Kategóriák Ember

A kompetencia megítélésében mégis a ruha teszi az embert

A Princeton Egyetem új tanulmánya szerint az emberek egy személy kompetenciájának meghatározására részben a ruhájából eredő apró anyagi helyzetre utaló jeleket használják fel. Ez a megítélés rendkívül gyors – pár milliszekundum is elég hozzá – és tudatos leküzdés is igen nehéz feladat.

A kutatók által végzet kísérleteknél az önkénteseknek emberek kompetenciáját kellet meghatározniuk képek alapján. Az eredmények szerint a “gazdagabbnak” ítélt öltözetek – legyen az póló, melegítő vagy más a képen látható felső ruházat – viselőit kompetensebbnek ítélték meg, mint a “szegényesebb” ruhákat viselőket.

Az eredmények szerint mivel a kompetenciát gyakran a társadalmi státuszhoz kötik, ezért az alacsony jövedelmű emberek képességeit az emberek tudat-alatt alulbecsülhetik a ruháik miatt.

A kutatók szerint ezeket az előítéleteket a tanulmány is jól mutatja, mivel ugyanazt a személyt más és másként értékelték a résztvevők az alapján hogy éppen milyen ruhát hordott.

Ez azért is fontos mivel az elmúlt évtizedekben a gazdasági egyenlőtlenség világszerte több országban is egyre nagyobb mértékű. Például az USA-ban a kutatók kiemelték, hogy a középosztály és a legfelső egy százalék vagyonában lehengerlően hatalmas egy millió százalékos különbség volt.

Már korábbi kutatások is utaltak arra, hogy az emberek érzékenyek arra, hogy mások milyen anyagi helyzetűnek tűnnek. Azonban a mostani kutatás szerint ez a személyek képességeinek megítélésére is kiterjed, amíg a leküzdése a kísérletek szerint szinte lehetetlen feladat.

A kísérletekhez a kutatók 50 különböző ruhákat viselő emberek képeit értékeltette egy független csoport bevonásával aszerint, hogy a ruhák “gazdagnak”, vagy “szegénynek” hatnak.

Ezeket a képeket az önkénteseknek a kísérlet során különböző időkre – 1 másodperc és a látottak értelmezésére épphogy elég 130 miliőszekundom között – mutatták, úgy hogy a kép felén gazdagnak ítélt ruhát, a másikon pedig szegénynek ítélt ruhát hordott az adott személy.

Meglepő módon a kép mutatásának ideje nem volt hatással az értékelésre, ami egy 1 és 9 közötti szám volt a látott személy kompetenciájának megítéléséről.

A kísérletet ezután több különböző változtatással többször is megismételték; többek között úgy, hogy az összes öltönyt nem hivatalos de gazdagnak ítélt ruhára cserélték, a kísérlet előtt a résztvevőknek kiemelték, hogy nincs kapcsolat a személyek öltözködése és kompetenciája között, arra kérték őket hogy a ruhákat vegyük figyelmen kívül vagy arra, hogy az embereket úgy ítéljék meg mint egy másik csoport, aminek tagjai nem látták a ruháikat, valamint úgy is hogy a képek mellet feltüntették az adott személy keresetét.

Több kísérletet több önkéntes és új képek használatával is megismételtek. Azonban a változtatások és bevont önkéntesektől függetlenül a gazdagabb öltözetű embereket mindig kompetensebbnek ítélték.

Az előítéletek elkerüléséhez ezért nem csak annak felismerésére van szükség, hanem elég időre és odafigyelésre is. Az eredmények szerint viszont pusztán a több elérhető információval az első benyomást szinte lehetetlen leküzdeni.

A kutatók szerint mindezek alapján az előítélet megkerülése jelenthet valódi megoldást – például névtelen dolgozat javítás vagy éppen fénykép nélküli önéletrajzok elbírálása. Ezt igazolja az az akadémiai gyakorlat is, aminél a felvételi beszélgetések kihagyásával összességében jobb képességű diákokat választanak ki – amíg az iskolai egyenruha mellett is komoly érvként szerepelhet.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom