A leopárdgekkók képesek regenerálni az agyuk sérült területeit

A Guelph Egyetem kutatói felfedeztek egy újfajta őssejttípust, ami lehetővé teszi a gekkók számára, hogy új agysejteket hozzanak létre, ezzel bizonyítékot adva ahhoz a feltételezéshez, hogy ezek a hüllők is képesek lehetnek regenerálni az agyuk sérült területeit.

Ennek a felfedezésnek az emberi agysejtek megújításában is szerepe lehet, ahol az új sejtek átvennék a betegség, öregedés vagy valamilyen sérülés miatt funkciójukat vesztett sejteket helyét.

“Az agy egy összetett szerv és nagyon kevés hatásos kezelés létezik az agyi sérülésekre, így ez egy igen izgalmas kutatási terület,” mondta Matthew Vickaryous, a felfedezésről készült tanulmány egyik szerzője. ” A felfedezések arra utalnak, hogy a gekkók agya folyamatosan megújítja az agysejtjeit, amiben az emberek azonban hírhedten gyengék.”

Ez a tanulmány az első, amely bizonyítékokkal szolgál arra, hogy a leopárdgekkók agyában olyan őssejtek vannak, melyek képesek új neuronokat alkotni.

“A legtöbb regenerációt vizsgáló kutatást zebradániókon és szalamandrákon végezték. A mi munkánkhoz gyíkokat használtunk, melyek közelibb kapcsolatban vannak az emlősökkel, mint a halak és a kétéltűek,” mondta Rebecca McDonald, a kutatás vezető szerzője.

A kutatóknak sikerült azonosítaniuk azokat az őssejteket, melyek gyakran új neuronokká változnak  az állatok agyának elülső részében található mediális agykéregben, melynek többek közt a szociális viselkedésben van szerepe – a gyíkok ezen agyterülete az emberek hippocampusának megfelelője.

Hogy nyomon kövessék a sejtek változását a gekkók agyában, a kutatók egy jelölő vegyületet fecskendeztek az állatokba, ami beépül az újonnan létrejövő sejtek DNS-ébe. Ezzel a jelöléssel a csapat nyomon tudta követni, hogy a sejtek hol jönnek létre, a fejlődésük során hová jutnak és mivé válnak.

A kutatók meglepődtek rajta, hogy valójában milyen sok őssejt van a gekkók agyában és azok milyen gyorsasággal alkotnak új sejteket. A kutatók korábbi tanulmányukban már bemutatták, hogy az őssejtek egy csoportja képes helyreállítani a gekkók sérült gerincoszlopát, amikor a leszakadt farkukat növesztik éppen vissza.

“Ezen a kutatási területen a következő lépésünk az lesz, hogy meghatározzuk, miért van az, hogy néhány faj, mint a gekkók, képesek lecserélni agysejtjeiket, amíg más fajok, mint például az emberek, nem képesek erre,” mondta McDonald.

“Mostanában egyre több új információ lát napvilágot arról, hogy az agyunk képes új sejteket létrehozni, amit hosszú ideig lehetetlennek gondoltunk. Ebben a kutatási területben valóban megvan a lehetőség arra, hogy megváltoztassa az agyi sérülések kezelésére használt módszereket.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.