A klímaváltozás miatt több tengeri élőlény elveszítheti a vázát

A magas hőmérséklet az élelem hiánnyal és a megemelkedett szén-dioxid szinttel karöltve veszélynek tehetik ki azokat a vízi élőlényeket melyek vázszerkezete kalcium alapú.

Ahogy a levegőben lévő szén-dioxid szintje egyre növekszik, a többlet egy részét az óceánok fogadják magukba, ahol azzal reakcióba lépve szénsavat alkotnak. Ez az elsavasodás, más tényezőkkel együttesen meggyengítheti a vízi élőlények külső vázát. Hogy megvizsgálják ennek a hatásait Daniel Swezey, a Kalifornia Egyetemről, munkatársaival Jellyella tuberculata – parányi gerinctelen élőlények amik méhkashoz hasonló kolóniákat építenek a világ melegebb vizeiben mohaállatokat kultiváltak különböző körülmények között.

A tudósok befolyásolták az élőlények környezetében lévő ehető részecskék mennyiségét, a hőmérsékletet és a szén-dioxid szintet is, hogy a Kaliforniai partvidék különböző részeit utánozzák. Az eredmények azt mutatták, hogy az alacsony hőmérséklet és a magas szén-dioxid szint rendkívül nagy stressznek teszi ki az organizmusokat, és a meleg vizekben lévő kevés tápanyagot kapó társaik is a vázukban lévő kalciumot részben magnéziummal pótolták, ami savas környezetben könnyen olvadásnak indult.

Ez a jelenség a tudósok szerint az elsavasodó vizekben egyre gyakoribbá válik, és a mohaállatokon kívül más hasonló struktúrákban élő organizmusokat is érinthet.

Forrás: royalsocietypublishing.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.