Kategóriák Ember

A kisgyerekek zavaros elképzelése a születésnapi bulik és az öregedés összefüggéséről

Képzeljük el azt, hogy egyszerűen megúszhatnánk az öregedést azzal, hogy nem tartunk születésnapi bulit. A Texas Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint bármilyen furcsán is hangozik ez, mégis a fiatal gyerekek közül sokan úgy gondolják, hogy ezek a bulik teszik őket öregebbé.

A kutatásban 99, 3-5 év közötti gyerek vett részt. A fiatalabbak közül ötből ketten úgy gondolták, hogy a születésnapi buliknak szerepe van az öregedésben – ha nem tartanák, talán ugyanolyan idősek maradhatnának.

Az eredmények szerint az idősebb gyerekek már jobban értették az öregedés koncepcióját, azonban még közöttük is voltak zavartak – ami nem annyira meglepő, hogyha belegondolunk milyen érzés a szülinapi gyertyák elfújása után hirtelen egy évvel idősebbnek lenni.

“Az eredmények alapján a fiatal gyerekek már felismerték az öregedés folyamatának bizonyos biológiai aspektusait, azonban zavarodottságot mutattak más dolgok, köztük az éves születésnapi buli szerepével,” írták a tudósuk a tanulmányban.

A kutatók a vizsgálatnál három történeten vezették keresztül a gyerekeket. Az elsőben egy kisgyereknek nem tartottak születésnapi bulit, a másodikban szereplő gyereknek kettőt tartottak, a harmadik pedig egy általánosabb kontroll történet volt egy gyerekről, aki három évessé válik.

A kisgyerekek 20 százaléka úgy gondolta, hogy az a szerencsés akinek két bulit is tartottak mert két évvel idősebb lett, amíg a gyerekek negyede úgy gondolta, hogy akinek nem tartottak bulit ugyanolyan idős maradt. A kutatók ezután egy másik csoporttal is megismételték a vizsgálatot és ugyanarra az eredményre jutottak.

Korábbi kutatások szerint a gyerekeknek ez a felfogása 6-7 éves korukig is fennmaradhat – azonban ez a kutatás nem volt annyira részletes mint a mostani és inkább arra fókuszált, hogy szerintük “jó ötlet e” több buli tartásával még öregebbé válni.

Annak ellenére viszont, hogy ezek az eredmények mennyire meglepőek, a kutatás kis mintaállománya és a tény, hogy a gyerekek negyede nem ment át a kontroll kérdéseken, óvatosságra inti a kutatókat.

A jelenlegi tanulmánynál a gyerekeknek elmondtak egy történetet egy nőről, aki nem akart megöregedni. A 3 éves gyerekek 70%-a úgy gondolta, hogy a felnőttek képesek megakadályozni az öregedésüket, ha úgy kívánják – azonban ezt a nézetet jelentősen kevesebben vallották az idősebb gyerekek közül.

Ez sem tűnhet annyira meglepőnek ha belegondolunk, hogy a felnőttek mennyi időt is töltenek azzal, hogy fiatalabbnak tűnjenek.

A kutatók szerint fontos dolog megértenünk, hogy hogyan fejlődik az érzékünk az idő múlásának megértésére és hogy mekkora jelentőséget tulajdonít a társadalom a születésnapi ünnepségeknek – különösen a gyerekkorban.

“A kultúránk megszállottan ragaszkodik a születésnapi bulik koncepciójához,” mondta Jacqueline D. Woolley, a kutatás vezetője.

Forrás: journals.sagepub.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A ketamin megoldást jelenthet a túlzott alkoholfogyasztásra

Egy új kísérleti tanulmány szerint egy egyszeri ketamin kezeléssel lényegesen lecsökkenthető a rendszeresen fogyasztók alkohol mennyisége. A vizsgálat során az…

2019-12-07

Hatalmas pusztítást okozhatott volna a Anak Krakatoa keltette cunami

Egy új kutatás szerint az Anak Krakatoa vulkán 2018-as kitörése keltette több mint 100 méteres hullámok hatalmas pusztítást eredményezhettek volna,…

2019-12-07

Gombák segítik az új gyógyszerek felfedezését

Több tízezer gomba által létrehozott vegyületek alkotta hatalmas adatbázis segítheti az új gyógyszerek felfedezését. A Hubrecht Intézet kutatói a Westerdijk…

2019-12-07

Az emberek együtt fejlődtek az immunrendszeri betegségekkel

A halálos fertőzések elleni védő egyes mutációk fogékonnyá tesznek bennünket bizonyos gyulladásos és autoimmun betegségekre - mint a Crohn-betegség. A…

2019-12-07

Elkészültek az első mesterséges neuronok, melyek forradalmasíthatják a krónikus betegségek kezelését

Most először sikerült egy szilícium alapú chippel a valódiakkal megegyezően működő mesterséges neuronokat létrehozni. Az eredményeznek hatalmas jelentősége lehet több…

2019-12-07

Szén-dioxid diétára neveltek baktériumokat laboratóriumi környezetben

Több hónap leforgása alatt izraeli kutatók létrehoztak egy olyan Escherichia coli fajtát, ami a szerves vegyületek helyett szén-dioxidból nyeri ki…

2019-12-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom