A macskák naponta egy millió madárral végeznek Ausztráliában

Egy új kutatás szerint a vad és házi macskák naponta több mint egymillió madárral végeznek Ausztráliában, ezzel rengeteg faj jelentős hanyatlását okozva.

A kutatásról készült tanulmány eredményei szerint a vadmacskák 316 millió madárral, a házi macskák pedig nagyjából 61 millióval végeznek évente.

“Mindenki tudja, hogy a macskák madarakat ölnek, azonban ez a tanulmány megmutatja, hogy nemzeti szinten ennek a száma elképesztően magas,” mondta John Woinarski, a kutatás vezetője a Charles Darwin Egyetemről.“Ez valószínűleg több faj folyamatos hanyatlását okozza.”

A számok az ország különböző részein környezetvédelmi kutatók közel 100 tanulmány eredményeit vizsgálták – különösen a macska populáció adataira nézve. Ezen felül tovább majdnem 100 tanulmányból a macskák étrendjét próbálták megállapítani.

A kutatók szerint az eddigi tanulmányok főleg a macskák emlősökre gyakorolt hatását vizsgálták és ez az első igazi, egész nemzetre kiterjedő vizsgálata a madarakra gyakorolt hatásuk szempontjából.

A tudósok szerint a legjobban érintett részek Ausztrália szigetei és a félreeső száraz területek, ahol a levadászott madarak száma elérheti a 330 madár per négyzetkilométeres nagyságot.

A vadmacskákat, melyek száma milliókban mérhető az országban sokan a fő bűnösnek tekintik az Ausztráliai emlősök nagyszámú kihalásában.

A két évszázad óta, amikor az európaiak behozták őket, már több populációt is teljesen kiirtottak és az eddigi próbálkozások a tömeges ivartalanításukra nem hozták el a várt eredményeket.

A kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a macskák 338 madárfaj egyedeire vadásznak – ami Ausztráliában honos fajok majdnem fele, közöttük 71 veszélyeztetett mint a pettyes avarrigó, a csattogó galamb vagy az éjjeli papagáj.

“A felfedezésük szerint a macskák leginkább a közepes méretű madarakra, fészkelő földről táplálkozókra és a szigeteken, erdőségekben, füves területeken és cserjéseken élő madarakra vadásznak,” mondta Woinarski.

“Az ausztrál madarakra, a macskák hosszú idejű, széleskörű és mélyen gyökerező problémát jelentenek, amit hatékonyabb módon kellene kezelni.”

Az ausztrál Veszélyeztetett Fajok Intézete a tanulmányt rendkívül nagy jelentőségűnek nevezte.

“A macskák emlősökre gyakorolt veszélyeinek ismerete jelentős ösztönzést jelentett az első nemzeti Veszélyeztetett Fajok Stratégiájára, aminél a vad macskák szabályozását helyezték előnybe,” mondta Sebastian Lang, az intézettől.

“Az új kutatás kihangsúlyozza, hogy tovább kell folytatnunk a munkát hogy lecsökkentsük a macskák biodiverzitásra gyakorolt hatását.”

Június megkezdődött az építkezés egy 69000 hektáros macska mentesre tervezett területen, ami lehetővé tenné a helyi állatoknak a túlélést az idegen ragadozókkal szemben.

Forrás: sciencedirect.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..