A kőszerszámok nem mindig szándékosan készültek

Mikor alakult ki először az emberszerű gondolkodás, ami elkülönített minket a többi főemlőstől?

A paleontológusok már hosszú ideje az eszközhasználatot veszik alapul – legfőképpen a vágásra használt eszközök, mint a pattintott kőkések megjelenését tekintik egyértelmű jelnek.

Most úgy néz ki, ez egy téves feltevés volt.

Tomos Proffitt csapata, az Oxford Egyetemről, tanulmányában megállapítja, hogy a csuklyásmajmok gyakran készítenek olyan kiélezett köveket mint a korai emberszabásúak.

Elképzelhető, hogy ez a délafrikai majom már az első lépéseit teszi, a kerék, szerszámok feltalálásához vezető úton? A jelek szerint nem. Az éles kövek készítésében csak a véletlen játszik szerepet, amikor a majmok köveket csapnak egymáshoz. Ennek ellenére a csuklyásmajmok mégis beleköptek az archeológusok levesébe.

Kép JEFFREY PHILLIPS

Mivel ezek az éles kövek egyáltalán nem eszközök , így nem is feltételezhetjük tovább, hogy az egyszerűbb pattintott kőkések is eszközök lennének.

Az már köztudott, hogy a majmok képesek eszközök elkészítésére. A brit főemlőskutató Jane Goodall 1960-as munkája, óta tudjuk hogy a csimpánzok használnak eszközöket a magok héjának feltörésére és a termeszek kihalászására.

Az eszközhasználat nem is korlátozódik csupán a főemlősökre. Más emlősök, madarak, csigák, polipok és még rovarok is használnak tárgyakat. Valójában az első 19. századi embereken kívüli tárgyhasználat is darazsakhoz köthető, amik kavicsok segítségével döngölték a földet, hogy elkészítsék a vájataikat.

Louis és Mary Leakey

Mindazonáltal még egy állatot sem figyeltek meg vágó eszközt használni. Az első őskori vágóeszköz Louis és Mary Leakey találta a tanzániai Olduvai-szurdokban. A leleteket a Homo habilis-szel kötötték össze, ami egy 2 millió éve élt korai emberfaj. H. habilis a vágóeszközöket, a feltételezések szerint kiválasztott kövek kőkalapáccsal történő vékonyítással készítette. Az így készített penge elég éles volt arra, hogy lehetővé tegye a halott állatok feldolgozását. Ezt az ősi csontokon talált vágásnyomok is alátámasztják.

Az archeológusok között vitatéma, hogy ezeknek az eszközöknek az elkészítéséhez szükség van e kifinomult gondolatokra, mint amilyen az előretervezés és az anyagok fizikai tulajdonságainak ismerete. Ehhez párosult még az emberekre egyedien jellemző kitűnő kéz-szem koordináció, amivel például be tudunk fűzni egy vékony szál cérnát a tűbe.

A vágóeszközök készítését sokan a korai nyelv kialakulásával is kapcsolatba hozzák, mivel egy ilyen fejlett technológia azt sugallja, hogy az egyének már képesek voltak kommunikálni és együttműködni, tudást átadni és primitív kultúrát kialakítani.

Így viszont már ezek az éles tárgyak nem feltétlenül jelentik ezt. A csuklyásmajmok a köveket azért ütik össze, hogy hozzáférjenek a bennük lévő ásványi sókhoz. Ez a folyamat alatt az egyszerű patinttott kőkésekhez hasonló szilánkok törnek le. A majmok ennek ellenére nem használják a szilánkokat, csak otthagyják őket.

Amit ezek az okos majmok megmutatnak nekünk az az, hogy a talált egyszerű vágóeszközök nem mindig származnak az emberi ősöktől.

3,3 millió évesre becsült kenyai Lomekwi ásatási területen talált egyszerű vágóeszköz arra vezette a kutatókat 2015-ben,  hogy a korábbiakhoz képest az ember 700000 évvel korábban jelent meg. Most azonban más bizonyítékok nélkül, mint a csontokon ejtett vágásnyomok, nem állíthatjuk többé, hogy ezek az eszközök tényleg az ember jelenlétére utalnak.

Egy dolog biztos: a csuklyásmajmok megemelték a mércét. Az eszközök magukban már nem nyújtanak elég bizonyítékot, és most kezdődik a vadászat új leletek után, amik sokkal jobban jelzik az emberi jelenlétet, mint megmunkálásukban mint pedig felhasználásukban is. Talán valami az 1,6 millió évvel késöbbi Homo erectus kézi baltájához hasonlót.

Nagyon izgalmas most archeológusnak lenni.

Forrás: cosmosmagazine.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.