Kategóriák Természet

A madáretetés elősegítheti a vadvilág fennmaradását

Világszerte rengeteg ember eteti a madarakat, ezzel segítve a vadvilágot. Egy új felmérés szerint az USA-ban több mint 57 millió háztartásban etetnek madarakat és ez éves szinten 4 milliárd dollárnyi madáreledelt jelent.

Amíg a kutatók már megvizsgálták, hogy a madáretetésnek milyen hatásai vannak a természetre, addig az emberekre gyakorolt hatásai nem igazán ismertek. A kutatók ezért olyan embereket vizsgáltak, akiknek az udvarukban madáretetőjük volt. Többek között olyan dolgokra voltak kíváncsiak, mint hogy a madáretető milyen változásokat hoz a környezetükben és az emberek hogyan reagálnak a madarak jelenlétére.

A kutatók által létrehozott Project FeederWatch programban 25000 önkéntes vett részt, akiket arra kérték, hogy gyűjtsenek adatokat a környékükön élő madarakról és más állatokról. Az eredmények szerint 1176 embernek volt madáretető az udvarába és az etető jelenléte olyan környezeti változásokat eredményezett, mint a macskák és sólymok magasabb jelenléte valamint a beteg vagy halott madarakból is többet találtak.

A jövő vadvilág megőrzésében azért is lehet fontos szerepe az embereknek, mivel a természetes területek folyamatos fogyása miatt az állatoknak egyre jobban meg kell barátkozniuk az emberek közelségével. A kutatók szerint emiatt fontos lehet, hogy az emberek olyan kapcsolatot építsenek ki a vadvilággal, ami számukra is előnyös.

Az eredmények szerint amíg az emberek komolyabb figyelmet szenteltek az etetők körüli macskákra – megpróbálták elijeszteni őket, áthelyezték az etetőt vagy más menedéket is építettek a madarak számára -, addig a sólymokra jelenlétére már változatosabban reagáltak – egyesek örömmel fogadták a jelenlétüket, amíg mások a macskákhoz hasonlóan az elűzésüket választották.

Ezzel szemben a beteg vagy halott madarak látványa elszomorította az embereket akik például az etetők kitakarításával próbálták elejét vetni a madarak további pusztulásának.

A kutatók szerint a felmérés jól mutatja, hogy a madarak etetése egy meglepően gyakori viselkedés és az embereket arra készteti, hogy jobban érzékeljék a környezetükben lezajló természetes eseményeket.

Az egyik további érdekes felfedezés, hogy a madarakat etető emberek, a kirakott étel mennyiségének a meghatározásában a természetes tényezőket veszik figyelembe – időjárás, évszak, stb. – nem pedig az élelem árát és a tevékenységüket egyértelműen jónak gondolják.

A csapat szerint a tanulmány egyfajta hidat képezhet a társadalom tudomány és a természet védelem között és új kutatásokhoz vezethet az ember és a vadvilág kapcsolatának vizsgálatában.

Forrás: besjournals.onlinelibrary.wiley.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.