Kategóriák Egészség

A magas sótartalmú étrend a vérnyomás befolyásolása nélkül is okozhat problémát az agyban

A magas sótartalmú étrend még anélkül is problémát okozhat az agyban – és ezzel a mentális teljesítményben -, hogy veszélyes mértékben megnövelné a vérnyomást.

Egy tanulmány szerint a nagyon magas sótartalmú étrendre fogott egereknél romlott az agy vérellátása, csökkent az agyi erek integritása és zuhanásnak indultak az állatok kognitív funkcióját vizsgáló tesztek eredményei.

Ezek a hatások – annak ellenére, hogy hosszú ideig úgy gondolták – nem a magas vérnyomás természetes következményei. Látszólag az immunrendszer, bélrendszerből az agyba küldött jeleinek eredményei.

A kutatás fontos új dolgokra derít fényt az étrend és a gondolkodás kapcsolatában és hogy az immunrendszernek milyen közvetítő szerepe van a kommunikációjukban. Az eredmények szerint még mielőtt a krónikus magas sótartalmú étrend elkezdené megemelni a vérnyomást és ártana az agy véredényeinek, a túlzottan sóssá váló bélrendszer ezektől független üzeneteket kezd küldeni, amivel megalapozza a korróziót.

Az egerek vékonybelében a magas sótartalmú diéta egy olyan immunválaszt vált ki, ami elősegíti a interleukin-17 nevű gyulladást okozó vegyület termelését. Ez a megemelkedett koncentráció ezután kémiai válaszreakciók sorát indítja el, az agyi véredényekben.

Az eredmények szerint ezek a reakciók az agy, tanulásban és memóriában fontos szerepet játszó területén is lelassulást okoznak a vérellátásban – ami miatt a mentális teljesítmény is romlásnak indul. Normális étrendre fogott egerekhez képest, a magas sótartalmú étrendűek útvesztőben mutatott képességei lényegesen csökkentek és az állatok a bajszuk stimulációjára vagy a ketrecükbe helyezett új tárgyakra sem reagáltak a vártnak megfelelően.

Az egereknél a mentális problémák egyértelműen kimutathatóak voltak, még akkor is, amikor a vérnyomásuk a normális keretek között maradt.

A jó hír viszont mind az egerek, mind pedig a mi számunkra, hogy amikor abbahagyták a magas sótartalmú étrend fogyasztását, az állatok gondolkodási funkciói helyreálltak.

Az immunrendszer szerepe a belek és az agy közötti kommunikációban, betegségeknél is megjelenik, mint szklerózis, reumás ízületi gyulladás, pikkelysömör és gyulladásos bélbetegség – amik mind kapcsolatban állnak az agyi vérellátás romlásával is. A kutatók szerint mivel a jeleket gyógyszeres úton elnyomhatóak, ezért az ezek a betegségek miatt megnövekedett hajlam a szívbetegségekre és agyvérzésre is csökkenthető lehet.

Forrás: nature.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.