A kutatóknak szükségük van az agyunkra

A tudósoknak szükségük van agyakra. De most nem a komplex és elvont ötletekre gondolunk, hanem magára a neuronok szürke színű tekervényeire.

Természetesen mindannyian tisztában vagyunk vele hogy egy máj, vese, szív vagy tüdő felajánlásával menyi jót tehetünk, de azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy az agy is egy igen keresett szerv a kutatók körében.

A BBC új riportjába azt tárja fel, hogy USA agy bankjai egyre nagyobb agyhiányban szenvednek, ami akár a mentális betegségek és neurológiai problémák megértésének kárára is lehet. Ez azért van mert csak igen kevés ember ajánlja fel az agyát halála után tudományos célokra. Először is sokan nincsenek is tisztában az igénnyel, másodszor az emberek többsége úgy gondolja, hogy a mentális állapotuk pszichológiai problémákra vezethető vissza és nem pedig anatómiaikra.

Ha az emberek úgy gondolják, hogy nincsenek változások egy súlyos depresszióval vagy poszt traumás stresszel küzdő agyában, akkor nincs ok az agy felajánlására, mert nincs benne semmi ami felfedezésre vár,” mondta Professzor  Sabina Berretta, a Harvard Agyszövet Kutató Központ tudományos igazgatója. “Ez a felfogás, radikálisan helytelen biológiai szempontból.

Ez ugyanennyire igaz más neurológiai problémák, mint az Alzheimer kór, elmebaj és a Parkinson kór megértésére és lehetséges kezelésére is. Az eddigi agyszövet felajánlások már így is rengeteg kaput nyitottak meg az agyhoz köthető állapotok kutatásában, a legtöbbjükhöz egészséges agyak tulajdonosai járultak hozzá.

“A felajánlott agyak már így is hatalmas előrelépést hoztak a Parkinson kór kutatásában és egy lehetséges kezelési módon már dolgoznak is,” mondta Claire Bale a Parkinson’s UK kutatási kommunikációs vezetője.

Forrás: iflscience.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. A cím helytelen magyarsággal szól! A nyelvtanilag helyes cím így lenne: A kutatóknak szükségÜK van az agyunkra. Ezt úgy hívják, hogy “több birtokos-egy birtok” nyelvtani szerkezet. Egyre többször fordul elő írott és elktronikus médiákban is ez a hiba. Figyeljünk rá!

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.