A klímaváltozás miatt csökken a szakállasagámák intelligenciája

A Lincoln Egyetem kutató csapata bizonyítékot talált rá, hogy a globális felmelegedés miatt a szakállasagámák intelligenciája csökkenhet. A kutatásukban a tudósok az átlagnál magasabb inkubációs hőmérséklet mellett keltettek ki hüllőket, és utána megvizsgálták az intelligenciájukat.

Az elmúlt években a tudósok egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy a különböző állatfajok sokkal okosabbak mint azt korábban gondoltuk. Ez a helyzet a szakállasagámákkal is, amik Ausztrália ember barát hüllői. Például néhány tanulmányban azt is sikerült megmutatni hogy a jutalom reményében nagy pontossággal képesek lemásolni társaik viselkedését. Ez a fajta viselkedés vizsgálatával könnyen meghatározható a csoport egyedinek intelligenciája.

Hogy kiderítsék a felmelegedés hatásait a szakállasagámákra a kutatók 13 tojást inkubáltak, hetet 30C° fokos és hatot 27C° fokos környezetben. Miután a hüllők kikeltek és elérték a felnőtt kort a kutatók azzal vizsgálták az állatok intelligenciáját, hogy egy videót mutattak nekik, amiben egy társuk kinyit egy szúnyoghálós ajtót és megnézték, hogy az állatok jutalom reményében képesek e leutánozni a manővert – korábbi kutatások már megmutatták, hogy a hüllők önmaguktól nem jönnek rá az ajtó kinyitásának titkára.

Az eredmények azt mutatták, hogy a melegebb körülmények között keltetett szakállasagámák közül kevesebbek sikerült kinyitniuk az ajtót és amiknek sikerült, azoknak is több idő alatt, mint a normális körülmények között keltetett állatoknak. Ezért a tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy a bolygó melegedésének nem várt következményei lehetnek az állatvilágra nézve.

A szakállasagámákra nézve ez hatalmas problémákat jelenthet, mivel az intelligenciájuk csökkenése miatt kevésbé tudnak majd alkalmazkodni a változásokhoz. A kutatás emellett más gekkós tanulmány eredményeivel is nagy hasonlóságot mutat, aminél a melegebb keltetésű gekkók kevésbé voltak életképesek  a vadonban.

Forrás: rsos.royalsocietypublishing.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.