A kutyatulajdonosok körében alacsonyabb az elhalálozás

Egy svéd kutatócsapat több mint 3,4 millió 40 és 80 év közötti svéd adatait tartalmazó nemzeti felmérés segítségével azt vizsgálta, van e kapcsolat a kutya tartás és szív és érrendszeri megbetegedések között.

A tanulmány eredménye szerint a kutya tulajdonosok kisebb veszélynek voltak kitéve a szív és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező elhalálozásnak a felmérés 12 éve során.

2001-ben több mint 3,4 millió korábbi szív és érrendszeri betegségnek nem kitett ember adatait vonták össze a kutatók 7 nagy nemzeti adatforrással, aminek részét képezte két kutya tulajdonosi nyilvántartás is. A kutatás célja az volt, hogy kiderítsék a kutya tulajdonosok kevésbé vannak e kitéve a szív és érrendszeri betegségeknek mint a többi ember.

“Egy nagyon érdekes felfedezése volt a tanulmányunknak, hogy a kutya tartása kiemelten jelentős védelmi faktor volt az egyedül élőknél, ami egy olyan csoport amiről azt feltételezik, hogy jobban ki van téve a szív és érrendszeri betegségeknek és a halálnak, mint azok, akik többszemélyes háztartásban élnek,” mondta Mwenya Mubanga, a tanulmány egyik vezető szerzője az Uppsala Egyetemről. “Lehetséges, hogy a kutya átveszi a fontos családtag szerepét egy egyszemélyes háztartásban. Az eredmények azt mutatták, hogy az egyedülálló kutya tulajdonosoknál 33%-al csökkent az elhalálozás és 11%-al a szív és érrendszeri betegségek kockázata, összehasonlítva az egyedülálló nem kutya tulajdonosokkal. Egy másik érdekes felfedezés az volt, hogy az eredetileg vadászatra kitenyésztett kutyák gazdái voltak a legvédettebbek.”

Svédországban minden ember rendelkezik egy egyedi azonosító számmal. A személyes adatok eltávolítása után minden egyén kórházi adatai egy nemzetközi adatbázisba kerülnek, amihez hozzáférést nyerhetnek a kutatók. 2001 óta Svédországban már a kutya tulajdonosi nyilvántartásba való bekerülést is kötelezővé tették. Ezt kihasználva a kutatók képesek voltak összevetni a különböző adatbázisokat, hogy meghatározzák a kutyatartás hatásait az egészségünkre.

“Ezek a járványügyi felmérések kapcsolatot keresnek a népességben, de nem adnak választ arra, hogy a kutyák hogyan védenek a szív és érrendszeri betegségektől,” mondta Tove Fall, a tanulmány rangidős szerzője. “Azt tudjuk, hogy a kutya tulajdonosok általánosan fizikailag aktívabbak, ami az egyik lehetséges magyarázata lehet a látott eredményeknek. Más magyarázatok lehetnek a közérzet javítása és a szociális kapcsolat vagy éppen a kutyák bakteriális mikrobiomjának hatása a gazdákra.”

“Különbségek lehetnek a gazdákban és nem gazdák között már azelőtt is, hogy megvennék a kutyát, ami hatással lehet az eredményeinkre, így azok az emberek, akik úgy döntenek hogy szereznek egy kutyát általában aktívabbak és egészségesebbek. A népesség alapú tanulmánynak köszönhetően az eredményeink általánosíthatóak a svéd népességre és valószínűleg más hasonló kutya tartási kultúrával rendelkező európai közösségekre is.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.