Kategóriák Természet

A madáretetés elősegítheti a vadvilág fennmaradását

Világszerte rengeteg ember eteti a madarakat, ezzel segítve a vadvilágot. Egy új felmérés szerint az USA-ban több mint 57 millió háztartásban etetnek madarakat és ez éves szinten 4 milliárd dollárnyi madáreledelt jelent.

Amíg a kutatók már megvizsgálták, hogy a madáretetésnek milyen hatásai vannak a természetre, addig az emberekre gyakorolt hatásai nem igazán ismertek. A kutatók ezért olyan embereket vizsgáltak, akiknek az udvarukban madáretetőjük volt. Többek között olyan dolgokra voltak kíváncsiak, mint hogy a madáretető milyen változásokat hoz a környezetükben és az emberek hogyan reagálnak a madarak jelenlétére.

A kutatók által létrehozott Project FeederWatch programban 25000 önkéntes vett részt, akiket arra kérték, hogy gyűjtsenek adatokat a környékükön élő madarakról és más állatokról. Az eredmények szerint 1176 embernek volt madáretető az udvarába és az etető jelenléte olyan környezeti változásokat eredményezett, mint a macskák és sólymok magasabb jelenléte valamint a beteg vagy halott madarakból is többet találtak.

A jövő vadvilág megőrzésében azért is lehet fontos szerepe az embereknek, mivel a természetes területek folyamatos fogyása miatt az állatoknak egyre jobban meg kell barátkozniuk az emberek közelségével. A kutatók szerint emiatt fontos lehet, hogy az emberek olyan kapcsolatot építsenek ki a vadvilággal, ami számukra is előnyös.

Az eredmények szerint amíg az emberek komolyabb figyelmet szenteltek az etetők körüli macskákra – megpróbálták elijeszteni őket, áthelyezték az etetőt vagy más menedéket is építettek a madarak számára -, addig a sólymokra jelenlétére már változatosabban reagáltak – egyesek örömmel fogadták a jelenlétüket, amíg mások a macskákhoz hasonlóan az elűzésüket választották.

Ezzel szemben a beteg vagy halott madarak látványa elszomorította az embereket akik például az etetők kitakarításával próbálták elejét vetni a madarak további pusztulásának.

A kutatók szerint a felmérés jól mutatja, hogy a madarak etetése egy meglepően gyakori viselkedés és az embereket arra készteti, hogy jobban érzékeljék a környezetükben lezajló természetes eseményeket.

Az egyik további érdekes felfedezés, hogy a madarakat etető emberek, a kirakott étel mennyiségének a meghatározásában a természetes tényezőket veszik figyelembe – időjárás, évszak, stb. – nem pedig az élelem árát és a tevékenységüket egyértelműen jónak gondolják.

A csapat szerint a tanulmány egyfajta hidat képezhet a társadalom tudomány és a természet védelem között és új kutatásokhoz vezethet az ember és a vadvilág kapcsolatának vizsgálatában.

Forrás: besjournals.onlinelibrary.wiley.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.