Kategóriák Természet

A madáretetés elősegítheti a vadvilág fennmaradását

Világszerte rengeteg ember eteti a madarakat, ezzel segítve a vadvilágot. Egy új felmérés szerint az USA-ban több mint 57 millió háztartásban etetnek madarakat és ez éves szinten 4 milliárd dollárnyi madáreledelt jelent.

Amíg a kutatók már megvizsgálták, hogy a madáretetésnek milyen hatásai vannak a természetre, addig az emberekre gyakorolt hatásai nem igazán ismertek. A kutatók ezért olyan embereket vizsgáltak, akiknek az udvarukban madáretetőjük volt. Többek között olyan dolgokra voltak kíváncsiak, mint hogy a madáretető milyen változásokat hoz a környezetükben és az emberek hogyan reagálnak a madarak jelenlétére.

A kutatók által létrehozott Project FeederWatch programban 25000 önkéntes vett részt, akiket arra kérték, hogy gyűjtsenek adatokat a környékükön élő madarakról és más állatokról. Az eredmények szerint 1176 embernek volt madáretető az udvarába és az etető jelenléte olyan környezeti változásokat eredményezett, mint a macskák és sólymok magasabb jelenléte valamint a beteg vagy halott madarakból is többet találtak.

A jövő vadvilág megőrzésében azért is lehet fontos szerepe az embereknek, mivel a természetes területek folyamatos fogyása miatt az állatoknak egyre jobban meg kell barátkozniuk az emberek közelségével. A kutatók szerint emiatt fontos lehet, hogy az emberek olyan kapcsolatot építsenek ki a vadvilággal, ami számukra is előnyös.

Az eredmények szerint amíg az emberek komolyabb figyelmet szenteltek az etetők körüli macskákra – megpróbálták elijeszteni őket, áthelyezték az etetőt vagy más menedéket is építettek a madarak számára -, addig a sólymokra jelenlétére már változatosabban reagáltak – egyesek örömmel fogadták a jelenlétüket, amíg mások a macskákhoz hasonlóan az elűzésüket választották.

Ezzel szemben a beteg vagy halott madarak látványa elszomorította az embereket akik például az etetők kitakarításával próbálták elejét vetni a madarak további pusztulásának.

A kutatók szerint a felmérés jól mutatja, hogy a madarak etetése egy meglepően gyakori viselkedés és az embereket arra készteti, hogy jobban érzékeljék a környezetükben lezajló természetes eseményeket.

Az egyik további érdekes felfedezés, hogy a madarakat etető emberek, a kirakott étel mennyiségének a meghatározásában a természetes tényezőket veszik figyelembe – időjárás, évszak, stb. – nem pedig az élelem árát és a tevékenységüket egyértelműen jónak gondolják.

A csapat szerint a tanulmány egyfajta hidat képezhet a társadalom tudomány és a természet védelem között és új kutatásokhoz vezethet az ember és a vadvilág kapcsolatának vizsgálatában.

Forrás: besjournals.onlinelibrary.wiley.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hanggal és fénnyel együtt értek el hatalmas adatátviteli sebességet

Kutatók áttörést értek el a terahertz-es kvantum lézerek terén, melyekkel így már akár 100 Gbit/s-es adatátviteli sebességet is el tudtak…

2020-02-18

Megfelelő stimulációval is ‘felébreszthető’ az öntudat

Az idegtudomány egyik központi kérdése, hogy mi is az öntudat és hogy az agy mely részéből ered. Egy új kutatás…

2020-02-18

Már karnyújtásnyira van a fotoszintézis teljes megértése

A növények már több száz millió éve nyerik éltető energiájukat a napból, viszont az algák és a fotoszintetizáló baktériumok még…

2020-02-11

Az egyik eddigi legnagyobb rákkutató projekt megmutatja milyen mutációk állnak a betegségek mögött

Egy hatalmas nemzetközi tanulmány keretében rögzítik a rákos megbetegedések kiváltó okait, ezzel azt célozva, hogy olyan DNS hibákat tudjanak kimutatni,…

2020-02-11

A Föld keringési pályájának megváltozása is komoly szerepet játszott a tömeges kihalásokban

Egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy a globális klímaváltozás mögött az emberi tevékenységek hatásai rejlenek és ezzel fokozatosan közelítünk a hatodik…

2020-02-11

Egyes darazsak képesek az arcfelismerésre

Egy darázs faj tagjai képesek megkülönböztetni társaikat az arcuk alapján. Ez a rovarok körében rendkívül ritka és a faj csoportos…

2020-02-03

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom