A macskák jobban kedvelik az embereket mint gondolnánk

Az Oregon Állami Egyetem és a Monmouth Egyetem kutatócsapata, kutatást folytatott a macskákkal kapcsolatban és azt találta, hogy a mácskák az elképzelések ellenére igenis kedvelik az embereket.

A macskáknak nem túl jó a hírnevük ebből a szempontból és sokan távolinak gondolják őket a gazdáiktól vagy egyszerűen úgy tartják csak a jobb élet reményében ragaszkodnak hozzájuk. Azonban ezzel szemben a valóság megcáfolhatja ezt az elgondolást.

Az új tanulmányban arról számoltak be a kutatók, hogy lehetséges hogy egyszerűen félreértjük a macskákat, mivel problémamegoldó és szociális viselkedésük nagyon összetett. A vizsgálat során az is kiderült, hogy a macskák szociális stimulációval szemben tanúsított közömbössége abból fakadhat, hogy nem ismerjük milyen stimulációk hatnak rájuk.

A kutatók a macskák “szimpátiáját” úgy tesztelték hogy két 19 főt számláló csoportra osztották őket, aszerint hogy emberekkel vagy menhelyen élnek e. A macskák egy hosszabb elkülönítést követően 3 tárgyat kaptak – ételt, valami illatos játékot vagy tárgyat és emberi interakcióhoz köthető dolgokat. Ezek közül a tárgyak közül véletlenszerűen válogattak, hogy melyik kerül az egyes macskákhoz. A stimulációt aszerint állapították meg, hogy a macska a tárgyakkal melyik sorrendben és milyen hosszan foglalkozott.

A felmérés során végül nagy eltérést találtak a különböző otthonokból származó macskák között, de az emberi interakciókhoz köthető tárgyak mindig a legkedveltebbek voltak –  a macskák több mint fele választotta az emberi interakciót még az étellel szemben is. Ez jól mutatja hogy a macskák igen is, a hírnevük ellenére, szeretik a gazdájukat, viszont még további kutatásokra lehet szükség a mélyebb motivációjuk megértésére.

Forrás: sciencedirect.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.