A legnagyobb szemétsziget sokkal nagyobb mint eddig gondolták

Egy új felmérés szerint Csendes-óceánban lévő hatalmas műanyag szemét mennyiség már-már nagyobb méretet öltött mint Franciaország, Németország és Spanyolország együttesen – ami sokkal hatalmasabb mennyiség mint eddig gondolták.

A holland kutatók hajókról és repülőkről készítettek felvételeket, hogy meghatározzák mégis mennyi flakon, tárolóedény, halász háló és műanyag mikrorészecske van a “Nagy csendes-óceáni szemétszigetben” (GPGP),  lehengerlően nagy mennyiségű műanyag szemetet találtak.

“Nagyjából 80000 tonna lebegő műanyagot találtunk a GPGP-ben,” mondta Laurent Lebreton, a tanulmány vezető szerzője.

Ez megközelítőleg 500 Boeing 747-es súlya és 16-szor annyi mint a korábbi kutatások becsléseiből gondolták. Azonban a csapatot igazán a Hawaii és Kalifornia között húzódó nagy kiterjedésű tengeri örvénybe az elmúlt években keveredett műanyag mennyiség súlytotta le.

Az eredményeik szerint a szemétszigetet 1,8 billiárd darab műanyagszemét alkotja, ami kettős veszélyt jelent a tengeri élővilágra. Egyrészt a műanyag nagy részét alkotó 5mm-nél kisebb mikroműanyag képes bekerülni a táplálékláncba – egyre súlyosabb problémákat okozva minél feljebb jutnak.

A másik problémát a nagy méretű szemét jelenti – például a hálok – amik csapdába ejtik az állatok vagy megnehezítik életüket.

Az Óceán Megtisztítása Alapítvány – egy holland start up, aminek célja a szemétsziget felének eltávolítása az elkövetkező 5 évben – kutatócsapatát különösen meglepte a nagy műanyag tárgyak túlsúlya, mivel azok több mint a 90%-át tették ki a szemétszigetnek.

Ez az eredmény talán reményt is jelent mivel az ilyen méretű szemét megtalálása és eltávolítása lényegesen egyszerűbb mint a mikroműanyagé.

Az adatok szerint 2015-ben 322 millió tonna műanyagot gyártottak és a kutatást végző csapat szerint ebből megközelítőleg 8 millió tonna került az óceánokba – nagyrészük az öt hatalmas szemétsziget egyikét erősítve.

A felméréshez a kutatók 30 hajót és két repülőt vetettek be, melyekkel 3D-s felvételeket készítettek a GPGP-ről, ami az eredményeik szerint mára 1,6 millió négyzetkilométeres területen húzódik – és folyamatosan növekszik, mivel a bekerülő műanyag mennyisége lényegesen meghaladja az eltávolított műanyag mennyiségét.

Ami viszont még nagyobb probléma, hogy a világ legnagyobb szemétszigete csak a probléma csúcsa, mivel jelenleg még igen keveset lehet tudni a mélytengeri részek és a tengerfenék szennyezettségéről.

Az Alapítvány kutatócsapatai tervek szerint több úszó akadályt fog elkészíteni, ami a szelet és a hullámokat felhasználva begyűjti a műanyag “mező” anyagának felét az elkövetkező 5 évben. Azonban a kutatók kiemelték, hogy a műanyag káros hatásait csak összefogással tudják ténylegesen csökkenteni.

“Az emberek miután meglátják mennyi háló van a szemétszigeten, egyből a halászati ágazatra kezdenek mutogatni, viszont valójában ők is esznek halakat. Ez nem az ágazatról vagy a területről szól, hanem arról, hogy hogyan fogyasztunk és hogyan élünk,” mondta Lebreton. “Komoly lépésekre van szükség ezen a téren. Ezt a problémát globális méretben kell megoldanunk.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.