A kutyák kifejezőbbek, amikor valaki nézi őket

A Portsmouth Egyetemet új kutatása szerint a kutyák több arckifejezést produkálnak, amikor az emberek rájuk néznek.

A kutatók az egyetem kutyákkal foglalkozó központjától az elsők, akik egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy a kutyák az arcukat az emberek figyelmének hatására változtatják. A kutyák nem reagálnak több arckifejezéssel az általuk kedvelt ételekre sem, ezzel arra utalva, hogy az arckifejezésüknek kommunikációs szerepe van és nem csak az izgatottságukat mutatja meg.

A szemöldökök megemelése, amik a nagyobb szemek látszatát keltik (kutyakölyök szemek), volt a kutyák által leggyakrabban használt kifejezések.

“Már biztosak lehetünk abban, hogy a kutyák által produkált arckifejezések függenek a közönségük figyelmétől és nem csak a kutyák izgatottságának eredményei,” mondta Juliane Kaminski, a kutatás vezetője. “A tanulmányunkban lényegesen több módon adták elő magukat, amikor valaki figyelte őket, azonban a jutalom falatok nem váltották ki ezt a hatást.”

“A felfedezés úgy néz ki, hogy támogatja azokat a korábbi bizonyítékokat hogy a kutyák érzékenyek az emberek figyelmére és hogy a kifejezéseik potenciális kísérletek a kommunikációra, nem csupán egyszerűen az érzelmeik kifejezései.”

A legtöbb emlős állatnak vannak arckifejezései, és ezek a kifejezések fontos szerepet játszanak az állat viselkedésében, azonban már hosszú ideje úgy gondolják, hogy az állatok arckifejezései – köztük néhány emberivel is – akaratlanok és az egyének érzelmi állapotától függenek, ahelyett hogy azok a közönségre adott rugalmas válaszok lennének.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy a kutyák arckifejezései a háziasítás folyamata által váltottak szerepet.

24 különböző fajta kutyát vizsgáltak, a koruk egy és tizenkettő között mozgott. Mindegyik kutya családi kisállat volt. A kutyákat egy méteres távolságban kötötték ki az emberektől és filmre vették az arcukat, különböző körülmények között – az ember a kutya felé néz, nem figyel rá vagy épp teljesen elfordul tőle.

A kutyák arckifejezését egy anatómiai alapokon nyugvó rendszerrel (DogFACS) vizsgálták, ami egy megbízható és következetes módja volt az arckifejezés változásoknak a mérésére.

“DogFACS felveszi a kutyák minden különböző arcizmának mozgását, amik közül több képes apró és rövid mozgásra,” mondta Bridget Waller, a tanulmány társszerzője.

“A FACS rendszert eredetileg emberekhez fejlesztették ki, azonban azóta módosították, hogy más állatoknál is működjön, mint amilyenek a többi főemlős és a kutyák.”

“A házi kutyáknak egyedi történelme van – 30000 éve élnek az emberek mellet és ez idő alatt a szelekciós nyomás hatással volt a kutyák emberekkel való kommunikációs képességére,” mondta Kaminski.

“Tudjuk hogy a házi kutyák figyelnek arra, hogy az emberek mennyire figyelnek rájuk – egy korábbi kutatásban felfedeztük például, hogy a kutyák gyakrabban loptak ételt, amikor az ember szeme csukva volt vagy háttal álltak neki. Egy másik tanulmányban azt derítettük ki, hogy a kutyák követik az ember tekintetét ha az először szem kontaktust létesít velük, így a kutyák tudják hogy a tekintet váltás rá vonatkozik.”

Azt még lehetetlen megmondani, hogy a kutyák viselkedése azt bizonyítaná, hogy azok valóban képesek megérteni egy ember mentális állapotát vagy ez a viselkedésük mélyen beléjük ivódót vagy csupán egy tanult válasz mások arcának és szemének látványára.

A kölyökkutya szemek egy olyan arckifejezés, ami az embereknél nagyban hasonlít a szomorúsághoz. Ez valószínűleg empátiát vált ki az emberekben a kutya iránt, vagy a kutya szemeinek nagyobbnak tűnő mérete gyerek szerű megjelenést kölcsönöz nekik. A mechanizmustól függetlenül az emberek különösen fogékonyak a kutyák arckifejezéseire.

Korábbi kutatások megmutatták azt is, hogy néhány majom faj is képes módosítani az arckifejezéseit a közönség vonzatában, azonban eddig a kutyák képessége az arckifejezések használatára a kommunikációban nem lett behatóbban megvizsgálva.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.