A középső földkéregben annyi víz lehet mint az óceánokban összesen

Egy több japán és német intézet kutatóiból összeálló csapat bizonyítékot talált rá, hogy a középső földkéreg, annyi vizet tartalmazhat mint bolygónk óceánjai együttesen.

A kutatók meggyőződtek róla, hogy a kéreg legfelső és a Föld magjához közeli részei viszonylag vízmentesek. Ez azért van mert a kéreg ezen részeinek anyaga nem teszi lehetővé a víz hatékony befogadását.

Azonban a középső réteg – 410-660 kilométerrel a felszín alatt – már hosszú ideje vitatémának számít, mivel sokak szerint ez a réteg a többihez hasonlóan vízmentes viszont mások szerint hatalmas mennyiségű víznek adhat otthont. Ez azért lehet mert a középső rétegben a wadsleyite és a ringwoodite ásványok a dominánsak, amik a jó víztartó képességükről ismertek. Az új tanulmányban a kutatók laborkísérletek és a logika segítségével igyekeznek lezárni a vitát.

Korábbi tanulmányok már megmutatták hogy a középső zóna viszkozitása alacsonyabb mint a felső és alsó kéregé. Hogy kiderítsék hogy a középső kéreg tényleg tartalmaz e vizet a kutatók ezeknek az információknak a segítségével igyekeztek lemodellezni a középső földkéregben lévő állapotot.

Szintetikus ringwoodite-ot hoztak létre – ezzel képviselve a középső kérget – ami alá bridgmanite-ot helyeztek – ami az alsó kérget szimbolizálta. Ezután a kutatók folyamatosan méréseket készítettek az ásvány viszkozitásáról ahogy ahhoz vizet adtak. Az eredmények azt mutatják vártnak megfelelően a víz csökkentett a viszkozitáson ezzel igazolva a korábbi méréseket.

Azzal, hogy pontosan tudták hogy mennyi vizet adnak hozzá menyi szintetikus ásványhoz, a kutatók azt is ki tudták számolni hogy mennyi vizet tartalmazhatnak a ténylegesen a földkéregben lévő ásványok. Ezt az ásványok eloszlásának adataival kombinálva, a kutatók arra jutottak hogy a középső kéregben tárolt víz mennyisége megközelíti a bolygó összes óceánjának vízmennyiségét.

Még szükség van további vizsgálatokra, és a kísérletek megismétlésére, hogy tejesen megbizonyosodjunk róla hogy a középső kéreg tényleg vízzel teli lenne. Azonban ha ez beigazolódik, akkor erősen megkérdőjeleződnek azok a feltételezések miszerint a víz üstökösök révén került a Földre.

Forrás: sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.