A klímaváltozás megnövelheti a korallevő állatok számát

A korallokat pusztító tengericsillagok fiatal egyedei látszólag többet esznek az alacsony pH-jú vizekben, így a klímaváltozás, ami az óceánok elsavasodásához is vezet, egy új módon is veszélyezteti a korallokat.

A töviskoronás tengericsillag (Acanthaster planci) felnőtt egyedei a korallokon lakmároznak, és az elszaporodásuk katasztrofális lehet a korallzátonyokra. Symon Dworjanyn, a Southern Cross Egyetemről, munkatársaival fiatal töviskoronás tengericsillaggokat neveltek három különböző pH mellet – a legalacsonyabb pH 7,6 volt, melyet a jelenlegi kibocsátási szintek mellet a becslések szerint a következő néhány évtizedben elérjük.

A csillagokat a Corallinales rendbe tartozó algával etették és azok az állatok melyek vagy maguk vagy az ételükként szolgáló alga származott alacsony pH-jú vízből, kevesebbet evett. A kutatók szerint ez azért lehet mert a savasabb víz megváltoztatja az alga összetételét, ezzel táplálóbbá téve vagy csökkentve a védelmét.

A tanulmány szerzői szerint, ha az óceánok elsavasodnak lényegesen megnőhet a fiatal tengericsillagok sikeressége, ezzel megemelve a felnőtt, már korallal táplálkozó példányok számát is.

Forrás: royalsocietypublishing.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.