Kategóriák Ember

A kisgyerekek zavaros elképzelése a születésnapi bulik és az öregedés összefüggéséről

Képzeljük el azt, hogy egyszerűen megúszhatnánk az öregedést azzal, hogy nem tartunk születésnapi bulit. A Texas Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint bármilyen furcsán is hangozik ez, mégis a fiatal gyerekek közül sokan úgy gondolják, hogy ezek a bulik teszik őket öregebbé.

A kutatásban 99, 3-5 év közötti gyerek vett részt. A fiatalabbak közül ötből ketten úgy gondolták, hogy a születésnapi buliknak szerepe van az öregedésben – ha nem tartanák, talán ugyanolyan idősek maradhatnának.

Az eredmények szerint az idősebb gyerekek már jobban értették az öregedés koncepcióját, azonban még közöttük is voltak zavartak – ami nem annyira meglepő, hogyha belegondolunk milyen érzés a szülinapi gyertyák elfújása után hirtelen egy évvel idősebbnek lenni.

“Az eredmények alapján a fiatal gyerekek már felismerték az öregedés folyamatának bizonyos biológiai aspektusait, azonban zavarodottságot mutattak más dolgok, köztük az éves születésnapi buli szerepével,” írták a tudósuk a tanulmányban.

A kutatók a vizsgálatnál három történeten vezették keresztül a gyerekeket. Az elsőben egy kisgyereknek nem tartottak születésnapi bulit, a másodikban szereplő gyereknek kettőt tartottak, a harmadik pedig egy általánosabb kontroll történet volt egy gyerekről, aki három évessé válik.

A kisgyerekek 20 százaléka úgy gondolta, hogy az a szerencsés akinek két bulit is tartottak mert két évvel idősebb lett, amíg a gyerekek negyede úgy gondolta, hogy akinek nem tartottak bulit ugyanolyan idős maradt. A kutatók ezután egy másik csoporttal is megismételték a vizsgálatot és ugyanarra az eredményre jutottak.

Korábbi kutatások szerint a gyerekeknek ez a felfogása 6-7 éves korukig is fennmaradhat – azonban ez a kutatás nem volt annyira részletes mint a mostani és inkább arra fókuszált, hogy szerintük “jó ötlet e” több buli tartásával még öregebbé válni.

Annak ellenére viszont, hogy ezek az eredmények mennyire meglepőek, a kutatás kis mintaállománya és a tény, hogy a gyerekek negyede nem ment át a kontroll kérdéseken, óvatosságra inti a kutatókat.

A jelenlegi tanulmánynál a gyerekeknek elmondtak egy történetet egy nőről, aki nem akart megöregedni. A 3 éves gyerekek 70%-a úgy gondolta, hogy a felnőttek képesek megakadályozni az öregedésüket, ha úgy kívánják – azonban ezt a nézetet jelentősen kevesebben vallották az idősebb gyerekek közül.

Ez sem tűnhet annyira meglepőnek ha belegondolunk, hogy a felnőttek mennyi időt is töltenek azzal, hogy fiatalabbnak tűnjenek.

A kutatók szerint fontos dolog megértenünk, hogy hogyan fejlődik az érzékünk az idő múlásának megértésére és hogy mekkora jelentőséget tulajdonít a társadalom a születésnapi ünnepségeknek – különösen a gyerekkorban.

“A kultúránk megszállottan ragaszkodik a születésnapi bulik koncepciójához,” mondta Jacqueline D. Woolley, a kutatás vezetője.

Forrás: journals.sagepub.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az ösztrogénnek is szerepe lehet az autizmusban

A kutatók kapcsolatot találtak a méhben való magas ösztrogénnek való kitettség és az autizmus kialakulásának valószínűsége között. Az új felfedezés…

2019-08-12 2:55 du.

Egy kvantum mikrofonnal képesek voltak megszámolni a hang részecskéit

A Stanford Egyetem fizikusai kifejlesztettek egy "kvantum mikrofont", ami annyira érzékeny, hogy képes fonononként - a hangot alkotó részecskék -…

2019-08-12 2:50 du.

Az afrikai füst látja el tápanyaggal az Amazonasz-esőerdőt és az óceánokat

A Miami Egyetem kutatói rájöttek, hogy az afrikai tüzek füstje viheti el az Amazonasz-esőerdő, Trópusi Atlanti-óceán és a déli óceánok…

2019-08-04 7:31 du.

Öregebb lehet a Hold, mint eddig gondolták

A Köln Egyetem Geológiai és Ásványtani Intézetének kutatói egy új tanulmányban megállapították, hogy a Hold megközelítőleg a Naprendszer keletkezése után…

2019-08-02 11:16 de.

Neurokognitív alapja lehet a szabad akaratnak

A filozófusok és a teológusok is évszázadok óta merengenek azon; hogy valóban létezhet-e szabad akarat? Ez idő alatt a szabad…

2019-08-02 11:01 de.

Még a profi matematikusok egy részén is kifogott egy egyszerű kivonás

A matematikai gondolkodásra sokan úgy tekintenek mint az elvont gondolkodás csúcsa. Azonban tényleg képesek vagyunk teljesen elvonatkoztatni a külvilágról szerzett…

2019-07-29 8:01 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.