A kurkuma segíthet a neuroblasztóma elleni küzdelemben

Egy új tanulmány szerint a nanorészecskéhez kapcsolt kurkumin, ami az elterjed fűszernövényből, a kurkumából nyerhető ki, képes célba venni és végezni a kezelésnek ellenálló neuroblasztóma sejtekkel.

A Nemours  Gyermekek Kórháza és a Közép Florida Egyetem közreműködésében készült tanulmány egy új módszert ír le a csecsemőknél leggyakoribb rákfajta a neuroblasztóma kezelésére.

“A veszélyes neuroblasztóma képes ellenálni a tradicionális kezeléseknek, és a túlélési aránya rendkívül rossz. Ez a kutatás bemutat egy újszerű módszert a daganatok kezelésére az agresszív terápiák mérgező hatása nélkül, amelyek a páciens életének későbbi szakaszaira is hatással lehetnek,” mondta Tamarah J. Westmoreland, a tanulmány vezető szerzője. “Egyedi megközelítések, melyeknél a daganatos sejteket nanorészecske szállító rendszerekkel célozzák meg, reményt jelentenek az ellenálló daganatok kezelésében, mint amilyen a veszélyes neuroblasztóma is. Reményeink szerint a jövőben a nanorészecskék felhasználhatóak lesznek személyre szabott orvosságként, ezzel csökkentve a terápia későbbi hatásait a páciensre.

Neuroblasztóma egy olyan rákfajta, ami az korai idegsejtként kezdi pályafutását és általánosan a vesékhez közeli mellékvesék szövetében alakul ki. Az Egyesült Államokban tavaly több mint 700 esetről számoltak be a rákfajtával kapcsolatban, ami a legtöbb esetben 5 évnél fiatalabb gyerekeknél alakult ki.

A veszélyes neuroblasztóma csak nehezen gyógyítható és nagyobb eséllyel válik ellenállóvá a kezelésekkel szemben. Ez a rákfajta más később kialakuló problémákkal is kapcsolatban van a kezelés után, mint amilyen a fejlődési zavar, a hallásvesztés és más rendellenességek.

A kurkumin már korábban megmutatta a jelentős rák ellenes képességét, de a rossz oldhatósága és a nem túl jó stabilitása miatt nagy kihívást jelent az orvosi célokra történő használata. Az új tanulmány szerint erre a problémára megoldást jelenthet a nanorészecskék használata, amikkel a kurkumin a daganathoz szállítható.

“Ez megmutatja hogy a nanorészecskék hatékony szállítója lehetnek a rák gyógyszereknek,” mondta Sudipta Seal, aki közreműködött a kutatásban. “Több kutatásra van szükség, de reménykedünk benne hogy hatásos kezelést eredményez majd ez ellen a lesújtó betegség ellen a jövőben”

Forrás: pubs.rsc.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.