A legsúlyosabb globális felmelegedési előrejelzések lehetnek a legpontosabbak

Egy új kutatás szerint a nagyobb felmelegedést jósoló klíma modellek tűnnek helyénvalónak az évtized időjárásának megfigyelése alapján. A felfedezés arra utal, hogy a jelenleg elfogadott átlagos modellek alábecsülhetik a jövőbeli felmelegedést.

A szimulált klíma modellek úgy próbálják előrejelezni a felmelegedést, hogy azt a kibocsátott üvegházhatást okozó gázok légköri koncentrációjának emelkedéséhez viszonyítják.

“Több tucatnyi kiemelkedő globális klíma modell van és mindegyikük különböző mértékű globális felmelegedést vetít előre az üvegházhatást okozó gázok koncentrációjának emelkedése nyomán. Ez elsődlegesen annak köszönhető, hogy nincs konszenzus abban, hogy hogyan modellezhető le legjobban az időjárási rendszer néhány lényeges aspektusa,” mondta Patrick Brown, az új tanulmány egyik szerzője.

A jelenlegi forgatókönyv – ami a jelenlegi kibocsátási adatokon és azoknak megszorítások nélküli emelkedésén alapul – nyers klíma modell adatai szerint az iparosodás előtti körülményekhez képest az évszázad végére 3,2 és 5,9 C° közötti felmelegedést feltételeznek – attól függően, hogy mennyire súlyos előrejelzéseket vesznek figyelembe.

Mivel jelentős különbség van a felső és az alsó értékek között, elhatározták hogy kiderítik a skála melyik oldala pontosabb. Az általuk használt stratégia szerint, azok a modellek, amik leghatékonyabban tudták előrejelezni a közelmúlt időjárását, azok valószínűleg a későbbiekben is hatékonyabbak lehetnek. A kutatók eredményei arra utalnak, hogy el kell távolítanunk a skála alját – ami 0,5 C°-al emeli az előrejelzések átlagát.

A kutatók a modellek előrevetített adatait a földi energia űrbe szökésének térbeli és évszakos megfigyelt adataival vetették össze. Meglepő módon azok a modellek, amik legjobban egybevágtak a megfigyeléses adatokkal, mind az átlagosnál magasabb felmelegedést vizionáltak az évszázad végére.

“Az eredményeink alapján nem jó ötlet figyelmen kívül hagyni a legsúlyosabb globális felmelegedési előrejelzések, azok a tények alapján, hogy a klíma modellek nem tökéletesek a jelenlegi időjárás szimulálására,” mondta Brown. “Épp ellenkezőleg, ha bármit, szerintünk a modellek hiányosságai alapján a legkevésbé súlyos előrejelzéseket kel figyelmen kívül vennünk.”

Az előrejelzések bizonytalanságának egyik fő oka az hogy a modellek különböző módokon szimulálják a felhő képződés változásait a globális felmelegedés során. Néhány modell szerint a felhők által nyújtott hűtő hatás – a Nap sugarainak visszaverése révén – a jövőben növekedhet és így ennek hatására a felmelegedés is mérséklődik.

“Azok a modellek rekreálják legjobban a jelenlegi körülményeket, amik a felhőkből adódó hűtés csökkenését szimulálják a jövőre nézve és emiatt ezek a modellek azok amelyek jelentősebb mértékű felmelegedést jeleznek előre,” mondta Brown.

“Logikus hogy azok a modellek, amik a legjobban képesek szimulálni a mai megfigyeléseket, azok a modellek lehetnek, amiknek legmegbízhatóbbak az előrejelzéseik,” mondta Ken Caldeira, a tanulmány másik szerzője. “A tanulmányunk arra utal hogyha a kibocsátás követi az általánosan használt meg minden ugyanúgy fogatókönyvet, akkor 93 százalék esély van arra hogy a globális felmelegedés túl lépi 4 C° az évszázad végére. Ennek valószínüségét korábbi tanulmányok 62 százalékra becsülték.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.