A krónikus fáradtság szindrómát a bélbaktériumok okozhatják

Egy új tanulmány szerint a krónikus fáradtság szindrómával küzdőknek a bélrendszerében nem megfelelő a baktériumok egyensúlya – néhány faj túl reprezentált mások viszont alul-reprezentáltak.

Megvizsgálták, hogy a hasonló rendellenességet találnak e a kutatásban részt vevő irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő betegeknél is (ami egy a krónikus fáradtság szindrómás betegeknél gyakori bélrendszeri betegség). Az eredmények azonban azt mutatták, hogy azok a betegek, akik csak a krónikus fáradtság szindrómában szenvednek és azok, akik mindkettőben, eltérő baktériumeloszlást mutattak. Ezek az eredmények azt jelenthetik, hogy a kutatók képesek lehetnek a betegségben szenvedőket további csoportokra osztani és ezzel potenciálisan megkönnyíteni a kezelésüket.

A krónikus fáradtság szindróma egy olyan rendellenesség, aminél a betegek fáradtságán – ami nem más problémából ered – a pihenés sem segít. A becslések szerint a krónikus fáradtsággal küzdők 35-90 százaléka számol be hasfájásról vagy emésztési zavarokról, amik az IBS tüneteivel esnek egybe.

A két betegség közötti kapcsolat még nem tiszta; a tudósok elképzelése viszont az hogy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedőknek sokkal könnyebben alakulhat ki az IBS, vagy mindkét rendellenességnek ugyanaz a kiváltó oka.

Már korábbi tanulmányok is megmutatták a különbséget a krónikus fáradtsággal küzdő betegek és egészséges társaik között, azonban a mostani kutatás az első, aminél a szindróma IBS-sel együtt kifejtett hatásait is megvizsgálták a baktériumok arányára.

Sikeresen megtalálták a krónikus fáradtság szindrómára jellemző 6 különböző típusú baktériumot – melyekkel könnyen felismerhető a szindrómában küzdő beteg. Ezen felül a tanulmány során a kutatók két másik baktérium típusra is felfigyeltek. Az IBS-ben szenvedőknél a Alistipes baktériumok szintje magasabb a Faecalibacterium pedig alacsonyabb koncentrációban volt jelen.

A feltételezések szerint ezek a megváltozott baktérium eloszlások a felelősek a krónikus fáradtság szindrómáért – már korábbi kutatások is megmutatták, hogy a bélbaktériumok képesek hatást gyakorolni a központi idegrendszerre. Azonban most még nem kizárható az sem, hogy a változások egyszerűen a szindróma velejárói és nem kiváltó okai.

Egy biztos az egyre sokasodó bizonyítékok a mikrobióta emberekre gyakorolt hatása megmutatja, milyen fontosak az ilyen irányú kutatások és hogy milyen keveset tudunk a saját bélrendszerünkről is.

Forrás: springer.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.