyre szabott reklámokat ajánló rendszerek alapja.

Azonban a mély tanulás egyik hátránya, hogy a ‘tanításához’ hatalmas adatbázisokra van szükség. Viszont Kína a maga hatalmas népességével és az állam által végzett adatgyűjtéssel tökéletes alapot képez a technológia bevezetéséhez.

A kínai kormány ezért elkezdte az országban kihelyezett közterületi kamerák – amikből az adatok szerint minden hetedik kínai állampolgárra jut egy – és arcfelismerő szoftverek segítségével megfigyelni, hogy mit csinálnak a polgárok. A rendszer által rögzített viselkedés, az úttesten való szabálytalan átkeléstől egészen a politikai rendszert bíráló megmozdulások terjed.

Az összegyűjtött adatok egy központi rendszerbe gyűlnek össze, ahol a különböző állampolgárok pontokat kapnak a viselkedésük alapján és az elért eredményük alapján kerülhetnek feketelistákra, amivel többek között elérhetetlenné válhat a számukra a állami munkaviszony, a luxus szállodák használata vagy éppen a más országba történő repülés.

A kínai MI-k térnyerésére a szakértők mellett az emberi szabadságot védő szervezetek is felszólaltak, amíg sokan Kína mellet az amerikai tech óriások által alkalmazott mesterséges intelligenciákat is problémásnak találják – melyek torzíthatják az emberek politikai nézeteit vagy éppen akár egészségügyi adatokat is szivárogtathatnak róluk.

További problémákat jelenthet az MI-k tanítására használt adatbázisokban tárolt információk is, amit esetenként kétes tevékenységeket folytató cégektől vásároltak és minél több kézen jutnak át az adatok, úgy csökken a felhasználói hozzájárulások ereje is – aminek élét az USA-ban épp most igyekeznek tovább tompítani, amíg Európában inkább a szigorításokért küzdenek.

Bengio szerint azonban a mély tanulás jóra is használható – például segíthet a betegségek előrejelzésében, környezetvédelmi problémák azonosításában vagy éppen a mindennapi élet megkönnyítésében is.

A szakértők szerint azonban a személyiségi jogok problémáin túl a mesterséges intelligenciák az alacsonyan képzett emberek munkahelyét is komolyan veszélyeztetik és emiatt Bengio elmondása szerint a kormányoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a technológia terjedésének hatásaira, ami szükségessé teheti a vagyon társadalmi elosztásának valamilyen alternatív módját – például a politikai körökben is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő feltétel nélküli alapjövedelem. Amíg a technológiát birtokló szervezetek folyamatosan egyre nagyobb hatalomhoz jutnának hozzá, ami miatt csorbulhat a demokrácia is.

Forrás: Bloomberg

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.