A kozmikus sugarak felfedtek egy új üreget a Gízai nagy piramisban

A kozmikus sugarak egy új, eddig rejtett kamrát fedeztek fel Egyiptom leghíresebb piramisában.

Kunihiro Morishima, a Nagoya Egyetem kutatója, által vezetett nemzetközi csapat, a müonok – a kozmikus sugarak és a légkör ütközés által létrejövő nagy energiájú részecskék – segítségével anélkül derítették fel a Nagy Piramist, hogy egy követ megmozdítottak volna.

A müonok képesek mélyen behatolni a kövekbe és a kő sűrűségétől függően más ütemben nyelődnek el. Azzal hogy müon detektorokat helyeztek el a piramis körül, a tudósok képesek voltak megfigyelni, hogy a részecskék mennyi anyagon haladnak át.

“Ha nagyobb tömeggel találkoznak, kevesebb müon ér el a detektorba,” mondta Christopher Morris, aki hasonló technikákat használt nukleáris reaktorok belsejének leképezéséhez.“Kevesebb tömeg esetén több müon jut a detektorba.”

Azzal, hogy figyelembe vették a különböző pontokból érkező müonokat a kutatók képesek voltak feltérképezni az ősi építmény belső kamráit.

Ez a müon rádiógráfia nevű eljárás tökéletes érzékeny történelmi építmények vizsgálatánál, mivel a működéséhez természetes sugárzást használnak, ami ártalmatlan az építményre nézve.

A csapat feltérképezte a piramis már ismert három kamráját – a földalatti, a Királynő és a Király kamráját – az azokat összekötő folyosókkal együtt. Azonban egy nagy üreget fedezetek fel a Királynő és a Király kamráját összekötő Nagy galéria fölött. Ez az üreg a becslések szerint akkora térfogatú mint a Nagy galéria maga és a csapat szerint egy a galériához nagyban hasonlító legalább 30 méteres folyosó lehet.

A csapat három különböző müon detektort használt és először egy nukleáris emulzió filmréteget helyeztek el a Királynő kamrájába, ami a fényképészeti filmhez hasonlóan a fény hatására készített képeket, ahogy az áthaladó müonok rajta hagyták nyomukat.

Amikor a korai felvételek egy üreg nyomait mutatták, a tudósok az üreg létezést egy olyan eszközzel igazolták, ami a müonokkal való ütközést felvillanásokkal kísérte. A piramison kívül ezen felül olyan detektorokat helyeztek el amik indirekt módon képesek észlelni a müonokat, amikor azok ionizálják a bent lévő gázt. Több hónapnyi megfigyeléssel a tudósok megbizonyosodtak az üreg létezéséről és annak helyéről.

“Lenyűgöző,” mondta Morris. “Amit láttak az valóban meggyőző.”

A felfedezés ellenére ásatásokra és kamerákkal történő vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy kiderítsék az üregek valójában egy kamra, vagy csak egy rég elfeledett omlás maradványa.

A müon rádiógráfiát előszörre egy Luis Alvarez által vezetett csapat próbálta meg bevetni a piramisok feltérképezésére még 1970-ben. Azonban a csapat nem talált új üregeket.

Ha a felfedezés beigazolódik ez lehet az első újonnan felfedezett kamra a Nagy Piramisban az elmúlt egy évszázadban.

“Ott szeretnék lenni amikor először átdugják a kamerát a kifúrt lyukon,” mondta Morris. “Nem mindennapos, hogy egy kamrát fedezünk fel egy piramisban.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.