Kategóriák Ember

A kisgyerekek zavaros elképzelése a születésnapi bulik és az öregedés összefüggéséről

Képzeljük el azt, hogy egyszerűen megúszhatnánk az öregedést azzal, hogy nem tartunk születésnapi bulit. A Texas Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint bármilyen furcsán is hangozik ez, mégis a fiatal gyerekek közül sokan úgy gondolják, hogy ezek a bulik teszik őket öregebbé.

A kutatásban 99, 3-5 év közötti gyerek vett részt. A fiatalabbak közül ötből ketten úgy gondolták, hogy a születésnapi buliknak szerepe van az öregedésben – ha nem tartanák, talán ugyanolyan idősek maradhatnának.

Az eredmények szerint az idősebb gyerekek már jobban értették az öregedés koncepcióját, azonban még közöttük is voltak zavartak – ami nem annyira meglepő, hogyha belegondolunk milyen érzés a szülinapi gyertyák elfújása után hirtelen egy évvel idősebbnek lenni.

“Az eredmények alapján a fiatal gyerekek már felismerték az öregedés folyamatának bizonyos biológiai aspektusait, azonban zavarodottságot mutattak más dolgok, köztük az éves születésnapi buli szerepével,” írták a tudósuk a tanulmányban.

A kutatók a vizsgálatnál három történeten vezették keresztül a gyerekeket. Az elsőben egy kisgyereknek nem tartottak születésnapi bulit, a másodikban szereplő gyereknek kettőt tartottak, a harmadik pedig egy általánosabb kontroll történet volt egy gyerekről, aki három évessé válik.

A kisgyerekek 20 százaléka úgy gondolta, hogy az a szerencsés akinek két bulit is tartottak mert két évvel idősebb lett, amíg a gyerekek negyede úgy gondolta, hogy akinek nem tartottak bulit ugyanolyan idős maradt. A kutatók ezután egy másik csoporttal is megismételték a vizsgálatot és ugyanarra az eredményre jutottak.

Korábbi kutatások szerint a gyerekeknek ez a felfogása 6-7 éves korukig is fennmaradhat – azonban ez a kutatás nem volt annyira részletes mint a mostani és inkább arra fókuszált, hogy szerintük “jó ötlet e” több buli tartásával még öregebbé válni.

Annak ellenére viszont, hogy ezek az eredmények mennyire meglepőek, a kutatás kis mintaállománya és a tény, hogy a gyerekek negyede nem ment át a kontroll kérdéseken, óvatosságra inti a kutatókat.

A jelenlegi tanulmánynál a gyerekeknek elmondtak egy történetet egy nőről, aki nem akart megöregedni. A 3 éves gyerekek 70%-a úgy gondolta, hogy a felnőttek képesek megakadályozni az öregedésüket, ha úgy kívánják – azonban ezt a nézetet jelentősen kevesebben vallották az idősebb gyerekek közül.

Ez sem tűnhet annyira meglepőnek ha belegondolunk, hogy a felnőttek mennyi időt is töltenek azzal, hogy fiatalabbnak tűnjenek.

A kutatók szerint fontos dolog megértenünk, hogy hogyan fejlődik az érzékünk az idő múlásának megértésére és hogy mekkora jelentőséget tulajdonít a társadalom a születésnapi ünnepségeknek – különösen a gyerekkorban.

“A kultúránk megszállottan ragaszkodik a születésnapi bulik koncepciójához,” mondta Jacqueline D. Woolley, a kutatás vezetője.

Forrás: journals.sagepub.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.