A kókuszolaj kivonat lehet az új vezető rovarűző szer

Az USA Mezőgazdasági Hivatalának új felmérése szerint a kókuszolaj egyik vegyülete hatékonyabban tartja távol a vérszívó rovarokat mint a DEET (N,N-dietil-meta-toluamid), ami az egyik leggyakrabban használt rovarriasztó.

A rovarűzőszerek az egyik leggyakoribb eszközei a rovarok által hordozott betegségek és a csípésik okozta kellemetlenségek elkerülésének. Az elmúlt 60 évben a DEET volt a leghatékonyabb ilyen szer, mind hatását mind pedig annak időtartamát tekintve. Azonban a fogyasztók és a törvényhozók körében is egyre nagyobb veszélyforrásnak tekintik a szintetikus rovarűző és irtó szerek használatát. Emiatt egyre nagyobb figyelmet kapnak a természetben is előforduló vegyületek használata.

A legújabb kutatásban sikerült azonosítani egy a kókuszolajban előforduló zsírsavat, ami az eredmények szerint több rovarfaj – szúnyogok, kullancsok, bögölyök és poloskák – ellen is tartós és hatásos védelmet biztosít.

A vizsgálatok szerint a bögölyök és poloskák ellen akár két hétig, amíg a kullancsok ellen legalább egy hétig képes védelmet nyújtani a szer. Ezen felül a vegyület nagy koncentrációban történő felvitele a szúnyogok ellen is helyi védelmet biztosít.

A kutatók elmondása szerint egyre több ember használ növényi alternatívákat a DEET-vel szemben, viszont a jelenleg használt növényi hatóanyagok csak nagyon rövid ideig fejtik ki hatásukat, így használatuk nem praktikus.

A kutatócsapat kiemelte, hogy nem maga a kókuszolaj jelent védelmet, hanem annak bizonyos az olajban csak kis mennyiség jelenlévő zsírsavainak koncentrált kivonata, amit keményítővel kevernek, hogy megfelelő állagú legyen a használathoz. A kutatók szerint a szert szarvasmarhákra is fel lehet vinni, hogy megvédjék őket a karámok legyeitől.

Az eredmények szerint a DEET a poloskákat és a kullancsokat csak három napig tudja hatékonyan távol tartani, amíg az új kivonat akár két hétig is. Ezen felül a szer 90 százalékos védelmet nyújt a különböző szúnyogfajok ellen. Ezzel az új kókuszolaj kivonat vállt az eddigi leghatásosabb természetes eredetű rovarűző szerré.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.