Kategóriák Természet

A kukorica alapú étrend őrjöngő kannibállá változtatja a francia hörcsögöket

Ha minden nap kukoricán kellene élnünk még a legszelídebbek is becsavarodnának. De a vad európai hörcsög anyukákat, a kukorica alapú étrend nyomán létrejövő alultápláltság, egy új tanulmány szerint, kannibálokká teszi.

A tudósok azt találták, hogy a veszélyeztettet, nőstény hörcsögök sokkal valószínűbben eszik meg az utódjaikat, ha csak kukoricával vannak etetve és nem pedig egy kiegyensúlyozott búzából, lóheréből és férgekből álló menüvel. Ez egy sokkal nagyobb probléma része a mezőgazdaságban.

A modern mezőgazdaság erősen függ attól, hogy egy meghatározott terményt termelnek egy nagyobb területen és nem pedig kevert módon. Ezek a koncentrált ’monokultúrák’ könnyebbé teszik a dolgokat a számunkra, de már hosszú ideje jelen van a félelem, hogy ezzel egyáltalán nem teszünk jót a helyi ökoszisztémának.

Tavaly a Kormányok közötti Tudományos-Politikai Platform a Biodiverzitás és az Ökoszisztéma-szolgáltatásokért által a Natureben kiadott jelentésben kifejezésre juttatta az aggályait a monokultúrák szerepéről a beporzó rovarok jelentős csökkenésében.

Még  nagyon kevés azon kutatások száma, amik a monokultúrák hatásait vizsgálják a helyi emlősökre, mint a vad európai hörcsög, ami mára a kritikusan veszélyeztetett fajok közé tartozik több nyugat európai országban.

Általánosabban, minden faj, ami kis élőhellyel rendelkezik és mezőgazdasági területen él, étrendjében jelentős korlátot jelent a több ezer hektár, amit általánosan csak egy vagy kettő intenzíven termesztett növény ural,” jelentették a kutatók.

Azért hogy kiderítsék hogy rengeteg kukorica rossz hatást gyakorol e a helyi hörcsögállományra, a kutatók egy sorozat kísérletet készítettek elő, aminél az európai hörcsögök csoportjait búzával vagy kukoricával etették, amit lóherével vagy férgekkel egészítettek ki.

Az élelem energiatartalmában nem volt lényeges eltérés és mindkét csoport hasonló méretű utódokat produkált.

Mégis, a búza diétán lévő alomnak a 80 %-a maradt életben, amíg a kukoricán felnevelteknél csupán 5 % érte el az elválasztási kort. Úgy néz ki a kukoricán nevelt anyák nem viselkednek nagyon anyaian.

Ellentétben, a kukorica-lóhere diétán lévő csoportban lévő anyák legnagyobb részénél nem jelent meg az anyai viselkedés: nem az üregükben szülték meg az utódokat (ezért azok szét voltak terülve a ketrecen) és az utódokat a hordányi kukorica fölé helyezték mielőtt még megették volna őket,” írták a kutatók a Proceedings of the Royal Society B folyóiratban.

Más furcsa viselkedési minták is megjelentek a hörcsögöknél, mint amilyen a körökben való futkározás és többen „felmásztak és dobogtak az etetőjükön”.

Ami a legriasztóbb volt az, ahogyan az utódokkal végeztek. „A nőstények a kukoricával együtt tárolták az utódokat mielőtt megették volna őket,” jelentették a kutatók. „Az utódok ekkor még életben voltak.”

Emellett a nőstények nyelve is feldagadt és sötét színűvé vált, és a vérük is olyan sűrű lett, hogy a kutatóknak nehezére esett a mintavétel.

Ezek a tünetek nagyon hasonlítanak a B3 vitaminhiány jeleire, ami egy pellagra nevű emberi betegséghez vezet, amit hasmenéshez, elmebajhoz, és furcsa viselkedésbeli változásokhoz is kötöttek.

„A nem megfelelően megfőzött kukoricán alapuló étrendet már összefüggésbe hozták a megnövekedett gyilkosságok, öngyilkosságok számával és a kannibalizmussal is az embereknél,” magyarázzák a kutatók.

Valójában, úgy gondolják, hogy a pellagra több mint 3 millió ember halálához vezetett Észak Amerika és Európa területén a 18. század közepétől a 20. század közepéig.

Hogy leteszteljék hogy a hörcsögöknél is hasonló e a probléma, a kutatók B3 vitamint adtak a kukorica alapú étrendhez.

Ez a kis változtatás elég volt arra, hogy az állatok visszatérjenek a normális viselkedésükhöz és abbahagyják az utódok megevését. Ez azt jelenti, hogy a B3 vitamin hiánya a kukorica diétában úgy változtatja meg az állatok idegrendszerét, mint ahogy az emberekét is.

Belegondolva hogy milyen durva volt a vad hörcsögök sorsa a múltban, ez a kutatás sem hoz jó híreket. 2011-ben Franciaországot 24,6 millió dolláros bírság fenyegette, amiért nem viseli jobb gondját a hörcsögöknek, ahogy a számuk egyre csökken.

Tudván hogy ezek a fajok mennyi fenyegetéssel néznek szembe így is, és a legtöbbjük már a kihalás szélén áll. Minél gyorsabban vissza kell állítanunk a mezőgazdaságban a változatosabb növénytermesztési sémákat,” írták a kutatók.

A biodiverzitás nem csak arról szól, hogy egészségesen kell tartani az ökoszisztémát, de arról is, hogy a tudásunk felhasználásával egy gazdagabb és kezelhetőbb ökoszisztémát alakítsunk ki. És ha a méhek ezt nem köszönik meg, az újszülött hörcsögök biztosan meg fogják.

A kutatás a Proceedings of the Royal Society B tudományos folyóiratban jelent meg.

Forrás: www.sciencealert.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.