A kvantum világban a tyúk és a tojás is lehetett előbb

A “tyúk vagy tojás” paradoxont először az ókori görög filozófusok vetették fel, hogy megvitassák az ok-okozati viszonyok meghatározásának problémáját.

Most a Queensland Egyetem és a NÉEL Intézet fizikus csapata megmutatta, hogy a kvantum fizika szempontjából a tyúk és a tojás is lehet előbb. A kvantum fizikában az ok-okozati viszonyok nem annyira egyszerűek, hogy egy esemény egy másik eseményt vált ki.

“A kvantum mechanika furcsasága, hogy az események egy meghatározott sorrend nélkül következnek be,” mondta Jacqui Romero, a felfedezésről megjelent tanulmány egyik szerzője. “Vegyük például a minden napi munkába menetelünket, aminél mondjuk az út egy részét busszal a másikat pedig vonattal tesszük meg. Normális esetben először a buszra szállnánk majd utána a vonatra, vagy visszafelé épp fordítva. A kísérletünkben viszont mindkét esemény lehet az első. Ezt nevezik ‘meghatározatlan okozati rendnek’ és ez egy olyan jelenség, amit a mindennapi életben nem figyelhetünk meg.”

Hogy a jelenséget laboratóriumi körülmények között vizsgálják, a kutatók egy úgynevezett fotonikus kvantum kapcsolókból álló rendszert készítettek el. A kutatók elmondása szerint a berendezésben az események sorrendjét – jelen esetben a fény alakváltozását – a polarizáció határozza meg.

“Azzal hogy megmértük a fotonok polarizáltságát a kvantum kapcsolók végénél, meg tudtuk mutatni, hogy a fény alakjának változásosainak sorrendje nem meghatározott,” mondta Fabio Costa, a tanulmány egyik társszerzője. “Ez csak az elképzelés első bizonyítéka, viszont nagy méretekben a meghatározatlan okozati rendnek valódi felhasználási területei is lehetnek, például növelhetik a számítógépek hatásfokát és a kommunikáción is javíthatnak.”

Forrás: journals.aps.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.