A laposférgek bioelektronikájának módosításával kétfejű egyedek jönnek létre

Ha kettévágunk egy halhatatlan laposférget két teljesen életképes férget kapunk. Most az amerikai tudósoknak sikerült megváltoztatnia a Dugesia japonica laposférgek bioelektronikus hullámait, amik a szöveteiken húzódnak át, ezzel a kettévágott férgek két fejjel nőnek vissza  egy-egy mindkét végükön.

A Michael Levin vezette, a Tuft Egyetem tudósaiból összeálló csapat, felfedezte, hogy a bioelektromos mintázatok határozzák meg, hogy a laposféreg hogy néz majd ki a regenerációt követően – nem pedig az őssejtek vagy a szövetek.

A jelenlegi kutatás Levin egy korábbi munkájára épít, ahol bemutatták, hogy a bioelektromos változásokkal elérhető, hogy laposférgek egy másik faj fejét és agyát növesszék ki.

Levin és munkatársai az oktanol nevű vegyületet használták, hogy leblokkolják a mikroszkopikus csatornákat, amiken az elektromos jelek haladnak. Ez a kezelés után a férgek 25% regenerálódott két fejjel, 72%-uk egy fejjel, a többi pedig nem fejlődött ki rendesen.

Először a kutatók úgy gondolták, hogy ez a különbség azért következett be mert nem sikerült minden férget megfelelően kezelni, de amikor az egy fejjel regenerált férgeket újra felvágták a két és az egyfejű egyedek aránya továbbra is ugyanaz maradt.

Ez azt bizonyítja, hogy valami következetes változás történt a férgek bioelektromos mintájában. A kutatók szerint ezek az eredmények hatással lehetnek regeneratív orvoslásra, mivel a bioelektronikai változtatások viszonylag könnyen létrehozhatóak.

“Még nem tiszták ennek a következményei a regeneratív orvoslásra sem arra, hogy képesek leszünk e használni a saját sejtjeink bioletronikus mezejét,” mondta Peter Currie, az Ausztrál Regeneratív Orvoslás Intézettől. “Nagyon messze vagyunk még a klinikától ha csak kétfejű férgekről és bioelektronikáról beszélünk. Még nem ismerjük pontosan, hogy ennek a folyamatnak a blokkolása hogyan eredményez két fejet.”

Forrás: cell.com | Kép: Wikipédia

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.