Kategóriák Egészség

A légszennyezés számottevően növeli a cukorbetegek számát világszerte

A Washington Orvosi Egyetem és a VA St. Louis Egészségügyi Ellátó Egészségügyi Rendszer kutatóinak új tanulmánya szerint, az eddig még biztonságosnak ítélt légszennyezés szintek is növelik a globális cukorbetegség kockázatát világszerte.

A felfedezések felvetik azt a lehetőséget, hogy a cukorbeteg emberek száma visszafogható lehet a légszennyezés megelőzésével – kiemelten az Indiához és Kínához hasonló komoly légszennyezési gondokkal küzdő országokban.

A cukorbetegség az egyik leggyorsabban növekvő betegség világszerte – több mint 420 millió embert érint. A cukorbetegség leggyakoribb kiváltó okai között az egészségtelen étrendet, a passzív életmódot és az elhízást szokták emlegetni, viszont a legújabb tanulmány szerint a kültéri légszennyezésnek is hatalmas jelentősége lehet a betegség térnyerésében.

“A kutatásunk jelentős kapcsolatot mutat a légszennyezés és a globális cukorbetegség között,” mondta Ziyad Al-Aly, a tanulmány rangidős szerzője. “Még az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) és a Egészségügyi Világszervezet (WHO) biztonságosnak ítélt légszennyezési szint mellet is már emelkedik a veszély. Ez azért is kiemelt jelentőségű, mivel több ipari lobbista csoport is úgy gondolja, hogy a jelenlegi szintek túl szigorúak és enyhíteni kellene rajtuk. Viszont ezek a bizonyítékok éppen arra utalnak, hogy még ezek sem elég szigorúak.”

Amíg egyre több bizonyítékot találnak a légszennyezés és a cukorbetegség kapcsolatáról, addig ez az első kísérlet a probléma mértékének meghatározására.

Hogy meghatározzák a kültéri légszennyezés hatásait, a kutatók megvizsgálták a szállóport; a levegőben lévő mikroszkopikus por, piszok, füst, korom és folyékony cseppek. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy ezek a részecskék képesek bejutni a tüdőbe, melyen keresztül a véráramba is bejuthatnak, ezzel a különböző szívbetegségektől, az agyvérzésen át a rákig több komoly problémát is okozhatnak. A cukorbetegség esetében a szennyező részecskék csökkentik az inzulintermelést és gyulladást okoznak, ami megnehezíti, hogy a vérben lévő glükózt megfelelően alakítsa energiává a test.

Összességében a kutatók szerint 2016-ban megközelítőleg 3,2 millió ember vált cukorbeteggé a légszennyezés következtében – ami az éves növekedés 14 százaléka.

A kutatók összesen 1,7 millió amerikai veterán adatait vizsgálták a 8 és fél éves vizsgálati időszak alatt. A csapat direkt olyan résztvevőket válogatott össze, akik nem rendelkeztek a cukorbetegség valamely típusával. Az orvosi eredményekkel összevetették résztvevők lakhelyét, a környezetvédelmi hivatal által készített légszennyezési térképeket és a NASA műholdas szennyezőanyag felügyelő rendszerei által létrehozott térképeket is. Az eredmények igazoláshoz a kutatók kontrollcsoportokat használtak és a már ismert cukorbetegséget okozó tényezőket is figyelembe vették. Az eredményekből a kutatók kiszámolták, hogy mennyi új betegség írható a légszennyezés számlájára.

A kutatás során arra is fény derült, hogy a légszennyezés által okozott cukorbetegségek száma a szegényebb országokban jelentősebb volt – mivel ezekben az országokban általánosan kevesebb figyelmet fordítanak a környezetvédelmi problémákra. Ilyen országok például India, Afganisztán, Pápua Új-Guinea és Guyana, amíg a legtöbb fejlett országban – Franciaország, Finnország és Izland – csak kisebb emelkedést okoz a probléma a betegek számában.

Amerikában a kockázatot közepes szintre értékelték a kutatók és a EPA által biztonságosnak tartott 12 mikrogramm per négyzetméteres levegőben lévő szennyezőanyag szinttel szemben a kutatók már 2,4 mikrogramm per négyzetméternél is növekedést láttak a cukorbetegség kockázatában. A kutatási eredmények szerint a kísérlet több mint nyolc éve alatt az 5 és 10 mikrogramm per négyzetméteres szennyezettségű területeken élő veteránok 21 százalékánál alakult ki cukorbetegség. A 11,9 és 13,6 közötti szennyezettségi szintél ez már 24 százalékra emelkedett – ami csupán egy apró emelkedésnek hangozhat viszont minden 100000 emberből így évi 5-6 ezerrel több válik cukorbeteggé.

Az eredmények tükrében a kutatók további vizsgálatokat terveznek a légszennyezés és az egészség kapcsolatáról – kiemelten a cukorbetegség és a légszennyezés kapcsolatának pontosítására -, amíg felhívják a törvényhozók figyelmét, hogy szigorúbb szabályozásra lenne szükség a cukorbetegség visszaszorításához.

Forrás: thelancet.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Nincs biztonságos alkohol mennyiség a terhesség alatt

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy milyen biológiai változások állhatnak a magzati alkohol spektrumzavar mögött. A káosz elméleten alapuló kutatás keretében…

2019-05-13 7:00 du.

A napelemek hatékonyságán is javít a koffein

A los angelesi Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói felfedezték, hogy a koffein hatékonyabbá teszi a hagyományos napelemek…

2019-05-13 6:48 du.

Megtörtént az első lépés az ultra-gyors Wi-Fi fejlesztésében

A Harvard Egyetem mérnökei eddig először használtak félvezető lézert rádió frekvencia adóként. Az eredmények szerint a berendezés nem csak a…

2019-05-13 6:42 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.