Kategóriék Természet

A lovak sikere bizonyíthatja, hogy több feltevés hibás lehet az evolúcióval kapcsolatban

A tudósok számos feltevéssel rendelkeznek, amik magyarázatot adhatnak a lovak evolúciós sikerére az elmúlt 18 millió évben – de egy új, a fogak és testméretek változását vizsgáló kutatás arra mutat, hogy néhány alapvető részlet helytelen lehet.

Ahelyett hogy felgyorsult volna az evolúciójuk, amikor a füves területek már elérhető élőhelyek voltak, és erősebb fogakat és nagyobb testméretet alakítottak volna ki a fűre épülő étrend következtében, az új bizonyítékok azt mutatják a vizsgált 138 ló fajta csak nagyon keveset változott a mai napig.

A klasszikus elképzelés szerint, a lovak fejlődése felgyorsult a fű borította területek megjelenésével, és sokkal erősebb fogak fejlődtek ki, amik ellenállóbbak voltak a fű alapú étrend terhelésével szemben,” mondta Juan L. Cantalapiedra a német Museum für Naturkunde munkatársa és a kutatást végző csapat tagja.

Nemcsak a fognak kellet volna megváltozni a megváltozott étrend következtében, hanem a klasszikus evolúciós nézetek szerint, a lovak testméretének is meg kellet volna nőnie, hogy hatékonyabban emésszék meg a rossz minőségű ételt, és védettséget biztosítson a ragadozók ellen a nyílt terepen.

De amikor Cantalapiedra és csapata összeállította a lovak evolúciós fáját, ami 138 jelenleg élő és már kihalt ló fajta – amik közül a legöregebb 18 millió éves volt – azt találták, hogy mind a fogak mérete mind pedig az a testméret meglepően hasonló volt.

Egy számítógépes modell segítségével feltérképezték a fogak és test méretét 131 kihalt és 7 még élő lófajtánál, a csapat egy kitöréses fajképződés – új fajták megjelenése – eseményt is talált, ami több millió év távlatában történt.

Összesen 3 nagyobb ilyen eseményt találtak a családfában, amik közül az első Észak Amerikában történt 15-18 millió évvel ezelőtt.

Két hasonló kitörés is történt „amikor a tengerszintváltozás következtében átjárható volt az út Észak Amerikából Eurázsiába és Afrikába, 11 és 4 millió évvel ezelőtt,” mondta María Teresa Alberdi, a csapat egy másik tagja.

A kutatók azt remélték, hogy össze tudják hasonlítani ezeket a kitöréseket más kisebb fajképződéssel jellemzett időkel és a maradványokkal bizonyítékot találhatnak az ’ adaptív radiációra’.

Az adaptív radiáció egy folyamat az evolúciós biológiában ami leírja, hogy egy faj hogy alakít ki új tulajdonságokat – mint amilyen ebben az esetben a fog és test méret – hogy új még szabad élőhelyet foglaljon el magának.

Amikor a csapat össze akarta egyeztetni a kitöréseket a fogak és test méretében bekövetkezett jelentős változásokkal, azt találták hogy a testméret megváltozása nem volt jelentős az új fajtáknál, és a fogak pont, hogy kevesebbet változtak a kitörések alkalmával.

Ez ellent mond a tradicionális elképzelésnek, miszerint a fajok szétterjedése morfológiai változásokkal is együtt jár,” mondta Bruce MacFadden patológus, aki nem vett részt a kutatásban.

Ez azért is meglepő mert a lovak eddig az adaptív radiáció iskolapéldái voltak, most ezek a bizonyítékok ezt mégis megcáfolják.

Azt találták, hogy a költözés és a környezetváltozás hajtotta az új tulajdonságok kialakulását. Ez pedig ellentétes az vezető evolúciós elmélettel, ami szerint először az új tulajdonságok alakulnak ki és csak utána vonul át a faj az új élőhelyre.” Mondta Jana Howden.

Az egyik magyarázat, amivel a kutatók előálltak az, hogy a lovak gyorsabban reagáltak a lehetőségre mint ahogy az evolúciósan lehetséges lett volna, ezért fizikai változások csak jóval az új élőhely benépesítése után jelentkeztek.

De az is elképzelhető hogy az új füves területek annyira gazdagok voltak, hogy nem alakult ki küzdelem az élelemért, ami az új tulajdonságok megjelenését eredményezte volna.

Nagyon egyszerű lenne minden kisebb méretváltozásra azt mondani, hogy az adaptív radiáció,” mondta Cantalapiedra. „De ez nem az amit mi látunk.”

Forrás: www.sciencealert.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio
Címkék: evolúcia

Legutóbbi tartalom

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ultrahanggal kezeltek gyulladást és anyagcsere problémákat

A General Electric és a Feinstein Orvostudományi Kutatóintézetének csapata egy új, forradalmi módszert mutatott be, amivel ultrahang segítségével képesek non-invazív…

2019-03-17 5:20 du.

Egy új tanulmány szerint az USA-nak jót tett a múltban történt bevándorlás

Egy új tanulmány szerint magasabb bérek, alacsonyabb szegénység és alacsonyabb munkanélküliségi ráta jellemzi azokat az egyesült államokbeli megyéket, amelyeket a…

2019-03-16 7:49 du.

Jégben megőrzött mamut sejtjeit sikerült először újraaktiválni

Egy japán kutatócsapat egerek sejtjei közé helyezte egy 28000 évvel ezelőtt elhunyt mamut sejtjeit és sikerült aktivitást kiváltaniuk belőlük. Azonban…

2019-03-16 7:43 du.

A felejtés nehezebb, mint az emlékezés

A Texas Egyetem új kutatása szerint a felejtés nagyobb mentális erőfeszítést vesz igénybe mint az emlékezés. A tanulmány szerint, ha…

2019-03-16 7:38 du.

Rendkívül fontos szerepe van a nitrogén fixáló fáknak az erdők egészségében

Egy új tanulmány szerint a vörös éger (Alnus rubra) fáknak fontos szerepe lehet az erdei ökoszisztéma egészségében azáltal, hogy képesek felszabadítani az…

2019-03-13 11:15 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.