A kurkuma javítja a memóriát és a kedélyállapotot

Az indiai konyha szerelmesei örülhetnek mivel a kurkumin – az indiai curry színét adó kurkuma fűszerben található vegyület bizonyos formáinak fogyasztása egy új tanulmány szerint javítja a korhoz köthető enyhe memóriazavarban szenvedők emlékezetét és kedélyállapotát.

A tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy egy könnyen felszívódó kurkumintartalmú étrend-kiegészítő, hogyan hat az egészséges emberek memóriájára és milyen lehetséges hatásai vannak az Alzheimer kórban szenvedő emberek agyában kialakuló plakettekre.

A kurkuminról már korábban bebizonyították, hogy rendelkezik gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal és többen támogatják azt az elméletet, hogy ez a vegyület állhat az indiai idősek körében tapasztalt szokatlanul alacsony Alzheimer kóros betegek és a körükben mért az átlagosnál jobb szellemi teljesítmény mögött.

“Az, hogy a kurkumin, hogyan fejti ki hatását még nem teljesen tisztázott, azonban ebben valószínűleg szerepe van az agyi gyulladások csökkentésének képességének, amit már kapcsolatba hoztak mind az Alzheimer kórral mind pedig a súlyos depresszióval,” mondta Gary Small, a felfedezésről szóló tanulmány első szerzője.

A kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatban összesen 40 enyhe memóriazavarra panaszkodó 50 és 90 év közötti felnőtt vett részt. A résztvevőknek véletlenszerűen vagy placebót vagy 90 milligrammnyi kurkumint kaptak napi két alkalommal a 18 hónapos vizsgálati időszak alatt.

Az összes résztvevő a tanulmány elején és hat hónapos időközönként egységesített kognitív felmérésen vett részt és a felmérés elején és a végén megmérték a vérükben lévő kurkumin koncentrációját. A résztvevők közül harmincan PET (pozitronemissziós tomográfia) képalkotásnak is alávetették magukat, hogy megnézzék az agyi amiloid és tau szinteket a kutatás elején és végén.

Azok az emberek, akik a kurkuminból kaptak lényeges javulást tapasztaltak a memóriájuk és a figyelmük terén, szemben a placebót kapó résztvevőkkel. A memória teszteken a kurkumint kapó csoport tagjai 18 hónap alatt 28%-os javulást értek el. Ennek a csoportnak a tagjai ezen felül jobb kedélyállapotról számoltak be és a PET vizsgálatoknál is alacsonyabb amiloid és tau szinteket találtak az agyuk memóriában és az érzelmekben szerepet játszó területein, mint a kontroll csoport tagjainál.

A résztvevők közül hatan – 4 kurkumint kapó és 2 kontroll – tapasztaltak enyhe mellékhatásokat – hasi fájdalom és rosszullét.

A tudósok a terveik szerint a kutatást nagyobb méretekben fogják majd folytatni – illetve ebbe a tanulmányba már olyan embereket is be szeretnének vonni, akik enyhe depresszióval küzdenek, ezzel megvizsgálva a vegyület antidepresszáns tulajdonságait is. A nagyobb mintaállomány azt is lehetővé tenné a kutatócsapat számára, hogy megvizsgálják van e szerepe a genetikának – különösen az Alzheimer kór kialakulását elősegítő mutációknak -, a kornak vagy a gondolkodási problémáik súlyosságának a kurkumin memória javító hatására.

“Az eredmények arra utalnak hogy a kurkuminnak ez a viszonylag biztonságos formában történő szedése, jelentőségteljes javulást hozhat a gondolkodásban az évek alatt,” mondta Small.

Forrás: sciencedirect.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.