A kvantum modellek segítenek meghatározni a részvényekre ható piaci erőket

Hagyományosan a kvantum harmonikus oszcilláció modelljét a kétatomos molekulák apró rezgésének leírására használták, azonban a modell elégé univerzális ahhoz, hogy több fizikai és azon túlmutató más szituációkban is felhasználható lehet. Erre ad példát egy új tanulmány, melyben a kutatók azt mutatják be, hogy a modell helyreállító hatása jó megközelítést ad a piaci erőkről, amelyek egyensúlyba hozzák a fluktuáló részvénypiacot.

“Javítottunk a részvényhozam eloszlás modelljén azzal, hogy a kvantum harmonikus oszcilláció segítségével modelleztük azokat a piaci erőket, melyek a rövid távú fluktuációtól a hosszú távú egyensúlyig vezetik a részvényeket,” mondta Moo Young Choi, a tanulmány társzerzője. “A kiforrott kvantum módszer egy analitikai megoldás ad a részvényhozam eloszlásra és bepillantást is enged a részvényhozamok viselkedésének alapjaiba.”

Az elmúlt években egyre gyakoribbá vált, hogy a részvény piacok dinamikáját a kvantum fizika modelljeivel próbálták vizsgálni – például a csapdába eset részecskék mozgását leíró modellekkel. A kvantum modellek egyik nagy előnye a hagyományosakkal szemben a képességük arra, hogy a piaci hatásokat is figyelembe vegyék a részvényhozamokra – amely azért válik elérhetővé, mivel a kvantum modell figyelembe veszi a részecskék energia szintjeit – ezzel lényegesen javítva a modell pontosságát.

Az új tanulmányba a kutatók olyan piaci erőkre fókuszáltak, melyek figyelembe vétele problémát jelent a hagyományos modelleknek. Empirikus bizonyítékok szerint a részvényhozamok rövid távú fluktuációjánál mindig létezik egy olyan piaci erő, ami a részvényeket visszahozza a hosszú távú egyensúlyukba. Ez az erő kapcsolatba áll a részvények átlagos értékhez való visszatérésének tendenciájához.

A klasszikus fizikában a harmonikus oszcilláció egy olyan rendszer, ami elmozdul az egyensúlyi állapotából- mint egy inga például – azonban fellép egy másik hatás, ami visszaállítja az egyensúlyt. A rendszer kvantum megfelelője, a kvantum harmonikus oszcilláció is hasonló hatásokra épül, amelyek igyekeznek visszaállítani az egyensúlyt, azonban a klasszikus rendszerekkel szemben több eltérés is van náluk – például itt az energia szintek kvantáltak.

A tanulmányukban a kutatók megmutatták, hogy a kvantum harmonikus oszcilláció során fellépő erőket felhasználva jobban meg lehet becsülni azokat a piaci erőket, amelyek egyensúlyba hozzák a fluktuáló részvényhozamot. A modelljüket a kutatók ezután a Financial Times Részvényindexének hét évnyi adataira alkalmazták és sikerült megmutatniuk, hogy az új kvantum modell az összes korábbinál – beleértve a korábbi kvantum modelleket – jobban teljesít.

A kutatók magyarázata szerint a kvantum fizika azért működik ilyen jól a részvényhozamokon, mert a piaci bizonytalanságot jól le lehet írni a kvantum hullámfunkciók tulajdonságaival – jelen esetben a kvantum állapot változásokkal. Ennél a rendszernél a befektetők aktivitására úgy tekintenek mint a részvények árára kifejtett nyomás és a nyomás mértéke hasonlóan változik mint az oszcilláló részecskék energia szintjei. Egy bizonytalanabb piac magas energiaszintnek felel meg, azonban bizonytalanságának határt szab a magas energia határainak pénzügyi megfelelője és a modell szerint idővel visszatér valamilyen egyensúlyi szintre.

A pontosabb modellnek rengeteg lehetséges felhasználási területe lehet a részvények árának meghatározásától egészen a kockázatvállalásig, illetve a modell a különböző piacok részvényhozamainak összehasonlításában is segítséget nyújthat.

A modellhez a jövőben szeretnék hozzáadni a bizonyos piacok jellemző tulajdonságait is, mint például a kínai piac 10%-os korlátja, ezek után a csapat a modellt a más pénzügyi eszközökre – például kamatlábak – is ki szeretné majd terjeszteni és nagy lehetőséget látnak a befektetések kockázatának meghatározásában.

Forrás: iopscience.iop.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.