A kvantum összefonódás biztonságosabb kommunikációt hozhat

Kínai tudósok képesek voltak létrehozni a szubatomi világ egyik legfurcsább jelenségét – iker fotonokat, melyek egyszerre reagálnak valamire, még ha rendkívül nagy távolságra is vannak egymástól.

Az űrben végrehajtott technika magában hordozza a telekommunikáció forradalmasításának lehetőségét és egy nap talán a hacker biztos internetet is elhozhatja.

A technika működéséhez a kvantum-összefonódást használták ki, aminél a fotonokat vagy a neutronokat úgy hozzák létre hogy azok kapcsolatban állnak és úgy viselkednek mintha egy entitást alkotnának, még akkor is ha fizikailag elválasztják őket.

A Jian-Wei Pan, a Hefei Egyetem professzora által vezetett úttörő kísérletben, egy a Földtől 500 km-re keringő műholdon lévő lézerrel hoztak létre összefonódott fotonokat.

A fotonokat ezután két egymástól 1 200 kilométeres távolságra lévő bázisra sugározták, anélkül hogy megtörték volna a kapcsolatot a fotonok között.

Ez a távolság a 10-szerese a korábbi legnagyobb távolságnál, amin fenn tudták tartani az összefonódást és ez az első olyan eset hogy az összefonódott fotonokat az űrben hozták volna létre.

“Ez egy hatalmas jelentőségű siker,” mondta Thomas Jennewein, a Waterloo Egyetem fizikusa. “Egy merész elképzeléssel indultak és sikerült véghez vinniük.”

Az összefonódott részecskék nagy reményt hordoznak abban hogy olyan kommunikációs rendszert alkossanak belőlük, amivel biztonságosan küldhetők az üzenetek kábelek, jelek vagy akár kódok nélkül is. Ezek a kvantumfizikai tulajdonságok a részecskéket új szuperszámítógépek készítésére is alkalmassá tehetik.

“Személyes meggyőződésem hogy a jövő internete ezek körül a részecskék körül forog majd,” mondta Anton Zeilinger, az Ausztriai Tudományos Akadémia fizikusa.

Több amerikai és európai csapat is szeretne kvantum alapú eszközöket küldeni a Nemzetközi Űrállomásra, hogy többek között kiderítsék a gravitációs mezők változása milyen hatással van az összefonódásra.

Forrás: sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.