A magas sótartalmú étrend a vérnyomás befolyásolása nélkül is okozhat problémát az agyban

A magas sótartalmú étrend még anélkül is problémát okozhat az agyban – és ezzel a mentális teljesítményben -, hogy veszélyes mértékben megnövelné a vérnyomást.

Egy tanulmány szerint a nagyon magas sótartalmú étrendre fogott egereknél romlott az agy vérellátása, csökkent az agyi erek integritása és zuhanásnak indultak az állatok kognitív funkcióját vizsgáló tesztek eredményei.

Ezek a hatások – annak ellenére, hogy hosszú ideig úgy gondolták – nem a magas vérnyomás természetes következményei. Látszólag az immunrendszer, bélrendszerből az agyba küldött jeleinek eredményei.

A kutatás fontos új dolgokra derít fényt az étrend és a gondolkodás kapcsolatában és hogy az immunrendszernek milyen közvetítő szerepe van a kommunikációjukban. Az eredmények szerint még mielőtt a krónikus magas sótartalmú étrend elkezdené megemelni a vérnyomást és ártana az agy véredényeinek, a túlzottan sóssá váló bélrendszer ezektől független üzeneteket kezd küldeni, amivel megalapozza a korróziót.

Az egerek vékonybelében a magas sótartalmú diéta egy olyan immunválaszt vált ki, ami elősegíti a interleukin-17 nevű gyulladást okozó vegyület termelését. Ez a megemelkedett koncentráció ezután kémiai válaszreakciók sorát indítja el, az agyi véredényekben.

Az eredmények szerint ezek a reakciók az agy, tanulásban és memóriában fontos szerepet játszó területén is lelassulást okoznak a vérellátásban – ami miatt a mentális teljesítmény is romlásnak indul. Normális étrendre fogott egerekhez képest, a magas sótartalmú étrendűek útvesztőben mutatott képességei lényegesen csökkentek és az állatok a bajszuk stimulációjára vagy a ketrecükbe helyezett új tárgyakra sem reagáltak a vártnak megfelelően.

Az egereknél a mentális problémák egyértelműen kimutathatóak voltak, még akkor is, amikor a vérnyomásuk a normális keretek között maradt.

A jó hír viszont mind az egerek, mind pedig a mi számunkra, hogy amikor abbahagyták a magas sótartalmú étrend fogyasztását, az állatok gondolkodási funkciói helyreálltak.

Az immunrendszer szerepe a belek és az agy közötti kommunikációban, betegségeknél is megjelenik, mint szklerózis, reumás ízületi gyulladás, pikkelysömör és gyulladásos bélbetegség – amik mind kapcsolatban állnak az agyi vérellátás romlásával is. A kutatók szerint mivel a jeleket gyógyszeres úton elnyomhatóak, ezért az ezek a betegségek miatt megnövekedett hajlam a szívbetegségekre és agyvérzésre is csökkenthető lehet.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.